Fjæreheia

Fjæreheia Amfi i Grimstad er et anlegg det ikke finnes maken til i Norge. Det har en forhistorie, en utforming og en beliggenhet som intet annet og skal gi deg som publikummer en unik opplevelse av kunst i natur, foran en nærmere førti meter høy granittvegg. Anlegget er en av de fem faste scenene til Kilden Teater og Konserthus.

Adresse

Tauleveien, 4885 Grimstad. 
Fjæreheia Amfi ligger ca. 50 km øst for Kristiansand, ca. 40 minutters kjøretur. Kjør E18 til Grimstad, ta av til Fjære Kirke. Herfra er det skiltet til amfiet.

Kapasitet

985 seter i et bratt, utendørs amfi.

Adkomst

Fra parkeringsplass ved Fjære kirke er det 1,7 km å spasere til amfiet på opplyst grusvei. Privatbiler har ikke anledning til å kjøre opp til amfiet.

Parkering

Kun kontant betaling eller Vipps for parkering ved Fjære kirke. Fjære menighet står ansvarlig for parkeringsordning. Det finnes syv parkeringsplasser for forflytningshemmede ved amfiet. Innkjøring til disse plassene ved fremvisning av billett til rullestolplass i amfiet.

Billetter

Billettene kjøpes på kilden.com, i Kildens foajé, eller ved henvendelse til Kilden: billett@kilden.com.
 Det vil ikke være billettsalg i Fjæreheia. Vi godtar fremviste billetter på papir og billettbekreftelse som vises på mobiltelefon.

Toaletter

Det er toaletter på parkeringsplassen ved Fjære kirke og i inngangen til amfiet.

Mat og drikke

Salg av snacks- og drikkevarer i eget serveringstelt ved forestilling. Det er ikke lov å medbringe egne drikkevarer inn på området.

Hørehjelp

Fjæreheia Amfi har ikke anlegg for hjelpemidler til hørselshemmede.

Praktisk

– Paraplyer i amfiet er ikke tillatt

– Vi anbefaler å ta med sitteunderlag og myggservietter

– Pledd anbefales for kjølige sommerkvelder

– Ta med lommelykt til spaserturen hjem i mørket


Teaterkunst i stein

Om Fjæreheia

Granitten som skulle hylle det tyske diktaturet, har i stedet gitt gjenklang av frie ytringer og menneskeskapt kunst.

Agder Teater har siden 1993 skapt teaterkunst i det gamle granittbruddet i Fjæreheia, og gitt opplevelser som har berørt vel 140.000 teaterpublikummere. I tillegg har nesten like mange besøkt arrangementer som har leid amfiscenen. Fra å være et provisorisk amfi i et nedlagt steinbrudd, er Fjæreheia gradvis utviklet til et moderne teateranlegg.

Skulle pryde nazimonument

Den røde granitten i Fjære var ekstra attraktiv, og lett å bearbeide. Siden 1870-årene hadde den blant annet vært brukt til dekorative innslag i Trefoldighetskirken i Arendal og i to-tårnskirken i Skien.

Regimet til Tysklands diktator Adolf Hitler hadde som ambisjon at mange millioner skulle hylle og la seg begeistre i omgivelser preget av blant annet den røde granitten fra Fjære i Grimstad. Heldigvis ble det aldri sånn. Historien ble annerledes:

Adolf Hitler ønsket lenge å bygge et monument over «det tredje riket». Fra 1934 hadde hans arkitekt Albert Speer vært i arbeid med å omdanne den tidligere luftskiphavnen Zeppelinenfeldt i Nürnberg til et anlegg for store parader. Og med utgangspunkt i Berlin skulle «verdens hovedstad Germania» reises. Ønsket var å bruke stein fra det storgermanske riket til disse anleggene, og etter okkupasjonen av Norge i 1940 falt nazistenes øyne på granitten som fantes i et belte fra Østfold til Fjære i Aust-Agder.

Baardson tente

Steinbruddet i Fjære ble åpnet og store granittblokker sendt til Grimstad for utskiping. Lenger kom den ikke før det tyske riket kapitulerte. Steinen som var tatt ut ble derfor brukt i den norske gjenoppbyggingen etter verdenskrigen. Den finnes i dag blant annet i veianlegg, kaier og terrasser.

Steinbruddet ble liggende uberørt fram til det skulle arrangeres et internasjonalt Ibsensymposium i Grimstad i 1993. Agder Teaters første sjef Bentein Baardson fikk da hvisket i øret av Jarle Bjørklund, daværende sjef for Ibsen muséet i Grimstad, at anlegget kanskje egnet seg som scene og amfi. Baardson tente på ideen og hadde
i 1993 premiere på Henrik Ibsens «Catilina» – det aller første stykket som unge Ibsen skrev mens han var apotekerlærling i Grimstad.

Ble et moderne teater

I 1995 ble steinbruddet kjøpt av Agder Teater, under daværende teatersjef Gunnar Grimstad. Fra å være et provisorisk oppsatt amfi, som ble satt opp på nytt hvert år og med skuespillergarderober i telt og campingvogner, stod det i 1999 ferdig et helt nytt anlegg. Under det nye permanente amfiet, med plass til 985 publikummere, skjulte det seg nå verksteder, skuespillergarderober, kjøkken, kontorer og oppholdsrom.

I en periode fra 2009 drev Kastellet Kultursenter, Aust-Agder Fylkeskommune, Grimstad kommune og Agder Teater sammen aksjeselskapet Fjæreheia Drift AS. Etter etableringen av Kilden Teater- og Konserthus i 2012, ble anlegget innlemmet i Sørlandets store, nye kunstorganisasjon.

I disse siste årene har teateramfiet, knappe to kilometer inn fra Fjære kirke, gitt folk fra nær og fjern store og minnerike opplevelser.

Nå har Kilden besluttet å avhende Fjæreheia for å bruke ressursene på de andre spillescenene.  Grimstad kommune er tilbudt hele det flotte anlegget, og vil få hjelp av Kilden i overgangsfasen med å reetablere den unike utendørsscenen. Kilden har inngått avtale med Det Norske Ibsenkompaniet, som skal disponere Fjæreheia i 2022.

Oppsetninger i Fjæreheia Amfi:

  • 1993 – Catilina
  • 1994 – Catilina
  • 1996 – Når vi døde vågner
  • 1998 – Peer Gynt
  • 1999 – Peer Gynt
  • 2000 – Peer Gynt
  • 2001 – Jesus Christ Superstar
  • 2002 – Jesus Christ Superstar
  • 2004 – Antigone
  • 2005 – Emma
  • 2006 – Brand
  • 2008 – Hamlet
  • 2009 – Blomster & Blod
  • 2011 – Verdensballett
  • 2013 – Carmen
  • 2014 – PULS, a tribute to Pink Floyd
  • 2015 – Skyfri Himmel
  • 2016 – Nasareeren
  • 2017 – Terje Vigen – En musikal
  • 2018 – St. Valentin
  • 2019 – Fruen fra havet