Klart for Norges største markering av Beethoven

Bilde av kvinnelig dirigent som smiler mens hun strekker armene ut. Musikere som spiller i bakgrunnen.

Kristiansand Symfoniorkester (KSO) og Universitetet i Agder (UiA) presenterer i høst det som ser ut til å være Norges største markering av 250-årsjubileumet for Ludwig van Beethovens fødsel.

Festivalen varer fra 6. – 21. november, inkluderer åtte av Beethovens ni symfonier og mye mer.

– Vi er alle veldig spente, og gleder oss til noen hektiske uker for orkesteret, sier sjefdirigent i KSO, Nathalie Stutzmann.

Åtte symfonier

Åtte av Beethovens ni symfonier vil bli fremført under festivalen, og det blir en rekke kammerkonserter, foredrag og førsnakk.

– Beethoven er en genial komponist, og musikken er fantastisk og ikke minst innovativ. Den krever utrolig mye av orkestre som skal spille musikken, noen ganger for mye. Men vi har jobbet med dette lenge nå, så nå er vi klare, sier Stutzmann.

Se oversikt over hele programmet

Kammerkonserter med studenter

Birthe Myrstad, instituttleder for klassisk musikk og musikkpedagogikk ved UiA, er glad for samarbeidet, og ikke minst for at rundt 50 studenter vil være involvert på de ulike scenene i festivalen.

– Studentene har jobbet lenge med dette nå, og har strukket seg langt. Dette er resultat av en flerårig satsning på samspill og kammermusikk hos oss, og vi er mange som har sett frem til akkurat dette veldig lenge nå, sier Myrstad.

Bilde av to unge kvinner og en ung mann som spiller på fiolin, piano og cello.
Studenter fra UiA spiller en rekke kammerkonserter i Kilden under Beethoven-festivalen.

Festival på tross av korona

2020 markerer 250-årsjubileet for Ludwig van Beethovens fødsel. Over hele verden var det planlagt små og store markeringer. Så kom covid-19, og jubileumsarrangementer forsvant. At KSO og UiA bestemte seg for å arbeide seg rundt alle mulige begrensninger for å gi publikum en fullverdig festivalopplevelse, gleder sjefdirigenten:

– Fra å være et år fullt av Beethoven-arrangementer, så det lenge ut til at det skulle bli et år helt uten disse. Derfor tror jeg alle vil ha en enda større glede av at vi gjør dette, sier Stutzmann.

Tekst: Kjetil Nordhus