Eg er vinden – av Jon Fosse

– Det handler om å leve, og det å prøve å leve

Tekst: Anne Reitan
Foto: Lars Gunnar Liestøl

Bilde av Morten Espeland og Henrik Rafaelsen i havna i Kristiansand
Morten Espeland og Henrik Rafaelsen spiller karakterene Den eine og Den andre.

Kilden teater setter for første gang opp et stykke av Jon Fosse, nemlig Eg er vinden, en av hans mest eksistensialistiske tekster. 

Det handler om to menn som snakker sammen om livet, men de har litt forskjellige måter å se verden på. Det er både konkret, enkelt og nært, men også abstrakt, svevende og eksistensielt. 

Slik beskrev skuespiller Henrik Rafaelsen handlingen i stykket da han ble intervjuet under Kildens teaterlansering for 2023. Det er Henrik og Morten Espeland som spiller de to karakterene Den eine og Den andre. 

Gjengen i Eg er vinden på ekskursjon i museumshavna.
Regissør Tyra Tønnessen og de to skuespillerne på jakt etter lyder til forestillingen i Museumsbåthavna i Kristiansand.

Det handler om å leve, og det å prøve å leve. De to personene snakker om både store og små spørsmål, men språket strekker ikke helt til. De prøver å formulere seg, men greier det ikke alltid. Viljen er der, men også forståelsen for at man mislykkes, forklarer Espeland. For ham er Eg er vinden et helt spesielt stykke;

Det er intenst vakkert, fortvilende vondt og et veldig, veldig fint stykke. Det er kanskje mitt yndlingsstykke av alle i dramatikkens univers.

Museumshavna Kristiansand
Bilde fra Museumsbåthavna i Kristiansand en desember morgen.

“Liker du deg så godt på sjøen
fordi du vil at alt skal vere stille?”

Utdrag fra Eg er vinden

Anerkjent regissør

Regissør for forestillingen er Kristiansanderen Tyra Tønnessen. Sist gang hun gjorde en forestilling med Kilden Teater vant hun Heddaprisen for beste regi. Det var også første gang hun samarbeidet med scenograf og kostymedesigner Leiko Fuseya. De to er i dag faste samarbeidspartnere, og skal også arbeide sammen om forestillingen Eg er vinden. Dette blir første gang de setter opp Jon Fosse. 

Tidlig i desember holdt Tyra, Leiko og skuespillerne en presentasjon av prosjektet, og Tyra innledet det hele på ekte Eg er vinden-vis; 

– Vi holder på med et stykke som handler om at ordene kommer til kort, så det er vanskelig å finne ut av hvilke ord man skal bruke for å beskrive dette prosjektet som nettopp handler om at det er vanskelig å finne ord.

Bilde av Tyra Tønnessen i museumsbåthavna.
Tyra Tønnessen fra Kristiansand er regissør for forestillingen.

Videre forklarer hun at hun lenge var skeptisk til å gjøre nettopp dette stykket. 

– Jeg må innrømme at jeg har hatt piggene litt ute mot Jon Fosse, da jeg har lest mye av ham, og synes det kan være litt tungt. Likevel må jeg innrømme at nesten hver gang jeg går og ser en Jon Fosse-forestilling, så synes jeg det er så fint å oppleve!

Som regissør er hun vant til å i stor grad bestemme hvordan ting skal være, men denne gangen har hun valgt en litt annen tilnærming; 

– Denne gangen har jeg lagt meg skikkelig flat, og skal bare være med på opplevelsen og se hva som skjer når skuespillerne møter denne teksten.   

«Her er det fint  
er det ikkje
– dei gråe skjera
og steinane der i fjøra  
og så der ute bak der  
der er havet» 

Utdrag fra Eg er vinden

Morgensol i Kristiansand
Morgenbilde fra Odderøya i Kristiansand.

Det er ikke bare Tønnessen som for første gang skal sette opp et Jon Fosse-stykke, det har nemlig aldri vært gjort før ved Kilden Teater. Eg er vinden kom ut i 2008 og er et av Fosses mest eksistensialistiske stykker. 

– Det er to menn i en båt som snakker om livet. Så enkelt er det hos Jon Fosse, men likevel så utrolig komplisert, forklarer Kildens Teatersjef Valborg Frøysnes.

Tyra, Henrik og Morten på jakt etter lyder til forestillingen.
Tyra, Henrik og Morten prøver å fange den perfekte lyden av en propanbrenner.

Relatere og engasjere

Hva håper skuespillerne publikum sitter igjen med etter å ha sett Eg er vinden

– Det jeg håper på er at folk kommer inn i salen og opplever, føler og sanser noe, forklarer Espeland. Rafaelsen legger til; 

– Det er også en stemning der. Man ser og hører på en annen måte enn man gjør i hverdagen. Det er en litt mer konsentrert og destillert måte å snakke om livet på. Man går mer inn til kjernen av ting. Så hvis vi klarer å formidle det, er det bra. Og så håper vi at publikum kan relatere og engasjere seg i materialet, slik som vi gjør, og at de har noen tanker og spørsmål når de kommer ut av salen igjen. Det er jo det som er vår oppgave.

Portrettfoto av Jon Fosse
Jon Fosse er en av verdens mest spilte dramatikere. Foto: Tom A. Kolstad / Det Norske Samlaget

En av verdens mest spilte samtidsdramatikere

Jon Fosse er født i Haugesund i 1959 og vokste opp på et småbruk i Strandebarm, ei lita bygd ved Hardangerfjorden. Han er i dag en av de meste spilte samtidsdramatikerne i verden.

 Fosse begynte som romanforfatter, og var lenge skeptisk til å skrive for teateret. Men etter en lengre tids oppfordring fra dramaturg Kai Johnsen og et behov for å tjene penger, debuterte han på Den Nationale Scene i Bergen i 1994 med stykket Og aldri skal vi skiljast.

 I løpet av kort tid skrev han en rekke stykker som ble oppført på ulike teater i Norge, og etter hvert også i utlandet, særlig i Frankrike og Tyskland. Fosse bor i dag i statens æresbolig Grotten i Oslo, og har lenge vært en aktuelle kandidat til Nobelprisen i litteratur.

Eg er vinden har premiere i Grimstad Kulturhus 28. januar. Videre skal den spilles i Arendal, Mandal, Lyngdal, Birkenes og Vennesla, før den kommer til Kilden fra 16. februar og spilles i én måned.