Den første publikum møter

Portrettfoto av Randi Bessesen Vikenes

 

Da Agder Teater ble etablert i 1991 og aktiviteten økte betraktelig, måtte Randi Bessesen Vikenes ta et valg. Hun valgte bort skoleverket, og viet størstedelen av yrkeslivet sitt til formidling av kultur.

I dag er hun, som en av de første personene publikum møter når de ankommer Kilden, kanskje husets mest kjente ansikt. På vei inn i sitt 34. år, er hun også den av de ansatte med aller lengst fartstid.

Det er en spennende reise hun har vært på, fra en manuell hverdag i billettluka på det gamle teateret til en digital tilværelse med avanserte billettsystemer og stadig nye løsninger. Hun husker tilbake til tiden før datamaskiner og e-post, men likevel mener Kildens billettkoordinator at de viktigste elementene i jobben hennes er uforandrede:

– Målet til de som er i kontakt med publikum på huset er jo å gi dem en best mulig opplevelse, hjelpe til med hva det måtte være, og sørge for at de som besøker oss har lyst til å komme tilbake, sier hun, og blir på latteren av de mange merkelige henvendelsene billettluka kan bli utsatt for:

– Det er for eksempel noen som synes de kan huske at de har kjøpt billetter, men ikke har en anelse om hvor mange, hva slags forestilling eller når. Etter litt detektivarbeid, hender det ofte at vi finner ut at det er et annet familiemedlem som faktisk har kjøpt billettene, for eksempel på en litt sen hyttekveld i påskeferien. Vi leter også ofte frem billetter som er havnet ute i intet på grunn av feilskrevet epost adresse ved nettkjøp. Forespørsler fra publikummere som har mistet alt fra sko til kredittkort er også en del av vår hverdag.

Randi reflekterer over arbeidshverdagen i Kilden og innrømmer at hun synes hun er heldig som har fått vie arbeidslivet sitt til formidling av kultur. Og hun er tydelig stolt av arbeidsplassen sin.

– Jeg husker godt den tida da det ikke var sikkert om Kilden skulle bli realisert, og jeg tror vi er veldig mange i byen og regionen i dag som føler en stor takknemlighet overfor de som sto på for å få dette til. For det var en motstand for dette prosjektet også, sier hun, med en referanse til Kunstsiloen og ordskiftet i forbindelse med etableringen av det som blir Kildens nye nabo.

– Kunstsiloen er ved å komme på plass. Jeg gleder meg veldig til å se hva vår nye nabo vil tilføre oss og hva vi vil tilføre dem. Jeg håper at Kunstsiloen også vil vise seg å være en glede og berikelse for byen.

– Hva er det aller beste med å jobbe i billettluka?

– Uten tvil er det aller beste å se gleden i øynene på publikum, som har opplevd noe fantastisk her på huset, eller gleder seg til kommende opplevelser de har sikret seg billetter til. Akkurat det vet jeg er en stor motivasjon for mange av oss som jobber i Kilden, og vi får den motivasjonen hver dag. Jobben min er kanskje ikke hjernekirurgi, men den er sånn sett veldig, veldig god medisin, sier Randi Bessesen Vikenes.

 

Tekst: Kjetil Nordhus
Foto: Lars Gunnar Liestøl