Granitten som skulle hylle det tyske diktaturet, har i stedet gitt gjenklang av frie ytringer og menneskeskapt kunst.
Agder Teater har siden 1993 skapt teaterkunst i det gamle granittbruddet i Fjæreheia, og gitt opplevelser som har berørt vel 140.000 teaterpublikummere. I tillegg har nesten like mange besøkt arrangementer som har leid amfiscenen. Fra å være et provisorisk amfi i et nedlagt steinbrudd, er Fjæreheia gradvis utviklet til et moderne teateranlegg.
Skulle pryde nazimonument
Den røde granitten i Fjære var ekstra attraktiv, og lett å bearbeide. Siden 1870-årene hadde den blant annet vært brukt til dekorative innslag i Trefoldighetskirken i Arendal og i to-tårnskirken i Skien.
Regimet til Tysklands diktator Adolf Hitler hadde som ambisjon at mange millioner skulle hylle og la seg begeistre i omgivelser preget av blant annet den røde granitten fra Fjære i Grimstad. Heldigvis ble det aldri sånn. Historien ble annerledes:
Adolf Hitler ønsket lenge å bygge et monument over «det tredje riket». Fra 1934 hadde hans arkitekt Albert Speer vært i arbeid med å omdanne den tidligere luftskiphavnen Zeppelinenfeldt i Nürnberg til et anlegg for store parader. Og med utgangspunkt i Berlin skulle «verdens hovedstad Germania» reises. Ønsket var å bruke stein fra det storgermanske riket til disse anleggene, og etter okkupasjonen av Norge i 1940 falt nazistenes øyne på granitten som fantes i et belte fra Østfold til Fjære i Aust-Agder.
Baardson tente
Steinbruddet i Fjære ble åpnet og store granittblokker sendt til Grimstad for utskiping. Lenger kom den ikke før det tyske riket kapitulerte. Steinen som var tatt ut ble derfor brukt i den norske gjenoppbyggingen etter verdenskrigen. Den finnes i dag blant annet i veianlegg, kaier og terrasser.
Steinbruddet ble liggende uberørt fram til det skulle arrangeres et internasjonalt Ibsensymposium i Grimstad i 1993. Agder Teaters første sjef Bentein Baardson fikk da hvisket i øret av Jarle Bjørklund, daværende sjef for Ibsen muséet i Grimstad, at anlegget kanskje egnet seg som scene og amfi. Baardson tente på ideen og hadde
i 1993 premiere på Henrik Ibsens «Catilina» – det aller første stykket som unge Ibsen skrev mens han var apotekerlærling i Grimstad.
Ble et moderne teater
I 1995 ble steinbruddet kjøpt av Agder Teater, under daværende teatersjef Gunnar Grimstad. Fra å være et provisorisk oppsatt amfi, som ble satt opp på nytt hvert år og med skuespillergarderober i telt og campingvogner, stod det i 1999 ferdig et helt nytt anlegg. Under det nye permanente amfiet, med plass til 985 publikummere, skjulte det seg nå verksteder, skuespillergarderober, kjøkken, kontorer og oppholdsrom.
I en periode fra 2009 drev Kastellet Kultursenter, Aust-Agder Fylkeskommune, Grimstad kommune og Agder Teater sammen aksjeselskapet Fjæreheia Drift AS. Etter etableringen av Kilden Teater- og Konserthus i 2012, ble anlegget innlemmet i Sørlandets store, nye kunstorganisasjon.
I disse siste årene har teateramfiet, knappe to kilometer inn fra Fjære kirke, gitt folk fra nær og fjern store og minnerike opplevelser.
Nå har Kilden besluttet å avhende Fjæreheia for å bruke ressursene på de andre spillescenene. Grimstad kommune er tilbudt hele det flotte anlegget, og vil få hjelp av Kilden i overgangsfasen med å reetablere den unike utendørsscenen. Kilden har inngått avtale med Det Norske Ibsenkompaniet, som skal disponere Fjæreheia i 2022.
Oppsetninger i Fjæreheia Amfi:
- 1993 – Catilina
- 1994 – Catilina
- 1996 – Når vi døde vågner
- 1998 – Peer Gynt
- 1999 – Peer Gynt
- 2000 – Peer Gynt
- 2001 – Jesus Christ Superstar
- 2002 – Jesus Christ Superstar
- 2004 – Antigone
- 2005 – Emma
- 2006 – Brand
- 2008 – Hamlet
- 2009 – Blomster & Blod
- 2011 – Verdensballett
- 2013 – Carmen
- 2014 – PULS, a tribute to Pink Floyd
- 2015 – Skyfri Himmel
- 2016 – Nasareeren
- 2017 – Terje Vigen – En musikal
- 2018 – St. Valentin
- 2019 – Fruen fra havet