En annerledes kjærlighetshistorie

I 2015 inviterte Stavanger Symfoniorkester Christian Eriksen og Janove Ottesen til et unikt samarbeid. De ble utfordret til å skrive en symfonisk stumforestilling på 70 minutter. 

 Ingen har tidligere gjort det vi nå er i ferd med å realisere, sa Gaute Aadnesen i Stavanger Symfoniorkester, som hadde ideen til samarbeidet og stumforestillingen. 

The Mute er en kjærlighetshistorie mellom en kvinne og en mann fortalt i tilbakeblikk fra de to som gamle. Små utdrag fra et levd samliv viser lengsler, minner, sårbarhet, forelskelse og håp. Historien fortelles med stumfilmens virkemidler, ordløst skuespill, skreddersydd musikk, raffinert scenografi, karaktersterke kostymer og innstudert kroppsspråk.  

Uten ordenes presisjon inviteres publikum til å legge mer til selv og drømme seg bort; inn i situasjonen, inn i musikken og inn i fantasien, sier manusforfatter og skuespiller Christian Eriksen. 

KREVENDE ARBEID

For Janove Ottesen har komponeringen av The Mute vært det mest krevende han har vært med på. Den erfarne artisten og komponisten har likevel hatt det gøy i prosessen. 

Å skrive symfonisk musikk som skal klaffe med riktig stemning, men også med riktig timing, gjennom 70 minutter er det mest krevende jeg noen gang har vært med på. Med god margin. Men det har vært utrolig morsomt og veldig lærerikt, sier Ottesen.  

Sammen med Ottesen, har forfatter og skuespiller Christian Eriksen jobbet i tre år med å ferdigstille The Mute. 

Jeg har alltid vært fascinert av ideen om hva som skjer når man tar bort det mest opplagte kommunikasjonsverktøyet, nemlig språket. Tomrommet det skaper må jo fylles med noe. Her fyller vi det med musikk, kroppsspråk og scenografi i formidlingen av fortellingen. Jeg tror også at fraværet av språk utfordrer publikum til å bli mer aktive med sin egen fantasi og sine egne indre bilder, sier Eriksen. 

Fra Operaen i Oslo og Festspillene i Bergen – til Kilden 

Som dobbel Heddaprisvinner skulle opprinnelig The Mute settes opp i Operaen under Heddadagene i 2020, men forestillingen ble avlyst grunnet pandemien. 

Leder for Heddakomitéen, Solrun Toft Iversen, sa den gang – «Stavanger Symfoniorkester satset modig da de inviterte Janove Ottesen og Christian Eriksen til å skape denne forestillinga. At de nå satser ytterligere med det kjempeløftet det er å flytte produksjonen til Heddadagane gleder meg stort. Vi er nok mange som har ønsket oss en anledning til å oppleve denne ambisiøse forestillingen, som gjorde slikt inntrykk på publikum og på prisjuryen.» 

Nå får altså Kilden og Kristiansand gleden av å vise forestillingen i regionen, når The Mute inntar scenen sammen med Kristiansand Symfoniorkester 16. – og 17. juni. 

Men først drar Janove Ottesen, Christian Eriksen og Kristiansand Symfoniorkester til Grieghallen for å vise The Mute under Festspillene i Bergen 28.mai. 

The Mute

Forestillingen er Ottesens aller første symfoniske storverk, en storslått reise i maleriske lyduttrykk, med Janove-signaturen intakt. Lytteren dras fra mollstemte Morricone-aktige temaer, via burlesk tivolimusikk, til mørke og dramatiske stykker. 

Å fortelle en hel historie uten ord stiller høye krav til de andre uttrykksformene; kroppsspråk, scenografi, og ikke minst musikken.  Alle livets emosjoner kan uttrykkes gjennom musikk. Det har vært mitt mantra gjennom hele prosessen, sier komponist Janove Ottesen. 

Ikke gå glipp av dette storslagne musikkteateret i Kilden 16.-17. juni. Fremdeles ledige billetter!