Åpnet en ny verden for manusforfatteren

Dame og mann i dialog

Forestillingen, som har premiere i Kilden Teater 4. februar 2022, tar for seg Agderkvinnenes utvandring til Amerika på 1950- og 60-tallet. Da den velrennomerte forfatteren takket ja til å skrive manuset, hadde han selv aldri vært i Amerika.

– Det hele begynte da jeg var ute og gikk tur med min kone for et par år siden og jeg fikk en telefon fra Henrik Rafaelsen. Han fortalte om planene for det som nå har utviklet seg til å bli Heimanifrå, sier Rune Belsvik, som aksepterte forespørselen allerede i løpet av den første telefonsamtalen.

Prisbelønt forfatter

Belsvik har siden slutten av 1970-tallet vært en betydelig stemme først og fremst innen norsk barne- og ungdomslitteratur. 65-åringen har mottatt en rekke priser for sine arbeider, og er altså tidlig i 2022 klar med nyskrevet norsk scenekunst om Agder og Amerika i Kilden Teater, i det som blir omtalt som en forestilling fylt med musikk og drama og flust av store og små spørsmål.

At han selv aldri hadde vært i Amerika, har ifølge manusforfatteren ikke vært en ulempe i den kreative prosessen. Selv tror han det kan ha vært en fordel.

Ny verden

– Arbeidet har åpnet en ny verden for meg, et univers av historie, kultur, språk og gjenstander som i stor grad var helt nytt for meg. Dette har vært veldig inspirerende å lære om, og har nok også gjort selve diktningen enda mer spennende, forteller han og trekker frem bøkene til Siv Ringdal som viktig for å gi nødvendig innsikt i den lokale utvandringshistorien.

Ringdal er etnolog, forsker og forfatter og til daglig førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Med bøker som På høye hæler i Amerika og Det amerikanske Lista har hun rettet fokus mot den unike utvandringshistorien fra Agderfylkene til landet «over there». Ringdal har i prosessen med å skape manuset til forestillingen, operert som en konsulent for manusforfatteren.

Åpen kanal

– Jeg jobber så mye jeg kan på egenhånd, men det har vært en god trygghet å ha at Siv ville si fra om det var noe som var galt eller ikke hang på greip. Det har vært en helt åpen kanal der, og akkurat det har vært en fin trygghet for meg, sier Belsvik.

Og på spørsmål om arbeidet har høynet lysten på sin første tur til «Junaiten», parerer Rune Belsvik med et glimt i øyet:

– Nå har jeg jo liksom vært der, så nå er jeg ferdig med det.

Bildet: Rune Belsvik i samtale med teatersjef Valborg Frøysnes på Kilden Teaters programlansering for 2022. (foto: Heida Gudmundsdottir)