Ungdommen inntar Grease i Kilden

– Det blir så gøy!
William, Naomi og Johannes på scenen etter Snøsøstera, foto: Mikal Vassbotn
William, Naomi og Johannes på scenen etter Snøsøstera, foto: Mikal Vassbotn

I Kildens artistfoaje sitter og ligger det tre ungdommer i hver sin sofa. I rommet er luften tett. Det er tydelig at det nylig har vært stor aktivitet her inne. På scenen, rett over gangen, holder scenearbeidere på med å rydde siste rest av kveldens forestilling. Ungdommene, Johannes, Naomi og William, puster ut etter kveldens innsats på scenen i forbindelse med forestillingen Snøsøstera, hvor Ungdomskilden er en viktig bidragsyter.

Neste år skal Ungdomskilden på ny bidra med ungdommelig alibi inn i en ny og stor forestilling, nemlig Grease. Det kribler allerede i magen hos mange, kanskje litt mer hos enkelte.

Elsker Atle Pettersen

– Det blir så gøy, det kommer kjendiser, utbryter Naomi engasjert fra sofaen, liggende i horisontal stilling, og legger til; – Jeg elsker Atle Pettersen!

Det er nemlig Atle Pettersen som spiller hovedrollen i neste års musikalsatsing i Kilden, sammen med blant annet Charlotte Brenna og Maja Christiansen. Det er tydelig at stjernegalleriet går rett hjem hos trekløveret som sitter, og ligger, i artistfoajeen denne kvelden.

William, trekløverets eldste ungdom med sine 18år, fremholder at han har noen «moves» på lur som vil bli nyttige i forbindelse med koreografien i musikalen.

Gutter tar på seg brylkrem
William th. tar på seg imaginær brylkrem, foto: Lars Gunnar Liestøl.

Teater forener

Johannes, Naomi og William er på forskjellige steder i livet. Mens de to førstnevnte er på hver sin ungdomsskole, er William godt i gang med videregående. Men, teaterinteressen forener til tross i forskjellige skoler, alder og bakgrunn.

– Min far har tatt meg med på mye teater her i Kilden, sier William, og mener det har skapt en interesse som mange år senere påvirker ham til å bli en del av Ungdomskilden.

– Og jeg skal bli skuespiller! Utbryter Naomi, fremdeles liggende. Det viser seg at interessen for skuespill ble tent da hun så et stykke i Australia med familien. Akkurat hvilket stykke Naomi så rakk vi aldri å prate om, men at det har vekket en interesse er det ingen tvil om.

Johannes på sin side fikk interessen for teater litt mer lokalt.

– Jeg drev med teater i Vennesla og ble anbefalt å søke UngdomsKilden, men jeg var kun 11 år og måtte vente flere år før jeg kunne bli med. Men nå er jeg her, sier Johannes med kveldens største glis.

To kvinner i sminkerommet
Ungdomskilden i all sin blomst på første øving med dansekaptein Mikkel Manum,, foto: Lars Gunnar Liestøl.
Kvinne i trapp
Naomi på første øving med Mikkel Manum, foto: Lars Gunnar Liestøl.

Ungdomskilden skriver på egne nettsider at de er en teaterfordypningsgruppe, som kan bety at det kan bli mye terping og finpuss. men det er nettopp fordypningen som kanskje er appellerende? 

– Jeg synes det er gøy å ta et steg opp fra barneteater og bruke tid på å fordype seg i faget, og ikke nødvendigvis alltid jobbe inn mot en spesifikk forestilling. Han mimrer tilbake til forestillingen av Demian Vitanza hvor elevene kun fikk utdelt replikker og selv skulle utvikle karakteren videre ut ifra dette.

– Jeg skulle gjerne brukt enda mer tid på , sier han.

Hæla i taket

Leder for Ungdomskilden, barn- og ungeansvarlig Silje Hansen Flemmen, forteller om god stemning da det ble kjent at Ungdomskilden skulle bidra inn i Grease neste år.

– Det er alltid spennende å se reaksjonen når vi presenterer et nytt prosjekt. Grease er en musikal, basert på en film, som hadde premiere i 1978, lenge før noen av ungdommene var påtenkt. Jeg tenkte at dette kunne gå begge veier, men responsen var overveldende, sier Silje.

Naomi er den eneste som ikke har sett filmene enda, men forteller at hun ble glad da hun skjønte at det var musikal som stod på programmet.

– Det er lenge siden vi har gjort musikal i Ungdomskilden, så det er nok like mye sjanger som stykke som vekket engasjementet, sier Naomi.

To unge gutter på audition for Grease
Johannes, til venstre, viser danseferdigheter.

Koreografi

– Jeg er jo ingen danser, sier Johannes litt ut av det blå og trekker lett på skuldrene, men det er jo bare å øve. Jeg tror det skal gå fint, fortsetter han.

I Grease er det mye dans og koreografi, men ungdommene er overraskende avslappet.

Ungdommene har allerede gjennomført første møte med Mikkel Maanum, skuespiller og dansekaptein i Grease. For ungdommene ble dette første smaken på hva slags utfordringer som venter i det Greaseuniverset gjør sitt inntog i Kilden teater og konserthus neste år.

– Jeg elsker å danse, sier Naomi engasjert, fremdeles liggende med en ispose på hånden. I forbindelse med kveldens forestilling klemte hun hånden i en dør og prøver å dempe en eventuell hevelse med isposen.

– Jeg gjennomførte faktisk første øving for Grease med knekt bein, ler hun og med det etablerer at hun er flokkens ulykkesfugl.

Intervjuet går mot slutten og på spørsmålet om hvem forestillingen neste år er passer for, er svarene er mange og varierte.

Johannes mener forestillingen er for «alle».

Naomi lurer på om det kanskje er hovedsakelig folk som har passert 40år som får glede av forestillingen, men legger til helt på tampen:

– Alle som elsker Atle Pettersen!

Bilde av Mikkel Manum som koreograferer Ungdomskilden til forestillingen Grease.
Mikkel Manum og Ungdomskilden er klare for Grease, foto: Lars Gunnar Liestøl.

Bli kjent med ungdommene

Johannes Hovet

Alder: 14år.
Startet på Ungdomskilden: 2023.
Går på: Vennesla ungdomsskole.
Vært med i: Snøsøstera og Villskudd.

Willian Aaron Espeland.

Alder: 18år.
Startet i Ungdomskilden: 2020
Går på: Kvadraturen VGS
Vært med i: Snøsøstera, Villskudd, Som dere vil og Nå.

Naomi Alexandra Aboagye Helland

Alder: 13år
Startet i Ungdomskilden: 2023
Går på: Grim Skole
Vært med i: Snøsøstera og Ordløs