Historisk samarbeid om moderne Tosca

Publikum fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord vil få muligheten til å oppleve den helt nye oppsetningen av Puccinis evige klassiker.

– Jeg har lenge hatt lyst til å gjøre Tosca. Så var tilfeldighetene der at både Espen Langvik i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og Karl Bøe Skogen i Opera Rogaland var på jakt etter en samarbeidspartner for å gjøre en stor oppsetning. Og begge hadde lyst til å gjøre Tosca!

Operasjef Frøydis Lind stråler. Hun er svært fornøyd med samarbeidsmodellen som sørger for at produksjonen blir både større og bedre enn noen av operaselskapene kunne ha fått til alene. Også NOSO-sjefen er stolt.

– Det er viktig å presisere at dette er et reelt samarbeid og har vært det fra dag én. Vi har sammen funnet frem til et kreativt team. Samtidig skal hvert sted ha sitt lokale avtrykk, sier Langvik.

Makt, ære, begjær og hevn er hoved-temaene i Giacomo Puccinis opera. Tosca ble komponert i perioden våren 1898 til oktober 1899 og hadde sin premiere i januar 1900. Historien foregår i Roma i år 1800, hvor det napolitanske kongedømmet styrte med knallhard hånd. De tre operasjefene har imidlertid valgt å flytte historien til vår tid, med tidsmessige kostymer av Anette Werenskiold, moderne scenografi av Dagny Drage Kleiva og unge, fremragende sangere i rollene. Regissør er Ingrid Forthun, tidligere teatersjef i Kilden, kjent som en kompromissløs og dypt musikalsk kunstner. Anerkjente Peter Szilvay er hentet inn som dirigent.

– Han er et funn for oss. Han er glødende engasjert i samspillet mellom scene og orkestergrav, og har et temperament som passer Tosca. Han kjenner også orkestrene godt, sier Lind.

Under forestillingene i Kilden er Kristiansand Symfoniorkester og Kristiansand Operakor selvfølgelige medspillere. Her vil rollen som gjetergutt deles av to lokale unge talenter; Florian Almedal Sillitoe og Sebastian Sjåstad Overå. Koret forsterkes med et profesjonelt vokalensemble bestående av 16 sangere fra Kilden Vokalensemble, Vocal Art og Vokal Nord og disse vil følge produksjonen. Det er Kilden Teater og Konserthus som vil stå for produksjon av kostymer, scenografi og rekvisitter, og det er også her premieren vil skje 8. september. Etter 7 forestillinger reiser produksjonen nordover til Bodø, Harstad og Tromsø, før Sandnes Kulturhus står for tur.

– Det å samprodusere på denne måten gir både effektiv ressursutnyttelse og innsyn i andre operaproduserende selskapers arbeidsmetodikk. Det er nyttig læring for oss, sier Lind. Langvik samstemmer.

– Det vi er med på nå er starten på fremtida. Sammen kan vi løfte og forene våre krefter for å gjøre det lettere å produsere opera, avslutter han.

 

Tekst: Kristin Øygarden

Foto: Terje Sollie

Operasjefens anbefaling

Skal du se en opera før du dør, er det Tosca du bør velge!

Drama, pasjon og fabelaktig musikk gjør Puccinis opera-thriller til en av de virkelig store operaene – og operaopplevelsene.

Handlingen er både brutal og grusom med skildringer av tortur og mord. Men den forteller også historien om hvor langt man er villig til å gå for den store kjærligheten, og om det å være tro mot seg selv og sine idealer.

Musikalsk er Tosca strukturert som et gjennomkomponert verk med arier, resitativer og korpartier – sømløst vevd sammen til en musikalsk helhet.

I Tosca finner du også noen av Puccinis aller mest kjente lyriske arier.

Frøydis Lind