Hedrer Vilhelm Krag med åtte nyskrevne verk

Kor i trapp

I forbindelse med 150-årsjubileumet for Vilhelm Krags fødsel, fremfører Kilden Vokalensemble (KVE) 4. november ikke mindre enn åtte nyskrevne verk av norske komponister.

I 2021 er det 150 år siden poet, forfatter, journalist og opphavsmann til navnet Sørlandet, Vilhelm Krag, ble født, noe som har blitt markert i landsdelen gjennom hele året.

Konserten Høst på heien – og andre Vilhelm Krag-verk kommende uke blir den som i løpet av jubileet bidrar med mest nyskrevet musikk:

– Meningsfylt

– Det er meningsfylt, utrolig spennende, inspirerende, og ikke minst, viktig å bestille og fremføre ny musikk av norske komponister. Alle de involverte gleder seg veldig til dette, sier dirigent og kunstnerisk leder i KVE, Marit Tøndel Bodsberg Weyde.

De aktuelle komponistene er Bente Leiknes Thorsen, Agnes Ida Pettersen, Ellen Lindquist, Else Olsen Storesund, Kristin Norderval, Marianne R. Eriksen, Birgit Djupedal og Eva Holm Foosnæs. Det hele skal presenteres for første gang for publikum i Grim Kirke i Kristiansand torsdag 4. november.

Bilde av kvinne i mørk dressjakke som smiler. Hun har armene i kors.
Foto: Øyvind Strand Endal

Bredt spekter av sjangre

Bodsberg Weyde håper det blir spennende for publikum å oppleve disse nye verkene, men føyer til at det ikke bare blir ny musikk på programmet:

– Sjangermessig blir det ikke bare det vi gjerne forbinder med Krag, som for mange først og fremst er Sørlandsviser. De nye verkene representerer en ny dimensjon og nye, spennende tolkninger av Krags tekster, sier hun, og legger til at det også vil bli presentert kjente toner fra Grieg og de mer lokale heltene Ivar Bøksle og Jan Erik Usterud.

Personlighet

Vilhelm Krag (1871-1933) var en av Sørlandets største personligheter. Han ble født i Kristiansand og debuterte som poet med en samling romantiske vers allerede som 18-åring. Rundt 100 komponister har laget over 300 melodier til hans dikt. I så måte er Krag bare «slått» av Bjørnstjerne Bjørnson.

Kilden Vokalensemble har i mer enn ti år vært Sørlandets fremste ensemble for profesjonelle sangere. Ensemblet har sterk tilknytning til Kilden Opera og Kristiansand Symfoniorkester, og har bidratt i en rekke operaproduksjoner, musikaler og symfoniske konserter i Kilden. Ensemblet holder også egne a capella-konserter, med stor sjangerbredde. I 2021 presenterer ensemblet gjennom sine konserter ikke mindre enn 10 urfremføringer.