Kilden Vokalensemble

Kilden Vokalensemble (KVE) har i mer enn ti år vært Sørlandets fremste ensemble for profesjonelle sangere. Ensemblet har sterk tilknytning til Kilden Opera og Kristiansand Symfoniorkester, og har bidratt i flere operaproduksjoner, musikaler og symfonikonserter i Kilden. Ensemblet holder også egne a cappella-konserter, med stor sjangerbredde og høy kunstnerisk kvalitet. 

KVE er en elitesatsing som kontinuerlig søker å knytte til seg de beste sangerne på markedet for å skape vokalmusikk på internasjonalt nivå. Ambisjonen er også å være en attraktiv arbeidsplass som bidrar til at enda flere utdannede sangere bosetter seg på Sørlandet.  

KVE er støttet av Norsk Kulturråd. 

 

Bilde av 17 menn og kvinner kledd i sorte klær som står i en hvit trapp.

Kilden Vokalensemble er et prosjektkor og består av 16 faste sangere som er tilknyttet KVE for en tre-års periode. 

 

Marit Tøndel Bodsberg Weyde – Dirigent
Bilde av kvinne i mørk dressjakke som smiler. Hun har armene i kors.
Foto: Øyvind Strand Endal

Marit Tøndel Bodsberg Weyde er dirigent og kunstnerisk leder for KVE.

Ved siden av å være kunstnerisk leder og dirigent for Den norske Studentersangforening og Kvindelige Studentersangforening ved Universitetet i Oslo, underviser Marit i dirigering ved Norges musikkhøgskole og i Talentutviklingsprogrammet (TUP) ved Universitetet i Agder. I regi av bl.a. Interkultur holder hun en rekke seminarer, workshoper og mesterklasser, for både dirigenter og sangere. Bodsberg Weyde har også bidratt som dommer og jurymedlem under flere konkurranser både i Norge, og i utlandet.  Hun har også medvirket på en rekke plateinnspillinger både som sanger, dirigent og fløytist, og hun har vunnet flere nasjonale og internasjonale korkonkurranser og dirigentpriser, blant annet i International Anton Bruckner Choircompetition i Linz.

Guro Utne Salvesen – sopran

Sortvhitt bilde av kvinne som smilerGuro (f. 1993) har nærmest vokst opp på det lokale bygdemuseet på Moi, helt sør i Rogaland, noe som skulle vise seg å påvirke hennes musikalske valg senere i livet. Etter å ha vært innom mange ulike musikalske sjangre gjennom ungdommen og en bachelor i klassisk sang, ble hun dratt mot folkesangen da hun skulle starte sine masterstudier ved Norges Musikkhøgskole. Det er i sjiktet hvor gamle toner og tanker møter nye ideer at hun trives best, og hun har spesialisert seg i ny musikk inspirert av folkemusikk. 

Ensemblesang har blitt en viktig kilde til inspirasjon og driv. Både ved å få klinge sammen med andre sangere, men også nettopp ved å få ta del i så mye forskjellig vakker musikk. Hun bor for tiden i Oslo hvor hun har base som frilanser. Ved siden av å synge i KVE er hun aktiv i flere ulike ensembler, deriblant folkesangtrioen IMOG. 

Ingunn Olsen Høgetveit – Sopran

Bilde av kvinne med lyst hår som smilerIngunn er fra Kristiansand og har sin Master i sang fra Griegakademiet i Bergen. I 2018 flyttet hun tilbake til Kristiansand, etter 10 års frilansing med base i Bergen. Ingunn er en allsidig sanger og trives godt i både musikal- og jazzsjangeren, selv om spisskompetansen er klassisk. Ingunn er lokalkjent som Maria i julemusikalen Like til Betlehem. Hun har lang erfaring som ensemblesanger, og har vært fast medlem av Edvard Grieg Kor i Bergen, i tillegg til flere år som fast vikar i Det Norske Solistkor. Hun har vært solist på mange nasjonale oppsetninger, blant annet «Hypermusikal» (DNO&B, Oslo), La Traviata (Kilden Opera), Carl Nielsen symfoni nr 3 (KSO) og Stemmer (Festspillene i Bergen). Hun har medvirket i de fleste operakorene til Kilden Opera og Bergen Nasjonale Opera de siste 20 årene. Ingunn er opptatt av å være en god kollega, og å heie ungdommen frem. Hun trives best ved sjøen og er glad for å være tilbake på Sørlandet.   

Tuva Marie Jansen Sverkeli – Sopran

Bilde av kvinne med mørkt langt hårDet Tuva liker aller best er å synge, særlig hvis hun får synge i et vokalensemble. Der man med sin individuelle påvirkning bidrar til det felles prosjekt, å perfeksjonere og fremføre vakker musikk. For tiden tar hun sin bachelor ved Norges musikkhøgskole, samtidig som hun er svært aktiv i ulike ensembler og jobber med egne soloprosjekter. Hun synger gjerne nasjonalromantisk musikk av komponister som Edvart Grieg og Johan Kvandal, men er også begeistret for større verk, som messe i C-dur av Beethoven, og Mozarts requiem, for å nevne noe.

Charlotte Wilhelmsen – Sopran

Bilde av kvinne med krøllete hår som smiler inn i kameraHelt siden Charlotte som 3-åring sang på inn- og utpust hjemme på Tjøme, har hun vært fascinert av den menneskelige stemmen. Derfor var valget enkelt da hun skulle velge en retning i livet, det ble musikkstudier i Stavanger og senere en master ved Norges Musikkhøgskole. Etter mange år som sanger, blant annet i Det Norske Solistkor, sangpedagog og dirigent i Oslo/Lillestrøm, har hun nå gjort Sørlending av seg og jobber blant annet som sangpedagog og dirigent ved Kristiansand kulturskole. Som solist har hun en forkjærlighet for lied- og romanserepertoaret og synger gjerne Schubert, Debussy og Grieg. Men som korist vil hun trekke frem høydepunkter som Frank Martins messe for dobbelt kor og verker av de norske komponistene Alfred Janson, Sverre Bergh og Knut Nystedt.

Ingrid Vetlesen – alt

Sorthvitt bilde av kvinne med langt mørkt hårIngrid Vetlesen er utdannet fra konservatoriene i Tromsø og Stavanger, og Operaakademiet i København. Sommeren 2017 tok hun med seg samboer og barn og flyttet fra Oslo til Lillesand. Derfra arbeider hun 100% frilans på egne og andres prosjekter, og i 2018 startet hun opp konseptet Opera + Pub for å tilby opera i ujålete format på jevnlig basis i regionen. I solistisk sammenheng er Ingrid sopran, mens hun i KVE storkoser seg i altgruppa: «Det er enormt tilfredsstillende å få være det deilige kremfyllet i korklangens napoleonskake!», som hun pleier å si. Ingrid har sunget med KVE siden 2018 og er fast medlem fra 2020. 

Inga Tangen Stensrud – alt

Bilde av kvinne med mørkt langt hår og briller som smilerInga startet sin musikalske karriere i Hamar janitsjarskole, men det tok ikke lang tid før sanginteressen tok over. Etter å ha fullført en bachelor i klassisk sang og musikkpedagogikk vokste interessen for stemmen som instrument. Inga valgte derfor å søke seg til masterstudiet i logopedi og leverte masteroppgave om korsangere og stemmevansker våren 2020. I Oslo jobber Inga som sangpedagog, og hver torsdag dirigerer hun damene i Nabokoret. I tillegg til klassisk repertoar synger Inga gjerne Prøysenviser, og som korist har hun en forkjærlighet for folkemusikk.

Audhild Wessmann – alt

Bilde av kvinne med mørkt hår og sorte jakke.Audhild har sin klassiske utdannelse fra Norges Musikkhøyskole. Ved siden av studiene var hun aktiv i Oslo Gospel Choir, og gleden av å synge variert repertoar har fulgt henne siden. Alt fra kirkemusikk til kabaret og mer rytmiske sjangrer preger det utøvende hos Audhild.
Hun jobber til daglig på Vågsbygd Videregående som sang- og faglærer.

Viktoria Dyrlie Løhre – alt

Bilde av kvinne med mørkt langt hår som smilerViktoria er kanskje det yngste tilskuddet til Kilden Vokalensemble, men det skal ikke stå på manglende fascinasjon og interesse for musikk. Ettersom Viktoria vokste opp i en sangglad familie i Bærum, var det naturlig at hun sang i kor og spilte piano fra ung alder. Senere har hun tatt sangtimer og gått musikklinjen på videregående, der hun fikk utfolde seg som sanger og hun har hatt flere solistroller både på og utenfor skolen. Gjennom årene har Viktoria deltatt på flere mesterklasser, blant annet med Susanna Eken. Hun studerer nå til en bachelor i utøvende klassisk sang på Barratt Due musikkinstitutt, med Solveig Kringlebotn som sangpedagog.

Tor Magne Braaten – tenor

Bilde av mann i halvprofilTor Magne har en femårig utdanning i klassisk sang fra Agder Musikkonservatorium. Han har også en master i utøvende rytmisk sang fra Høyskolen i Agder. I en årrekke har han jobbet som solist og freelancesanger på konserter, musikaler og ulike forestillinger i inn og utland. Han har også gitt ut to CD-utgivelser med egenkomponert musikk.

David Almenning – tenor

Bilde av man med bart og skjegg som smilerDavid kjem frå ei lita bygd kalla Øystese som ligg midt i Hardangerfjorden. Han er yngstemann i tenorrekka og studerer klassisk song ved Universitetet i Agder i Kristiansand. Kva han skal bli her i livet har ikkje alltid vore heilt klart for karen, men dette har medført at han kan overraske med kva han har med seg i skulesekken frå Bergen om informasjonsteknologi, drama og matematikk. Samtidig som han har studert desse faga, har han vore ein ivrig korist i kammerkor som har tatt han med på turnear rundt i Europa. 

Espen Solsbak – tenor

Bilde av mann som smiler. Har på seg sort dressjakke, hvit skjorte og tversoversløyfeEspen er fra Stavanger, men er nå bosatt på Ås i Viken. Hans musikalske reise begynte i Hinna Ten Sing som videre førte til musikk, dans og drama på St.Svithun videregående skole. Han skulle bli musikalsanger og drive med popmusikk, men etter videregående og endt militærtjeneste tok livet en annen retning. Han søkte seg inn på Universitetet i Stavanger og Fakultet for utøvende kunstfag. Her tok han en bachelorgrad med integrert praktisk pedagogikk, videreutdanning og en mastergrad i utøvende sang. Under dette utdanningsløpet var han også på utveksling i Italia ved Conservatorio di Musica Santa Cecilia i Roma, hvor han lærte mer om den italienske «Bel canto» stilen og det italienske språket. Veien videre førte til Kunsthøgskolen i Oslo og Operahøgskolen. Espen har alltid vært en skuespiller og liker å gå dypt inn sine rolletolkninger, måtte det være opera eller romanser. Det å lage musikk i samspill med andre er noe Espen verdsetter høyt og elsker å gjøre, både som solist og ensemblesanger.

Kristian Sødal – tenor

Mann med lyst hår som smilerKristian er en allsidig sanger som har medvirket på Kildens produksjoner ved et utall av anledninger. Blant annet i musikalen Les Miserables, Kilden Operas oppsetninger, konserter osv. Han har også hatt en av hovedrollene i musikalen «Like til Betlehem».

Kristian vært med i Kilden Vokalensemble siden oppstarten, og er en ihuga korsanger med blant annet Norges Ungdomskor, Grex Vokalis og ikke minst, mannskoret Vestergabet på cv-en! Repertoaret spenner bredt, og han er med på det meste! En grei og positiv kar altså.

Carl-Christian Kure – bass

Bilde av mann med mørkt hår som smiler og ser inn i kameraCarl-Christian Kure har sin utdannelse som klassisk sanger fra Norges Musikkhøgskole i Oslo. Han har bred erfaring som solist og som ensemblesanger i flere av Norges profesjonelle ensembler. Ved siden av jobben som frilanssanger jobber han som regionkonsulent i Ung i Kor Sør-Øst, som er en barne- og ungdomskor-organisasjon med over 300 medlemskor. Ved siden av å synge og å spre kulturtilbud ut i regionene er han også en ivrig hobby-syklist og hobby-kokk. 

Han gleder seg stort til å være med og skape sterke konsertopplevelser rundt på hele Sørlandet.

Sindre Øgaard – bass

Bilde av ung mann som ser inn i kamera og smilerSindre er oppvokst på Bryne, og har sin utdannelse fra Universitetet i Stavanger og Hochschule für Musik und Theater i Leipzig. Han har vært solist ved flere operahus i Tyskland, Sveits og Ungarn og hatt roller i operaer som Cosi fan tutte av Mozart, The Rape of Lucretia av Britten, Der Scharlatan av Haas og Ariadne auf Naxos av Strauss. I tillegg til Kilden Vokalensemble, har Sindre sunget med radio- og konsertkorene i Berlin, Leipzig og München, Stavanger Katedralsangere og nyoppstartede Valen vokalensemble. Sindre jobber og som sangpedagog og instruktør for PUH-tilbudet ved Randaberg kulturskole.

Brynjar Onsøien – bass

Bilde av mann med mørkt hår og skjegg som ser inn i kameraBrynjar er født i 1991 og oppvokst i Tromsø. Han har studert på Barratt Due Musikkinstitutt og jobber mye med ensemblesang rundt i Norge. Brynjar har sunget med forskjellige grupper og ensembler som Vokal Nord, Vocal Art, Christiania Mannskor og Mannskvartetten Tre Skjeggete Menn. Som solist har han også sunget verker som Carmina Burana, Fauré Requiem, Johannes pasjonen og Ketil Bjørnstad har skrevet et nytt verk for fremføring i 2021. Brynjar er veldig spent på å jobbe mer i Kristiansand fremover!

Aleksander Skovly – bass

Bilde av ung mann med skjegg og bart som ser inn i kameraAleksander Skovly er 22 år gammel og opprinnelig fra Kristiansand, men studerer nå i Oslo. Han gikk tidligere på musikklinjen ved Vågsbygd videregående skole, og tok deretter bachelor i utøvende sang på Barratt Due Musikkinstitutt. Han går nå på Operahøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo.