Riksteatret: Jeanne d´Arc

Kommende forestillinger

  • Ingen kommende forestillinger
Gratis intro med Nobels Fredssenter
Klokka 18.15: Nobel Fredsenter blir med Riksteatret på turné med introforedraget, ”Hva er vi villige til å kjempe for i dag?” Hva er vi villige til å kjempe for i dag? Ved første øyekast virker det som et ganske stort spørsmål, og det er det også. Kanskje får du noen umiddelbare tanker om hvilke verdier og ting det er verdt å stå opp for i samfunnet akkurat nå? Jeanne d’Arc har engasjert og fascinert mennesker i mange hundre år. Historien om den franske jentas liv og skjebne er både opprørende og inspirerende for mange. Derfor har Riksteatret invitert Nobels Fredssenter med på turné, som forvalter noen av vår tids viktigste historier om mennesker som kjemper for noe større enn seg selv. I introforedraget får du høre om fredsprisvinnere og deres mot, deres kamper – og om hva slags historier som inspirerer oss.

Hvordan kan en ung jente bli et ikon for en hel verden?

Historien om Jeanne d’Arc har engasjert og fascinert gjennom århundrer. Livet hennes var like dramatisk som det var kort. Bondejenta ble bare 19 år, men rakk å lede soldater i krig, krone en konge og tenne et håp som skulle bli vendepunktet i Frankrikes hundre år lange krig mot England. 

I dag, nesten 600 år senere, slåss vidt forskjellige grupper om eierskap til Jeanne. Katolikker, feminister, nasjonalister – alle vil ha henne som sin frontfigur. Hvem var Jeanne d’Arc, og hvor kom motet hennes fra? Hva er det med skjebnen hennes som fortsatt berører oss – lenge etter at hun ble brent på bålet, og gjort til helgen?

“Jeg er interessert i mennesket Jeanne d’Arc. En så ung kvinne på 1400-tallet som klarer det utroligste. Hva driver en ung jente til å få til alt dette? Hun sto opp mot makthaverne, og det vitner om en person med høy integritet og stor drivkraft. Det er de menneskelige aspektene jeg er interessert i” – Regissør, Eline Arbo.

Av Lucas Svensson. Oversatt av Oda Fiskum.

Produsert av Riksteatret

På scenen
  • Monica Dybwad
  • Mats Moe
  • Eirik Langås Jørgensen
  • Oscar Jean
  • Elias Moussaoui Anseth
  • Gorm Grømer
Team

Regissør: Eline Arbo
Scenograf: Olav Myrtvedt
Kostymedesigner: Alva Walderhaug Brosten
Komponist: Thijs van Vuure
Lysdesigner: Øyvind Wangensteen
Dramaturg: Oda Radoor
Produsent: Silje Vigerust Vinjar

Regi

Regien er ved Eline Arbo. Når Arbo lager teater om historiske skikkelser, ser hun dem med vår tids øyne. – Jeanne d´Arc passet ikke inn i samfunnet, sier hun. Hun kjempet alene og måtte gå i døden for sin overbevisning.

Dette er fascinerende intenst, stramt og interessant teater med gode prestasjoner”

Klassekampen

“Jeanne d’Arc er både vakker og grusom”

Aftenposten

“Jeanne d’Arc er et lite, men hele tiden sterkt skinnende lys (…) Monica Dybwad gjør en kraftprestasjon”

Dagsavisen

“Strålende teater”

Dagbladet, terningkast 6

Kjøp billetter

Lignende forestillinger