Woyzeck
Av GEORG BÜCHNER

Kommende forestillinger

 • Ingen kommende forestillinger

   

Opplev et av de største og viktigste klassiske verkene innen Europeisk teater

Inspirert av virkelige hendelser handler stykket om Woyzeck, en soldat som i desperasjon selger seg for tvilsomme medisinske eksperimenter i kampen for å overleve. Han blir forsøksobjekt for en hypotese om at mennesket kan overleve på kun erter og fortsatt være en dyktig soldat. Fysisk og psykisk ødelagt blir Woyzeck paranoid, og da han oppdager at kjæresten hans er utro, lytter han til stemmene i hodet sitt og tar livet av henne. 

Karakterene 👉

 • Karakterbilde av karakteren Woyzeck, fra teaterstykket Woyzeck

  Woyzeck

  Stykkets tittelkarakter. En fattig soldat som strever med å kunne tjene til livets opphold. Har i desperasjon etter penger påtatt seg både ekstra arbeid for kapteinen, samt blitt med på et forskningseksperiment hvor han kun får spise erter i tre måneder. Betalingen gir han sin kjæreste, Marie, og til deres barn utenfor ekteskapet. Det fysiske og psykiske presset han utsettes for gjør ham stadig sykere, og er rammen for fortellingen.

 • Karakterbilde av karakteren Marie, fra teaterstykket Woyzeck

  Marie

  Marie er en sterk, eventyrlysten og lojal kvinne som ønsker et bedre liv for seg selv og hennes lille familie. Det smerter henne at Woyzeck sliter, noe som gjør henne rådvill i situasjonen. I likhet med sin kjæreste presses hun av samfunnet ut i vanskelige situasjoner, og må gjøre noen vanskelig valg for sin egen lykke.

 • Karakterbilde av karakteren Kapteinen, fra teaterstykket Woyzeck

  Kapteinen

  Kapteinen er offiser i Woyzecks regiment. Han er en aldrende mann som kjenner på at han blir mer ensom og etterlatt etter hvert som tiden går. Den økende dødsangsten har gjort ham til en melankolsk mann opptatt av moral, dydighet, og å bli husket som et godt menneske.

 • Karakterbilde av karakteren Doktoren, fra teaterstykket Woyzeck

  Doktoren

  Doktoren er en ambisiøs kvinne med sterk driv for å endre verden og revolusjonere vitenskapen. Et ærgjerrig fagmenneske som bedriver en rekke forskningseksperimenter, hvor ett av dem er å studere om soldater kan brødføs billigere gjennom bare å spise erter. Hun betaler Woyzeck for å bli med på denne studien, hvor hun jevnlig undersøker ham og eventuelle symptomer som skulle oppstå.

 • Karakterbilde av karakteren Tamburmajorden, fra teaterstykket Woyzeck

  Tamburmajoren

  Tamburmajoren er på mange måter Woyzecks rake motsetning. Han er en privilegert overklassemann med stilling som underoffiser. Han har penger, utseende, karisma og veltalenhet. Alt dette gjør ham til en dameforfører med høye tanker om seg selv.

Mer om stykket

Woyzeck, utgitt i 1836, blir stadig satt opp i ulike versjoner uten fastlagte rekkefølger på scenene, da Büchner døde før han fikk fullendt verket, kun 23 år gammel. Dette er et av de første store førmodernistiske verkene, der hovedpersonen ikke er en gud eller konge, men en menig soldat, og Woyzeck er blitt kalt den første arbeiderklassehelten. Det er en samfunnskritisk historie som undersøker krigens brutalitet, maktovergrep og menneskets kamp for å overleve.  

Bilder fra forestillingen

Digital førsnakk

Dykk dypere

Mer om Büchner

Georg Büchner (1813–1837) regnes som en av de største tyske dramatikerne gjennom tidene og den viktigste forløperen for moderne europeisk litteratur. Til tross for sitt altfor korte liv rakk han å skrive verk som er blitt stående som banebrytende både i sin samtid og for ettertiden. Han var politisk aktiv, en revolusjonær og kjempet, sammen med en rekke unge tyske intellektuelle, en iherdig kamp for menneskerettigheter og pressefrihet.

I 1833 grunnla bl.a. „Gesellschaft für Menschenrechte“ i Giessen utenfor Frankfurt. De kjempet mot sensur og reaksjonære krefter i Tyskland på 1830-tallet, som siden førte frem til revolusjonen i 1848. På grunn av sitt politiske engasjement, måtte Büchner flykte fra Tyskland for å slippe unna fengsling. Han døde av tyfus i eksil i Zürich bare 23 år gammel.
 

Mer om Woyzeck

Büchner er blitt kalt en pioner innen ekspresjonistisk litteratur med verket Woyzeck. Büchner rakk aldri å gjøre stykket ferdig før han døde, og teksten består av en rekke korte fragmenter uten egentlig en tydelig begynnelse eller slutt. Stykket ble først utgitt i 1878, hele 39 år etter hans død, og fikk ikke sin urpremiere før i 1913 på Residenzetheater München i Max Reinhardts regi. 

Woyzeck var første gang den vanlige mannen i gata, en proletar, var hovedpersonen i et stykke med beskrivelser av hvordan et liv er betinget av sosiale forhold. Tidligere hadde det hovedsakelig vært konger, dronninger, adelen og guder som sto i sentrum, men med Woyzeck fikk leseren perspektivet til en fattig, menig soldat. Stykket er også et skremmende frempek mot Tysklands katastrofe 100 år senere. 

Scenene er korte og fragmentariske, noe som også var uvanlig for samtidens dramatikk, med indre monologer og stemmer i hodet som virkelig var forut for siden tid, lenge før Freud begynte å snakke om underbevisstheten og menneskets psykologi, eller moteord som «psykisk helse» dukket opp. Büchner baserte også stykket på virkelige hendelser noe som var uvanlig for sin samtid.

Det er en brutal og nådeløs verden vi blir presentert for i Woyzeck av Georg Büchner, der det lille mennesket blir utsatt for overgrep og utnyttelse av maktpersoner. Georg Büchner er på mange måter selve utgangspunktet for det moderne teatret i dag, det er ikke lite for en 23 åring fra Hessen. 

Kjøp billetter