DOBBELTLIV ER DOBBELT SÅ BRA

Til tross for at det er både utbredt og populært har fenomenet utroskap slitt med notorisk dårlig rykte. Det vil manusforfatter, koreograf og regissør Jo Strømgren gjøre noe med.

– Grunnene til utroskap er utallige, men jeg synes for mange kategorisk dømmer dette som noe negativt og ødeleggende. En glad hustru fører til en glad ektemann og en glad familie og glade kolleger og så videre og i siste ende så øker brutto nasjonalprodukt. Ingen trenger jo å vite de egentlige grunnene til at en hustru er glad, sier Jo Strømgren.
«Sidespringerne – en umoralsk komedie», er muligens Strømgrens 150. forestilling, men det første stykket han setter opp i vår landsdel. Og han virker faktisk litt spent.
– Jeg har aldri satt opp noe på Sørlandet før, så jeg aner ikke hva folk er redd for, sier trønderen.

Dans om fotball
Selv om dette er hans første teaterstykke på Sørlandet, er han langt fra noe ubeskrevet blad. Jo Strømgren Kompani ble etablert i 1998, og med stempel fra 63 ulike land i passet er de i dag blant Norges største kultureksportør. Kompaniet er kjent for sin uredde blanding av samtidsdans, fysisk teater og crazy humor, og spiller hvert år 150 forestillinger. Mange forbinder Strømgren med danseforestillingen «A Dance Tribute to the Art of Football», en forestilling som fikk fotballfans til å gå på samtidsdans. Siden har han vært huskoreograf hos Den Norske Opera & Ballett, og samtidig gjort stadig flere teaterforestillinger hvor han har ansvar for både manus, regi og koreografi. Han mener det har sine fordeler.
– Manusforfattere sitter ofte og skriver en litterær tekst, som skuespillerne så må implementere. Men vi trenger ikke å ta hensyn til en fyr eller dame, eller noen som er død. Vi kan rive ut to sider av manus om vi vil, sier han.

Jeg ønsker å sette opp et speil mot latterligheten, det moderne menneskets selvtilfredshet

Jo Strømgren, manusforfatter, koreograf og regissør

Ina Maria spiller «Ina maria»
Selv om Strømgren er mest kjent for fysisk teater er altså «Sidespringerne» et mer tradisjonelt teaterstykke, skrevet spesielt for Kildens eget ensemble. Manusarbeidet begynte med at skuespillerne møtte Strømgren til middag i restaurant Kast Loss. Det ensemblet ikke visste var at de samtidig ble observert, og transformert til karakterer. Karakterene i «Sidespringerne» er utformet med skuespillerne som mal og ganget opp med ti.
– Det er virkelig dratt langt, men man kjenner igjen nyanser av seg selv. Personlig tror jeg at jeg spiste en quinoasalat. Det sier sikkert mye om meg, ler Ina Maria Brekke.
Hun spiller karakteren «Ina Maria» som hver dag får besøk av nye elskere i leiligheten hun disponerer. Så gjelder det bare å holde styr på ukedagene! I stykket finnes også en ikke altfor empatisk terapeut, som hele flokken forsøker
å få trøst hos. Det går sånn middels.
Den ekte Ina Maria Brekke har ingen problemer med å låne ut navnet sitt til en så frimodig karakter.
– Det er jo teater likevel. Jeg går ikke ut på scenen og spiller ut livet mitt. Jeg tror alle kan kjenne seg litt igjen i hver av karakterene. De fleste har vært på den ene eller andre sida av et sidesprang, og det er jo en brodd i det også, sier hun.

Dypt sjokkert
For som i de fleste komedier er det selvsagt tragiske undertoner her, og kanskje er det til og med en moral. I det siste har nemlig Jo Strømgren begynt å lese seg opp på blogger. Han er dypt sjokkert over hva folk velger å dele i det han kaller den egosentriske selvrealiseringens tidsalder.
– Folk blir mer og mer latterlige, meg selv inkludert. Det er noe pompøst og selvhøytidelig over oss i dag. Jeg ønsker å sette opp et speil mot den latterligheten, det moderne menneskets selvtilfredshet, sier han.
Han mener at disse karaktertrekkene er mye verre enn noen skarve sidesprang. Men han skulle ønske at folk kunne være litt mer ærlige med seg selv, slutte å lyve for å legitimere det de gjør.
– «Min kone forstår meg ikke». Dropp det, og gå heller rett på sak! Skal vi gå hjem til deg, eller til meg? Noe annet er jo et svik mot egen ærlighet, mener Strømgren.
Han har et håp om at «Sidespringerne» vil føre til at folk går hjemover fra Kilden og ser på husfasadene på en ny måte. Hva foregår egentlig der inne? Han har ingenting imot å appellere til fantasien, og mener det foregår mye mer enn vi vet.
– Alle har en mening om utroskap. Vi ser og hører, men vi hører jo bare dem som ikke greier å holde kjeft. De som er gode på det sier jo ingenting, konstaterer Jo Strømgren.

Tekst Kristin Øygarden
Foto Kjartan Bjelland

 

Sidespringerne urpremiere 23. februar og spilles til 14. April