– Jeg opplever Maritea Dæhlin som en av de virkelig spennende scenekunstnerne vi har i Norge i dag. Hun har utviklet sin egen måte å jobbe med tekst og scenerommet på og skaper egne univers som gir publikum et eget assosiasjonsrom, forklarer teatersjef i Kilden, Valborg Frøysnes.
Dæhlins arbeid er preget av det lekne, ikke-lineære og absurde. Hun utforsker språkets musikalitet, repetisjoner, lyd og rom. Les mer om hennes kunstnerskap.
– Det ikke-lineære er spennende fordi det er sånn livet er. Ting skjer stadig vekk, situasjoner har ingen tydelig start eller slutt, de lever med oss og påvirker oss videre, forklarer Dæhlin.
I 2020 ble hun nominert til Kritikerprisen i kategorien teater for sin forestilling «I WANT TO BE TRADITIONAL». Hun har stort sett utviklet egne soloforestillinger der hun selv står på scenen og arbeider med sine egne tekster, men i denne forestillingen arbeider hun tett med billedkunstner Kaja Haven. De har begge gjort seg bemerket som sterke, fremadstormende kunstnere som er toneangivende på hver sine felt.
– Det er jo alltid litt skummelt først, man vet jo ikke hvordan det er å jobbe med noen før man har gjort det. Men det har bare blitt et veldig unikt, vakkert samarbeid med masse tillit, sier Dæhlin.
Arbeidet som startet for over et år siden har i dag utviklet seg til å bli forestillingen I sør har de sjøen, som også kan beskrives som et assosiasjonsrom.
– Tanken har vært å gå inn i ideen om å insistere, disse tingene som kan være viktige for oss som mennesker her og nå, uten hierarkiene av hva vi forventer skal være viktig. Som å være hundre prosent tilstede i en hverdagslig handling, det å alltid ha en bevissthet på at det er veldig viktig å smile, å puste, eller å være så sliten alt det som er viktig er noe man bare ikke har overskudd til. Vi ønsket å skape et rom hvor alle disse følelsene kunne leve, forklarer Dæhlin.
I sør har de sjøen er et visuelt univers med blomster, fugler, hav, store spørsmål og dype følelser, men også hverdagslige tanker og handlinger. Forestillingen følger ikke én historie fra A til Å, men er et sted hvor tekst, lyd, bevegelse og scenografi kan fremkalle assosiasjoner og følelser som vil være unike for hver enkelt publikummer.
– De har skapt et helt eget univers som det ikke er så helt lett å si akkurat hva er, og det skal vi heller ikke. Det må egentlig oppleves, beskriver Frøysnes.
– Hvis du kommer inn her med så fritt sinn som mulig og åpner deg opp så tror jeg du får være med på en unik reise du ikke ville fått noe annet sted, sier Khalid Mahamoud.
Det er ham og Ragnhild Meling Enoksen som står på scenen i denne forestillingen. De er begge enige om at den beste opplevelsen får publikummeren som kommer til forestillingen med et åpent sinn.
– Det er mer en atmosfære, og så er det opp til publikummeren å enten bare sitte å ta det inn på en sanselig måte, eller velge å sette det sammen og lage en historie for seg selv. Men det finnes ingen fasit, sier Meling Enoksen.
Hun forklarer at hva publikum sitter igjen med vil avgjøres av hvem de er, hvordan de oppfatter ting og hvordan de ser verden.
Kaja Haven har scenografi, lyddesign og kostymedesign på I sør har de sjøen. Hun arbeider for det meste i spenningsfeltet lyd og installasjon, ofte i form av store totale transformasjoner. Hun har høstet internasjonal omtale i Hypebeast og Designboom for sin enorme debut-installasjon Laser Cat, Distortion Festival 2019. Les mer om hennes kunstnerskap.
Om stykkets lydbilde forklarer Haven at det handler mye om magefølelsen.
-Jeg merker når noe funger, og når det ikke gjør det. Det er spennende når man legger lyden over stykket som et andre lag, hvordan det kan skape flere eller andre assosiasjoner, sier Haven.
I sør har de sjøen har premiere i Kilden tirsdag 26. oktober og spiller til og med 26. november.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.