Fenomenet Sister Act

Tekst: Mikal Vassbotn
Foto: Tovita Razzi og Anita S. Andersen

Sommeren 1992 lanseres filmen Sister Act i USA med selveste Whoopi Goldberg i rollen som nattklubb-artisten Deloris Van Cartier. Heltinnen inntar en ny identitet og går i dekning etter å ha overvært et drap, begått av sin egen kjæreste. Hun blir Søster Mary Clarence og sjekker inn i et kloster i San Fransisco. 

Denne absurde introduksjonen er oppsparket til det som er en av nittitallets mest populære komedier og bakgrunnen for musikaler som stadig fyller teatersaler over hele verden.

Sister Act trailer fra 1992

Arbeidet begynner

Arbeidet med filmen starter allerede på 80-tallet etter en ide av Paul Rudick. Disney blir raskt interessert og begynner jakten på skuespillere som kan passe til historien. Selve hovedrollen, nemlig rollen som Deloris, eller Søster Mary, blir besatt av ingen ringere enn Bette Midler.

Men, vent litt, Whoppi Goldberg spiller jo rollen som Søster Mary? Det stemmer, Midler trekker seg underveis og begrunner det hele med at hun tror ikke fansen vil se henne ikledd nonnedrakt. Hun uttaler senere at hun angrer på avgjørelsen, spesielt da hun ser Whoppi, som ender opp med å få rollen, tjene en liten formue på både film nummer 1, 2 og snart 3, mer om det om litt.

Det er vanskelig å tenke seg noen andre enn Whoppi Goldberg i hovedrollen i Sister Act

Mange hindringer i veien for Sister Act
Men, som vi vet så løser det seg jo alltid for snille folk.

Trøbbel i maskineriet

Veien fra idé til kassasuksess er ikke enkel, på et tidspunkt trekker manusforfatter Rudic seg og nekter å ha navnet sitt på rulleteksten. Når rulleteksten ruller over det hvite lerretet i Norske kinoer krediteres Rudic som manusforfatter med pseudonymet Joseph Howard.

Prinsesse Leia, eller Carrie Fisher som hun egentlig heter, bidrar til å få manuset i havn. Fisher er ikke ukjent med å hjelpe manus ute av kurs, hun gjør det samme på både Dødelig Våpen 3 og Bryllupssangeren.

Uansett, tilbake til Sister Act. Hovedrolleinnehaveren tviler på hele prosjektet og prøver å distansere seg fra filmen. Etter lanseringen er historien kjent: Filmen er en formidabel suksess, Whoppi trykker filmen til sitt hjerte og kort tid etter er film nummer to på trappene.

Kommersiell suksess

Filmen gjør braksuksess på kino og deretter som leievideo, både på VHS og strømmetjenester. Det snakkes om å gjøre prosjektet om til en musikal. I 2006 spiller musikalen for første gang i Pasadena Playhouse i California og slår alle tidligere publikumsrekorder. Over en spilleperiode på tre måneder raker musikalen inn over en million, dollar! Tre år senere settes forestillingen opp i West End Theatre i London, da med selveste Whoopi som en av produsentene.

På VHS kassetter i utleiemarkedet stod det ofte spol tilbake før innlevering.

Fra West End til Broadway

Med bakgrunn i suksessen i London tok det ikke lang tid før Broadway meldte sin interesse. Produksjonen mottar flere nominasjoner til Tonyprisen, deriblant prisen for beste musikal og beste skuespiller. Musikalen Sister Act begynner med dette å få bein å gå på med turneer både i USA, England og resten av verdenen.

Bilde av nonner
Anna-Lisa Kumoji stråler i rollen som Søster Mary

Populærkultur

Det er ingen tvil om at filmen Sister Act påvirker populærkulturen hos de av oss som fremdeles kan håndtere VHS-kassetter fra nittitallet. Kanskje mer overraskende er det å se ringvirkningene av musikalen. I perioden 2009 – 2011 blir det til og med arrangert Sister Act Nun Run, altså et Nonneløp, i anledning oppsetningen og påfølgende turné i London. Veldedighetsløpet samler over 1000 mennesker i London hvor den store majoriteten var ikledd nonnedrakt! I disse dager settes musikalen opp nok en gang i England med premiere på nyåret. Det er uvisst om det planlegges flere nonneløp.

Vi håper naturligvis at så mange som mulig stiller i nonnedrakt i Kilden.

Sister Act 3?

I forbindelse med et intervju på The Late Late Show med James Corden blir Whoppi Goldberg spurt spørsmålet vi alle lurer på, hvorfor blir ikke Sister Act 3 laget?

Til alles overraskelse sier Whoppi at nettopp det er det flere som lurer på og antyder langt på vei at filmen har gått inn i en innledende fase. To måneder senere bekrefter Disney at prosjektet har fått grønt lys, nå gjenstår det bare en premieredato.

Bilde av nonner
Tom Sterri som Monsignor o´Hara, snart ser du ham i Kilden

Sister Act i Kilden

Om ventetiden blir for lang og behovet for å se dansende og syngende nonner så har heldigvis vi i Kilden løsningen for deg. Allerede 31. mars står Anna-Lisa Kumoji, Mia Gundersen, Ingeborg Walter, Tom Sterri og Kevin Mbugua med flere på scenen i Kilden. Det som har blitt omtalt som en forrykende gladmusikal av Aftenposten finner veien til Sørlandets storstue rett før påska setter inn.