Krigsseilerrekviem: Sjelesår i musikalsk behandling

Når

20. jun

Scene

Konsertsalen

Pris

335 ,-

Varighet

90 minutter

Kommende forestillinger

Gjennom Krigsseilerrekveim får de norske krigsseilernes opplevelser under 2. verdenskrig et musikalsk uttrykk. Sjøfolkene kommer selv til orde i dette unike samarbeidet mellom Kongelige Norske Marines Musikkorps (på folkemunne kjent som Marinemusikken) og Operakoret.

Krigsseilerrekviem er et vakkert og dramatisk storverk. Komponisten har latt krigsseilernes opplevelser, lidelser, offer og traumer finne en musikalsk form. Tekstene i verket er i stor grad basert på nedtegnelser fra sjøfolkene selv. Dette er sterke skildringer hentet fra brev og dagbøker, ofte notert like etter at de rystende begivenhetene fant sted.

Medvirkende

Kongelige Norske Marines Musikkorps
Operakoret ved Den Norske Opera & Ballett
Bjarte Engeset, dirigent
Astrid Nordstad (mezzosopran)
Thorbjørn Gulbrandshøy (tenor)
Magnus Ingemund Kjelstad (baryton)
Magne Fremmerlid (bass)

Les mer om Krigsseilerne

https://kultur.forsvaret.no/forsvarets-musikk/kongelige-norske-marines-musikkorps/nyheter/krigsseilerrekviem

Komponert for marinemusikken

Bjørn Morten Christophersen har gjennom flere år arbeidet med verket, som er utformet spesielt for Marinemusikken, Operakoret, fire av Norges fremste sangsolister og dirigent Bjarte Engeset. Christophersen har tidligere komponert flere andre verk for kor, solister og orkester, som The Lapse of Time og Rollos stemme. Marinemusikken har gjennom flere generasjoner stått sentralt i kampen for krigsseilernes sak, blant annet gjennom sin støtte til Konvoibyen i Risør. Verket ble urfremført i Oslo konserthus i mai 2022 og mottok strålende anmeldelser.

I tilknytning til konserten arrangeres det seminarer og foredrag i Kristiansand.

“Krigsseilerrekviem er et av viktigste, og beste, norske verket som har blitt urframført de siste årene.” – Kristin Kverndokk, musikkjournalist i NRK.

Til minne om de som ofret alt
Et rekviem er en dødsmesse, en rituell handling ment å hjelpe de døde videre. I musikken er et rekviem et korverk basert på den latinske liturgien. Den rommer døden og sorgen, men er også til trøst og oppmuntring. Krigsseilerrekviem er også en anerkjennelse og hyllest ovefor krigsseilerne for at de ofret liv og helse.
Krigsseilerrekviem benytter bruddstykker av rekviemteksten sammen med salmetekster og sjøfolkenes egne ord.
I verket finnes det klanglige assosiasjoner til storm, bølger, skipsmotorer og shanties, men mer enn noe er musikken et gripende uttrykk for angsten og lidelsene sjøfolkene ble utsatt for.

Et nasjonalt anliggende
Krigsseilerne ble sviktet av det offisielle Norge etter krigen, noe som riktignok ble beklaget på begynnelsen av 2000-tallet. Derfor borer verket seg også inn i et nasjonalt traume. Krigsseilerrekviem bringer oss nær sjøfolkene, både som enkeltpersoner og som gruppe. Deres vesentlige bidrag gjennom to verdenskriger er også et håpets budskap i dag, over 75 år etter frigjøringen i 1945.

Kongelige Norske Marines Musikkorps og Operakoret ved Den Norske Opera & Ballett:
Medvirkende:
 • Bjarte Engeset /dirigent

 • Astrid Nordstad /mezzosopran

 • Thorbjørn Gulbrandshøy /tenor

 • Magnus Ingemund Kjelstad /baryton

 • Morten Christophersen /komponist

Kjøp billetter

 • juni 2024
 • 20.
  tor
  Tid:
  19:00 - 20:30

Lignende forestillinger