Khalid Mahamoud

Klar for sin første hovedrolle
En mann kledd i hvite klær, skjorte og vest, med hvit parykk står å stirrer rett frem - et skarpt blikk. Han har briller på. En mann kledd som en dame står bak og retter opp på klærne.
Khalid Mahamoud spiller tittelrollen i Erasmus Montanus.

– Jeg ville ikke trodd dette for tre år siden. Det er noe kult med at det skjer her, i byen hvor jeg har vokst opp, sier Mahamoud, som kom til Kilden i 2020, direkte fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Erasmus Montanus er en sentral klassiker i nordisk teater, og den mest kjente og kjære folkekomedien til Ludvig Holberg. Da premieren i Mandal 5. mai og i Lyngdal 6. mai ble korona-avlyst, blir nå premieren på Flekkefjord kultursenter 7. mai.

– Jeg spiller ”den utvalgte sønn”, som kommer hjem til bygda etter å ha studert filosofi i København. Stykket beskriver krasjen mellom by og bygd, lærde og ulærde, studenter og bønder, og Erasmus Montanus opplever å få sine meninger sensurert av hele bygda, sier Mahamoud.

Rollefiguren har han en tydelig sympati for, men beskriver også en personlighet langt vekk fra hans egen:

– Jeg ser helt klart begge sider, både for og imot måten Erasmus oppfører seg. På den ene siden har jeg sympati for Erasmus, men jeg er jo på den andre siden vant til å ta hensyn til andre og hvilke meninger de måtte ha. Der har Erasmus absolutt ingen interesse.

Språklige utfordringer

I en podkast fra Kilden Teater, diskuterer Mahamoud ulike aspekter rundt stykket med dramaturg Endre Sannes Hadland. Podkasten er spilt inn en liten uke før premiere, og Mahamoud reflekterer rundt prosessen og arbeidet rundt språket i stykket:

– Det føles bedre og bedre, og du får en trygghet når du får jobbet grundig gjennom materialet. Språket har vært en av de større utfordringene, og det tok litt tid å komme helt inn i det for en person som allerede er litt språkforvirret, med både somalisk, arabisk, norsk og engelsk. Men jeg har fått masse hjelp, og har til og med hatt min egen latin-lærer på samme tid som jeg har måtte perfeksjonere dansk-norsken.

En mann med hvit parykk og skjeledress, sitter i det som skal være en høyhau.
Khalid Mahamoud i Erasmus Montanus
En mann kledd i hvit parykk, grønn skjeledress og briller leser i et papir han holder. Ved siden av sitter en liten mann med bolleklipp og blå skjeledress. Bak dem gjemmer det seg en mann i kledd som en yngre jente.
Khalid og med-skuespiller Lars Funderud Johansen

– Språket har vært en av de større utfordringene, og det tok litt tid å komme helt inn i det for en person som allerede er litt språkforvirret.

“Cancel culture”

I podkasten diskuteres også den aktuelle problemstilligen rundt ”cancel culture” (utestengingskultur), Holbergs rolle i den moderne diskurs og om man kan skille mellom kunstneren og verket. Temaet ble også diskutert da Kilden Teater satte opp Mysterier av Hamsun i 2020.  

Erasmus Montanus spilles i Flekkefjord 7. mai, Grimstad 10. mai og Arendal 11. mai før produksjonen flytter til Kilden teater og konserthus i perioden 18. mai til 5. juni.

En mann kledd i hvite klær og hvit parykk, står i et lite, oppblåsbart basseng med lilla lys i. Fem personer står rundt med vannkanner og heller vann i bassenget. De synger.
Deler av skuespillerensemblet i Erasmus Montanus. Fra venstre Fredrik Høstaker, Lars Funderud Johannessen, Khalid Mahamoud, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Ann Ingrid Fuglestveit, Lars Emil Nielsen.