Kilden i sommerløpet

Nærmere 3000 løpere stiller på startstreken og Kilden stiller med et tyvetalls ansatte klare til å bidra til deltagerrekord på løpsfesten.

– Det er vanvittig gøy å kunne delta på et arrangement som er så positivt for både byen og folkehelsa, sier initiativtager i Kilden, Hilde Lunde Garby, hornist i Kristiansand Symfoniorkester.

For to år siden foretok Hilde en stor livsstilsendring og etter å ha snørt på løpeskoene for første gang, og slet seg gjennom et halvt år bare på trass, var hun bitt av basillen. Nå oppdateres løpeappen Strava nesten daglig, men det er ikke kortsiktig endring i kikkerten, målet er mer langsiktig.
– Jeg vil bli 100år derfor løper jeg. Jeg vil være både frisk og gammel.
Selv om det langsiktige målet er på plass, er det ikke bare glede å spore før løpsdagen.

Tatovert på armen til Hilde, en vennlig påminnelse om å ikke gi seg.

Utvalgte spor fra løpelisten til Hilde:

Forferdelig opplevelse

– Jeg deltok på sommerløpet for første gang i fjor og det var helt forferdelig: Totalt fravær av mestringsfølelse og ingen positiv opplevelse, flirer Hilde. Det var alt for varmt!
Men selv om det ble en selsom opplevelse fortsatte Hilde å løpe. Mens intervjuet pågår i kantina setter to kolleger fra orkesteret i nærheten og meddeler at entusiasmen rundt løping har smittet over på resten av orkesteret. Dette bekreftes når man ser at 75% av de påmeldte fra Kilden er tilknyttet orkesteret, mye takket være Hilde.

Fra null til hundre
For mange er den berømmelige dørstokkmila det som står i veien for mosjonering og trim, så hvordan kommer man egentlig i gang? Det er nærliggende å spørre Hilde som har gått fra ingen trening til fem-seks økter i uka.

– Det viktigste er bare å komme i gang. Gå først, løp litt og øk når man kjenner at kroppen spiller på lag, sier Hilde.

– I faget mitt er det viktig å være litt nerd, nerdingen har jeg tatt med i løpingen. Hvis jeg hører på musikk når jeg løper, er det bare med en taktfrekvens på 180 slag i minuttet, slik at jeg holder optimal skrittfrekvens, fortsetter Hilde engasjert.

Finn en treningskompis
– Felleskapsfølelsen er også viktig, vi er en gjeng fra orkesteret som trener sammen hver mandag, i tillegg har jeg en ufrivillig personlig trener i orkesteret som jeg overtalte til å lage treningsopplegg for meg, sier Hilde.
Trym, som Hilde referer til, spiller trompet i Kristiansand Symfoniorkester og er mannen bak treningsopplegget til Hilde.
– Jeg kaller ham min egen Martin Sundy, ler Hilde. Alle burde ha en slik i livet sitt.

Fremtidige løp
Sommerløpet står som ett av sommerens høydepunkt for Hilde og løperne fra Kilden, men det er også andre løp som også frister. Hilde nevner et løp i Nord Korea som en mulig destinasjon, selv om mannen Lars Lunde, også musiker i orkesteret, mener det kanskje ikke er et ideelt reisemål for en munnrapp hornist.
– Men Mørketidsløpet i Tromsø ser fantastisk ut, og de har den desidert fineste medaljen, smiler Hilde.
Det viser seg nemlig at Hilde har en fasinasjon for medaljer og viser ivrig frem skjermbilder av medaljer fra løp hun har tenkt å delta på.

Sommerløpet melder at nærmere 3000 mennesker er meldt på årets løpsfest, det er meldt gult farevarsel, stiv kuling og kraftig nedbør. Hilde er bare glad til.
– Jeg elsker regn, avslutter hun.

Kilden deltar med 21 løpere som Kilden Bedriftsidresslag, forkortet KilBil og løper med knallgule tskjorter inspirert av filmen med (nesten) samme navn, Kill Bill.