Casten i Villskudd. Espen, Morten, Eirik, Fredrik og Ann-Ingrid poserer på trapp.

Villskudd
Fritt etter roman av Gudmund Vindsun

Kommende forestillinger

 • Ingen kommende forestillinger

   

Dramatisert av Oda Radoor

Kampen for å få være den man er og elske den man vil

Da romanen Villskudd av Gudmund Vindsun kom ut i 1979 vakte den stor oppsikt og ble raskt en bestselger. I dag regnes den som en skeiv klassiker, og en bok som har betydd mye for veldig mange mennesker.

Villskudd er historien om Yngve og Magnus, og deres reise mot å forstå sin egen identitet i en tid der det å være homofil i Norge er både tabubelagt og straffbart. De vokser begge opp på 60-tallet, men ulike forventninger fra familie og venner gir dem ulike utfordringer på veien til å forstå seg selv. Samfunnets fordømmelse av homoseksualitet rammer dem begge hardt i det vi følger dem gjennom forelskelse, vennskap, tro, maktmisbruk og skam. Klarer de å finne krefter til å leve ut den de faktisk er?

Forestillingen inneholder seksuell tematikk. Passer fra 14 år.


Anmeldelser

 • Forestillingsbilde fra forestillingen VILLSKUDD - fritt etter roman av Gudmund Vindsun.

  — Det var godt å sjå ei teaterframsyning om skeiv kjærleik som ikkje berre handla om problem eller aids, men som rett og slett var varm, underhaldande og til å bli i godt humør av.

  KLASSEKAMPEN

 • Forestillingsbilde fra forestillingen VILLSKUDD - fritt etter roman av Gudmund Vindsun.

  — Dette er morsomt og interessant teater om kjærligheten slik den er: store doser keitete famling, sorgen når noen svikter, og valget om å likevel gå rakrygget videre i livet.

  NRK

 • Forestillingsbilde fra forestillingen VILLSKUDD - fritt etter roman av Gudmund Vindsun.

   Det er særlig de utrykksfulle og nyanserte elskovsscenene mellom de to som gjør inntrykk, fra de første vakre tilnærmingene til de råere og mer desperate møtene mot slutten.

  NORSK SHAKESPEARE TIDSSKRIFT

 • Forestillingsbilde fra forestillingen VILLSKUDD - fritt etter roman av Gudmund Vindsun.

  — Intens, vakker og viktig forestilling. Terningkast 5.

  FÆDRELANDSVENNEN


Bilder fra forestillingen


Se digital førsnakk

Les mer

Vindsun og Villskudd

Portrettbilde av Gudmund Vindsun

Gudmund Vindsun er født på Gjøvik og vokste opp i Nittedal. Han debuterte som forfatter med Villskudd i 1979 som raskt ble en bestselger. Noen år senere kom oppfølgeren Stjerneskudd. 

Villskudd står i dag som den store skeive klassikeren, og har hatt stor betydning for det skeive miljøet i Norge.

Bok-coveret til boken Villskudd av Gudmund Vindsun. Coveret viser bilde av en gutt med stort, mørkt, krøllete hår.


Skuespiller og musiker Anders Rogg har uttalt: «Det er en bok som gir glede og ømhet, som gjør at man får følelsen av å ikke være redd mer.»

Og det var ingen andre enn Dag Solstad som anmeldte boken i Klassekampen da den kom ut i 1979, og han skrev: “…en epokegjørende roman om et viktig emne. Det har blitt en viktig bok, vanvittig, rå, grotesk, frastøtende, analytisk, spennende. Og opprørsk. Ja, først og fremst opprørsk. Meg har boka lært mye om homofile miljøer og homofile erfaringer. Og den har lært meg mye om kjærlighet. Ja, først og fremst har jeg lest boka som en desperat analyse av kjærlighetens vilkår.» (Solstad, 1979).
 

Bakgrunn

Teatret som arbeidsplass har på mange måter vært et fristed for skeive, men det har ikke speilet det som skjer på scenene og i repertoarvalget. Representasjon av kjønn har vært konservativ og reaksjonær. Les dramaturg Carl Morten Amundsens innlegg Skeive kunstnarar? Javisst. Skeiv kunst? Nja. Eller nei. – Scenekunst 

De skeive historiene er sjeldent blitt spilt, og når de er blitt spilt, så har det ofte vært tragiske historier om aids-pandemien, psykisk helse, misbruk og utenforskap. Dette ønsket vi i Kilden Teater å ta tak i. I tillegg befinner vi oss på Sørlandet, der levekårene for skeive har vist seg å være langt dårligere enn i resten av landet. 

I 2018 kom det en rapport fra Likestillingssenteret på oppdrag fra Aust- og Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og Arendal kommune om skeives levekår på Agder. Der kom det blant annet frem at: «Mange sliter med fysiske og psykiske helseplager. Skeive i Agder har i større grad enn den øvrige skeive befolkningen i Norge forsøkt å ta sitt eget liv.»

Rapporten viste tydelig at skeives levekår var langt dårligere enn andre steder i landet og at kompetansen om lhbt generelt var lav, noe som ofte fører til mer diskriminering. «Manglende kompetanse kan også føre til negative holdninger, ubevisst diskriminering og trakassering av skeive på skole/studiested og arbeidsplasser.» (s. 7)
Les kortversjon av rapporten

Dette har vært viktige utgangspunkt for kunstnerisk råd i Kilden Teater i valg av materiale. 

Villskudd i pressen

Magasinet Blikk 6. mars

Les saken

Magasinet Blikk 22. april

Les saken

Intervju med Eirik Langås Jørgensen i FVN 4. mai

Les saken

Anmeldelse, FVN 5. mai

Les anmeldelse

Kjøp billetter

Lignende forestillinger

Himmeluret forestillingsbilde med terningkast

Himmeluret

21. mai 2024 - 7. jun 2024

KJøp

Piano og trompet i energisk samspill

30. mai 2024

KJøp

“Riksteatret: Det mørke fortet – Et Minecraft-eventyr”

31. mai 2024

KJøp