Bilde av alle skuespillerne i altertrappa på Blåkors.

Villskudd
Fritt etter roman av Gudmund Vindsun

Når

5. mai - 3. jun

Scene

Multisalen

Pris

150 - 250 ,-

Varighet

1 time og 40 minutter uten pause

Kommende forestillinger

Dramatisert av Oda Radoor  

En historie om famlende lengsler og håp, inderlig forelskelse, seksualitet og kampen for å få være den man er og elske den man vil.

Da Gudmund Vindsuns debutroman Villskudd kom ut i 1979 vakte den stor oppsikt og ble raskt en bestselger. I dag regnes den som Norges første skeive ungdomsroman, og en klassiker som har betydd mye for veldig mange mennesker.  

Villskudd forteller historien om Yngve og Magnus, og deres reise mot å forstå sin egen identitet i en tid der det å være homofil i Norge er både tabubelagt og straffbart. De vokser begge opp på 60-tallet, men ulike forventninger fra familie og venner gir dem ulike utfordringer på veien til å forstå seg selv. Samfunnets fordømmelse av homoseksualitet rammer dem begge hardt i det vi følger dem gjennom forelskelse, vennskap, tro, maktmisbruk og skam. Klarer de å finne krefter til å leve ut den de faktisk er?

Forestillingen inneholder seksuell tematikk. Anbefalt fra 12 år.

Bilde av Fredrik Høstaker og Eirik Langås Jørgensen i altertrappa på Blåkors.

SIDEPROGRAM

Fredag 5. mai
Før forestilling inviterer vi til førsnakk med forfatter Gudmund Vindsun.

Fredag 12. mai 
Etter forestilling beveger vi oss til Telfords for ettersnakk med skuespillerne og etterfest. I samarbeid med FRI Agder.

Lørdag 20. mai
Etter forestilling beveger vi oss til Telfords for ettersnakk med regissør Erlend Samnøen og etterfest. I samarbeid med FRI Agder.

Lørdag 3. juni
Vi inviterer til åpen teppefallsfest i Kilden etter forestilling. I samarbeid med FRI Agder.

Det er gratis å delta på sideprogram i Kilden, og du trenger ikke melde deg på, bare møt opp! Velkommen.

Bilde av alle skuespillerne i altertrappa på Blåkors.
Vindsun og Villskudd

Portrettbilde av Gudmund Vindsun

Gudmund Vindsun er født på Gjøvik og vokste opp i Nittedal. Han debuterte som forfatter med Villskudd i 1979 som raskt ble en bestselger. Noen år senere kom oppfølgeren Stjerneskudd. 

Villskudd står i dag som den store skeive klassikeren, og har hatt stor betydning for det skeive miljøet i Norge.

Bok-coveret til boken Villskudd av Gudmund Vindsun. Coveret viser bilde av en gutt med stort, mørkt, krøllete hår.


Skuespiller og musiker Anders Rogg har uttalt: «Det er en bok som gir glede og ømhet, som gjør at man får følelsen av å ikke være redd mer.»

Og det var ingen andre enn Dag Solstad som anmeldte boken i Klassekampen da den kom ut i 1979, og han skrev: «…en epokegjørende roman om et viktig emne. Det har blitt en viktig bok, vanvittig, rå, grotesk, frastøtende, analytisk, spennende. Og opprørsk. Ja, først og fremst opprørsk. Meg har boka lært mye om homofile miljøer og homofile erfaringer. Og den har lært meg mye om kjærlighet. Ja, først og fremst har jeg lest boka som en desperat analyse av kjærlighetens vilkår.» (Solstad, 1979).
 

Bakgrunn

Teatret som arbeidsplass har på mange måter vært et fristed for skeive, men det har ikke speilet det som skjer på scenene og i repertoarvalget. Representasjon av kjønn har vært konservativ og reaksjonær. Les dramaturg Carl Morten Amundsens innlegg Skeive kunstnarar? Javisst. Skeiv kunst? Nja. Eller nei. – Scenekunst 

De skeive historiene er sjeldent blitt spilt, og når de er blitt spilt, så har det ofte vært tragiske historier om aids-pandemien, psykisk helse, misbruk og utenforskap. Dette ønsket vi i Kilden Teater å ta tak i. I tillegg befinner vi oss på Sørlandet, der levekårene for skeive har vist seg å være langt dårligere enn i resten av landet. 

I 2018 kom det en rapport fra Likestillingssenteret på oppdrag fra Aust- og Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og Arendal kommune om skeives levekår på Agder. Der kom det blant annet frem at: «Mange sliter med fysiske og psykiske helseplager. Skeive i Agder har i større grad enn den øvrige skeive befolkningen i Norge forsøkt å ta sitt eget liv.»

Rapporten viste tydelig at skeives levekår var langt dårligere enn andre steder i landet og at kompetansen om lhbt generelt var lav, noe som ofte fører til mer diskriminering. «Manglende kompetanse kan også føre til negative holdninger, ubevisst diskriminering og trakassering av skeive på skole/studiested og arbeidsplasser.» (s. 7)
Les kortversjon av rapporten

Dette har vært viktige utgangspunkt for kunstnerisk råd i Kilden Teater i valg av materiale. 

Villskudd i pressen

Magasinet Blikk

«Villskudd til scenen»

Les saken

Kjøp billetter

 • mai 2023
 • 05.
  fre
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 09.
  tir
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 10.
  ons
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 11.
  tor
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 12.
  fre
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 19.
  fre
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 20.
  lør
  Tid:
  19:00 - 20:40
 • 23.
  tir
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 24.
  ons
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 25.
  tor
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 31.
  ons
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • juni 2023
 • 01.
  tor
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 02.
  fre
  Tid:
  20:00 - 21:40
 • 03.
  lør
  Tid:
  19:00 - 20:40