Inn i byens hemmelige liv

Bilde av Torborg Igland og Gaute Heivoll ved Kristiansand Domkirke til Kristiansand Nå

Fra Grimstad og Finsland skriver forfatterne Torborg Igland og Gaute Heivoll om livet bak fasadene i Kristiansand.

Torborg Igland og Gaute Heivoll er to av sørlandsforfatterne som har skrevet tekster til forestillingen Kristiansand.Nå. Teatersjef Amalie Nilssen inviterte dem til å dykke inn bak fasadene, til den usminkede virkeligheten som vi alle er en del av. Forfatterne tok utfordringen med glede, og har levert hver sin monolog.

– Det var en ære å bli spurt om å bidra i dette prosjektet. Tematikken trigget meg veldig; å titte inn bak fasadene, inn i byens hemmelige liv, det er spennende, sier Torborg Igland, som er født og oppvokst i Grimstad.

Skjerper blikket
Forfatterkollega Gaute Heivoll nølte heller ikke med å ta imot invitasjonen.

– Jeg tar ofte på meg bestillingsverk fordi slike oppgaver kan bringe skrivingen min i nye, uventede retninger, forteller Heivoll. Oppveksten i den lille bygda Finsland preger hans forfatterskap, i likhet med spenningen mellom by og bygd.

– Kristiansand har alltid vært den store byen som Finsland har måttet forholde seg til – og bryne seg mot, sier Gaute Heivoll. Han mener alle som kommer fra periferien må orientere seg mot de store sentraene, og blir formet av dette skjeve styrkeforholdet.

– Det skjerper kanskje blikket på seg selv og det man kommer fra. Og trolig påkaller det et mindre- verdighetskompleks. Mitt forhold til Kristiansand er litt som månens forhold til jorden; jeg sirkler rundt, men gravitasjonskreftene holder meg fast, sier Heivoll.

Tekst for teater
Torborg Igland er forfatter av fire ungdomsromaner. Hun er også festivalsjef for Ibsen- og Hamsundagene i Grimstad. Som samarbeidspartner med Kilden har festivalen koordinert kontakten med de forespurte forfatterne. Samtidig fikk Igland selv forespørsel om hun ville skrive en av monologtekstene, og hun synes det er spennende å skrive for teater.

– Teater som kunstform er interessant. Det sies at skuespillerens fremste oppgave er å leve seg inn i andre menneskers liv. Så å skrive for teater kan i høyeste grad ses på som et humanistisk prosjekt, sier Igland.

Forespørselen fra teatersjef Amalie Nilssen kom etter at hun hadde hørt monologen Disse vidunderlige linjer har De skrevet. Igland utformet teksten sammen med regissør Anne-Karen Hytten, til en forestilling basert på tekster om og av Knut Hamsun. Teksten ble fremført i rettssalen der prosessen mot Hamsun ble gjennomført etter krigen.

Nå har Igland levert sin første tekst til Kilden Teater. Det er hennes idé om hvordan livene leves bak fasadene i Kristiansand. Hun har jobbet i byen siden 2005, og kjenner den godt.

– Noen ganger tenker jeg at Kristiansand er litt trang og at åpenheten faktisk er større, og den sosiale kontrollen mindre, i en by som Grimstad. Og så er det dette med rausheten som storebror, som vi i småbyene rundt av og til etterspør, sier Torborg Igland før hun avslutter:
– Jeg er glad i Kristiansand. Kilden, folkelivet i Markensgate, Fiskebrygga, Grønningen fyr. Og de japanske kirsebærtrærne i blomsterprakt i Rådhusgata. Det er en fin by.

Les mer og kjøp billett til Kristiansand.Nå.

 

Tekst: Amund Hestsveen