Magien I TROLLE

Bilde av Alexander Rybak (Trolle)

Viktig å skrive Trolle: Gjennom musikalen Trolle ønsker Alexander Rybak å fortelle barn at de ikke er alene om å føle seg annerledes. Foto: Jon Petter Thorsen/ Aptum

Melodi Grand Prix og Fairytale var gøy. Men samtidig jobbet jeg på noe annet, noe helt annerledes, noe som kunne handle om oss alle. Om mobbing, om å ikke passe inn. Om magiske steder og mystiske vesener som man kan velge å tro på eller ikke. Men mest av alt om vennskap.

Mange barn har kjent på det å være ensom, å bli frosset ut av gjengen eller – det verste av alt – å bare bli oversett. Jeg husker tilbake til min egen barndom, og hvor sterkt jeg ønsket å bli forstått. Jeg har det fremdeles litt sånn som voksen. Jo flere folk jeg har rundt meg, jo mer ensom kan jeg føle meg. Da setter jeg pris på de få vennene jeg har, og som kjenner meg som Alexander fra Bakkegårdsveien 6.

For meg har det vært viktig å skrive historien om Trolle. Det er viktig for meg å fortelle barn at de ikke er alene om å føle seg annerledes. At de ikke må slutte å tro på gode vennskap, selv om det kan ta lang tid.

Å finne en venn kan kanskje ta enda lengre tid enn å gi ut en bok. Gjennom fem år på jakt etter et selskap som ville gi ut både bok og musikk, har jeg vært både frustrert, motløs og lei meg. Helt til Cappelen Damm omfavnet prosjektet helhjertet.

Alva, en ung og modig jente, drar inn i de mørkeste skoger for å muntre opp Trolle, og blir hans eneste venn. Hun overbeviser de andre i landsbygda om at Trolle ikke er så farlig som alle tror. Sammen drar de ut på eventyr og overvinner den mørkeste magi med vennskapet sitt.

Da boka var blitt utgitt i tre opplag og fått fantastiske anmeldelser, fortsatte jeg å jobbe med selve musikalen. Her var jeg heldig og fikk Norges mest spennende regissør, Jostein Kirkeby-Garstad, med på å utvikle manus. Det tok kanskje like mange år å få på plass en teateravtale, men med Jostein ved min side var det gøy å vente!

Nå, ti år etter at jeg begynte å skrive fortellingen og musikken, er det ende-lig duket for premiere i fantastiske Kilden i Kristiansand. Hvem vet, det kunne ha tatt ti år til, men jeg liker å tro at jeg ikke ville gitt opp uansett: Poenget er at ting tar tid, men er som oftest verdt det.

Hvis det tar så lang tid å utvikle en bok, et album, en musikal – hvor lang tid tar det da å utvikle et vennskap? En uke? Et år? En livstid? Eller holder det med et «hei, hva heter du»?

Jeg håper flere barn, i alle aldre, vil bli inspirert av musikalen, finne en venn å oppmuntre og bli kjent med, og dra sammen på eventyr.

 

God fornøyelse, og tusen hjertelig takk!

 

Les mer og kjøp billett til Trolle

Tekst: Alexander Rybak