EN LITEN BIT AMERIKA I AGDER

I anledning forestillingen HEIMANIFRÅ – på høge hæle i Junaiten har vi laget Facebookgruppa Fra Agder til Amerika hvor vi inviterer folk til å dele egne bilder og utvandringshistorier fra Sørlandet. Innimellom dukker det opp noen historier som er så gode at vi bare må dele dem videre. Som denne om Nostalgilåven – en liten bit Amerika midt i Agder.

På tettstedet Eiken, rett øst for Kvinesdal, har nemlig Nils Oskar Linjord skapt et eldorado for alle med interesse for amerikanske memorabilia fra 50- og 60 tallet. På Nostalgilåven finner du både en landhandel, «gas station», amerikansk “diner” og konsertsted.

Linjords interesse for Amerika startet da besteforeldrene kom hjem fra arbeidsopphold i Amerika med nye, stilige møbler. I tillegg hadde Linjord en onkel i Amerika som sendte pakker hjem hver jul til stor begeistring.

Klenodiene i Nostalgilåven har han samlet hele livet, men etter en brann i 2019 måtte han begynne på «nytt». Heldigvis har han klart å få tak i en hel del antikviteter i både Norge og i USA for å bygge låven opp igjen de siste årene.

I låven finner man i dag også en landhandel med kun norske ting og produkter fra 50- og 60-tallet, for å vise den historiske forskjellen mellom norske og amerikanske gjenstander på den tiden.

Nils Oskar Linjord og kona Dagny foran Grand Ole Opry i Nashville, Tennessee. (Foto: Privat)

NORSK LANDHANDEL

EKTE AMERIKANSK DINER

I «dineren» tilbys en klassisk amerikansk meny med milkshakes, donuts, pizza og indre Agders største kuleis! Og kommer du innom i løpet av sommeren får du kanskje med deg Amcar-treffet som samles ved låven hver tirsdag. Hele 120 cars og 60 -70 bikes har vært innom på én kveld, så her er det bare å møte opp om man har interesse for amerikanske klassikere.

Blant høydepunktene av opplevelser på Nostalgilåven trekker Linfjord frem en rekke konserter som har skapt uforglemmelige minner; søsteren til Jerry Lee Lewis, Linda Gail Lewis, har vært på besøk flere ganger. Rockabilly Phil Haley med band har vært innom, og Bjøro Håland er en velkjent favoritt.

Med andre ord bør man kanskje ta turen til Eiken og Nostalgilåven om man ønsker seg en liten «svipptur til Amerika»?