Klare for Ung Klassisk

To smilende solister

– Tenk, om noen dager til skal jeg stå der inne selv, sier Catherine Lifei Thibault (til høyre) med forventningsfylt blikk, og peker på det som er selve storstua for klassisk musikk på Sørlandet, Konsertsalen i Kilden teater og konserthus.

Da hun var åtte år hadde hun sin aller første fiolintime på Kulturskolen, og har et mål av å kunne fortsette å spille i mange år fremover. Hun forteller om planer de kommende årene når det kommer til musikkutdanning, men for henne er det som skjer i Kristiansand torsdag 17. mars en drøm hun har hatt i flere år.

– Ganske uvirkelig

– Jeg husker jeg som niåring fikk oppleve symfoniorkesteret på en konsert, og husker at jeg spurte læreren min om ikke jeg også kunne spille med dem en dag. Til torsdag skjer det faktisk, og det føles ganske uvirkelig, sier 15-åringen, som mottar undervisning av KSOs egne Adam Gruchot og Alf Rikard Kaggerud ved Barrat Due i Oslo.  

Sanger Pauline Reidun Strand Aase er midt i sitt eget utdannelsesløp, og går til daglig førsteåret på masterutdannelsen som utøvende operasanger ved Operahøskolen på KHiO i Oslo.

Leve av opera

– Den store drømmen er selvsagt å kunne leve av å synge opera, men etter masteren har jeg veldig lyst til å få meg en praktikantplass på en opera et eller annet sted i Europa, sier Pauline, og fortsetter:

– Men først er det Ung Klassisk, og for meg som vanligvis synger kun sammen med en pianist, vil dette virkelig bli en opplevelse å ta med meg videre. Jeg gleder meg utrolig mye!

Ung Klassisk er et samarbeidprosjekt mellom Agder musikkråd, Arendal kommune, Norsk kulturskoleråd Agder, Universitetet i Agder, Risør kammermusikkfest og Kristiansand Symfoniorkester. Prosjektet har i mer enn ti år presentert det ypperste av klassiske talenter fra regionen, i konsert sammen med Kristiansand Symfoniorkester.

Program, Ung Klassisk, 17. mars 2022:

Modest Musorgskij: En natt på Bloksberg (1867)
Henryk Wieniawski: Fiolinkonsert nr. 2 (1856–62) – I. Allegro moderato II. Romance
Charles Gounod: «Juvelarien», fra Faust (1859)
Giacomo Puccini: «Chi il bel sogno di Doretta», fra La rondine (1917)
Gian Carlo Menotti: «Steal Me, Sweet Thief», fra The Old Maid and the Thief (1939)
Jules Massenet: «Gavotte», fra Manon (1884)
Pjotr Tsjajkovskij: Romeo og Julie, fantasiouverture (1869)

Foto: Lars Gunnar Liestøl