Tingenes tilstand

Kommende forestillinger

Kilden Teater presenterer: Tingenes tilstand.

Av: Neil LaBute

Hva er kunst? Ligger det noen form for moralsk ansvar i et kunstverk? Kan man gjennom kunst skyve grensene for samfunnsdebatten om etablerte maktstrukturer uten å bryte etiske normer? Hva er kunstnerens rolle i samfunnet? Kan en kunstner gjøre hva som helst i kunstens navn? Dette er blant spørsmålene dramatiker Neil LaBute stiller gjennom sitt teaterstykke Tingenes tilstand (original tittel The Shape of Things).

Adam jobber deltid som vakt på et kunstmuseum ved siden av litteraturstudier ved universitetet. Han lever et rolig og kanskje litt kjedelig liv, helt til den over gjennomsnittet funky kunststudenten Evelyn kommer seilende inn på muséet – med en boks graffitimaling. Evelyn vil tagge ned en statue i protest mot kunstnerisk sensur. Adam får i samme slengen telefonnummeret hennes sprayet på vaktuniformen, og så går det som det må gå: Motsetninger tiltrekker hverandre. Snart får både Adam og Evelyn testet grensene for hvor langt man kan gå i kjærlighetens og kunstens navn.

Å røpe for mye vil være å ødelegge stykket. Men litterære hint spres underveis, med referanser til Mary Shelleys roman Frankenstein, Franz Kafkas novelle Metamorphosis og George Bernard Shaws skuespill Pygmalion. På samme måte som Shaws rollefigur professor Henry Higgins prøvde å forvandle en blomsterpike til en hertuginne, forvandler LaButes Evelyn fra en sjenert kløne til et sexobjekt. På samme måte som Shaw fletter moralske spørsmål inn gjennom hele Pygmalion, legger LaBute opp til en spennende debatt om kunst og estetikk, om rett og galt. Det fascinerende landskapet rommer forholdet mellom kunst og moral, jaget etter det overflatiske i og utenfor sosiale medier – og den tynne skillelinjen mellom ren provokasjon og oppmerksomhetsbehov.

Tingenes tilstand er en moderne Dorian Gray-historie sterkt inspirert av Oscar Wildes roman. Stykket er skrevet av amerikanske Neil LaBute, en prisvinnende filmskaper og manusforfatter. Tingenes tilstand ble skrevet for Almeida Theatre i London i 2001, og har senere blitt produsert flere ganger i London og New York. Stykket er også blitt til spillefilmen The Shape of Things med regi av LaBute selv. Kilden Teaters versjon regisseres av Gianluca Iumiento og spilles av Kildens eget teaterensemble: Johannes Blåsternes, Ina Maria Brekke, Steffen Mulder og Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen.

Vi gjør oppmerksom på at det brukes scenerøyk, strobelys og høy lyd i forestillingen. Det er også begrensede sittemuligheter i salen.

Kjøp billetter

  • Ingen kommende forestillinger