Alvor, underholdning og glede i 2023

Valborg Frøysnes og Henrik Rafaelsen

Forrige uke lanserte vi Kilden Teaters program for 2023!

I forestillingen Amadeus av Peter Shaffer forenes alle kunstformene på huset i en energisk, fargerik og overdådig musikkteaterforestilling. Med 10 skuespillere, 24 musikere, 8 sangere og 4 dansere blir dette en storproduksjon Sørlandet sjelden har sett maken til! I tillegg kommer en rekke klassiske verk, og teateråret avsluttes med en varm juleforestilling for hele familien.

Men først ut neste år er en av verdens mest spilte samtidsdramatikere, nemlig Jon Fosse, med Eg er vinden. Den har premiere i Grimstad kulturhus 28. januar, før den reiser ut i Agder på turné, og avslutter med en spilleperiode i Kilden fra 16. februar. Stykket blir regissert av kristiansanderen Tyra Tønnessen, med Leiko Fuseya på scenografi og kostymedesign.  

En av de store klassikerne 

Deretter er det duket for en av de virkelig store klassikerne innen verdenslitteraturen. Kristiansanderne Ole Johan Skjelbred (regi/scenografi) og Ane Aasheims (kostymedesign/scenografi) returnerer nok en gang til sin fødeby etter suksessen med Mysterier av Knut Hamsun i 2020. Denne gangen tar de for seg Idioten av Fjodor Dostojevskij.

– Idioten er en rik roman med stort persongalleri, som i Kildens dramatisering blir en fargerik, burlesk, humoristisk og musikalsk hovedsceneproduksjon med ti skuespillere, så det er bare å glede seg, sier teatersjef Valborg Frøysnes.

Tre mennesker i samtale

En annen klassiker på repertoaret er Gudmund Vindsuns oppvekstroman Villskudd fra 1979. Da romanen kom ut ble den raskt en bestselger, og Fædrelandsvennen skrev i sin anmeldelse at boken burde forbys. Den beskrev nemlig homofil tenåringsforelskelse. I 2018 kom det en rapport fra Likestillingssenteret som viste tydelig at skeives levekår på Agder var langt dårligere enn andre steder i landet. «Mange sliter med fysiske og psykiske helseplager. Skeive i Agder har i større grad enn den øvrige skeive befolkningen i Norge forsøkt å ta sitt eget liv», konkluderer rapporten. Til neste år blir denne skeive klassikeren endelig teater for første gang.

ALVOR OG HUMOR 

Teatersjefen vedgår at den røde tråden i teaterprogrammet for 2023 på mange måter har et større alvorlig enn årets program. 

– Kunstnere og teaterinstitusjoner skal jo være i dialog med sin samtid. Og verden ser langt mer alvorlig ut i dag enn for bare ett år siden. I litt tøffere tider, så er det ofte at man nettopp går tilbake til klassikerne. Det er nesten som at man søker innsikt om den tiden vi lever i fra de som var før oss. Når det er sagt, skal det også være underholdning og glede i alvorlige tider, så det er også mye humor og musikk i det vi skal presenterer. Og vi avslutter året med en skikkelig juleforestilling for hele familien med Snøsøstera av Maja Lunde og Lisa Aisato som passer for barn fra 6 år, forteller hun.

Snøsøstera er et samarbeidsprosjekt mellom Kilden teater og konserthus og Det Norske Teatret. Mens forestillingen har premiere i Kilden i 2023, spilles den allerede i år ved Det Norske Teatret. Etter premieren lørdag 22. oktober meldte NRK sin anmelder at forestillingen kan bli større og meir meiningsfylt enn sjølvaste «Reisen til julestjernen», og Aftenposten trillet terningkast 6.

HONNDØL SOM ÅRETS PLAKATKUNSTNER 

Hvert år inviteres en kunstner fra regionen til å lage plakater for forestillingene. For 2023 er plakatene laget av den anerkjente fotografen og honndølen Terje Abusdal. 

Abusdal har tatt fotografiene på analog film, og motivene er valgt med bakgrunn i de ulike stykkene og etter samtaler med regissørene. Bildene har så blitt bearbeidet i mørkerom sammen med kunstner Aslak Gurholt. Abusdal har uttalt at arbeidsmetoden gjør at hvert fotografi blir helt unikt, på samme vis som to teaterforestillinger aldri kan bli de samme.