Kirsebærhaven

Kilden Teater

Scene

Teater- og Operasalen

Pris

150 - 400 NOK

Varighet

3,5 timer med pause.

Kommende forestillinger

Kilden Teater presenterer: Kirsebærhaven av Anton Tsjekhov

Nå har du muligheten til å oppleve en av teaterhistoriens virkelig store klassikere i Kilden. Kirsebærhaven ble skrevet av den russiske dramatikeren Anton Tsjekhov i 1904, kort tid før hans død. Historien handler om en verden der ingenting er som det en gang var, og om hvordan mennesker møter disse endringene.

Hvordan håndterer mennesker makt som forskyves, tap av posisjon, omveltninger – og en kirsebærhage som hugges ned for å gi plass til den nye tiden? Denne klassikeren har et stort ensemble med 12 skuespillere, og i Kildens versjon er det den internasjonalt anerkjente regissøren Laurent Chétouane som står for iscenesettelsen.

Godseierenken Ljubóv Ranevskaja vender tilbake til hjemlandet Russland etter mange år i Paris. Hun blir konfrontert med den harde virkeligheten: Familiegodset er belånt til pipa og hennes aristokratiske familie eier ikke nåla i veggen. Godset, og den vakre og velkjente kirsebærhagen som omgir det, står i fare for å bli solgt på tvangsauksjon.

Ljubóv og broren hennes Gajev håper at alt skal løse seg på magisk vis, og at de skal kunne beholde godset og kirsebærhagen. En mulighet åpner seg, nemlig å gjøre som den tidligere slavesønnen, og nå nyrike handelsmann Lopákhin foreslår: hugge ned hagen og gjøre områdene om til utleietomter for sommerhus. Men Ljubóv står imot. Hun er kompromissløs, sta og nekter å selge sin sjel. Konsekvensene blir store. Hele adelsfamilien må til slutt reise fra godset, til det brutale synet av kirsebærhagen som hugges ned.

Oversatt av Kjell Helgheim. Teksten er bearbeidet av Endre Sannes Hadland.

Vi gjør oppmerksom på at det benyttes scenerøyk og røykes vanndamp-sigarer i forestillingen.

 • Les mer om Kirsebærhaven

  Stykket skildrer en verden i endring og forteller om mennesket generelt, om klassereiser og om symbolsk verdi i møte med kommersielle krefter. Konflikten mellom før og nå, mellom å bevare og å forkaste, står sentralt.

  Tsjekhov skrev stykket som en komedie, men på premieren i Moskva i 1904 satte regissør Konstatin Stanislavskij det opp som en tragedie. Kirsebærhaven har siden blitt satt opp på teatre verden over, og er kjent for å være både tragisk og komisk i sin utforsking av det å være menneske.

  Kunstnerisk lag

  Kirsebærhagen regisseres av den franske regissøren Laurent Chétouane, som er bosatt i Berlin. Han er utdannet ved Sorbonne i Paris og ved Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Frankfurt am Main i Tyskland. Chétouane har blant annet regissert Misantropen (2009), Et dukkehjem (2011), Sonetter (2014) og Den stundesløse (2016) ved Nationaltheatret. Dette er første gang han gjester Kilden, og første gang han regisserer et stykke av Tsjekhov.

  Sanna Dembowski har scenografi og kostymedesign på forestillingen. Hun har samarbeidet med Laurent Chétouane om flere oppsetninger på Nationaltheatret.

  Philippe Gladieux står for lysdesign.

Skuespiller Giert Werring om Kirsebærhaven

BILDER FRA FORESTILLINGEN

Foto: Kjartan Bjelland
Se flere bilder

Kjøp billetter

 • Ingen kommende forestillinger

Podkast med regissør Laurent Chètouane

Bilde av mann med briller og sort genserRegissør Laurent Chètouane er i Kristiansand for å sette opp Anton Tsjekhovs klassiker Kirsebærhaven i Kilden teater. I samtale med teatersjef Valborg Frøysnes.

Lytt til podkasten

– Et scoop av en rolle

Kvinne med kostymeLjubóv i «Kirsebærhaven» er et aldri så lite mysterium for hovedrolleinnehaver Petronella Barker. Det synes hun er svært spennende.

Les intervjuet med Petronella Barker