Magisk jul i Kilden

«Nøtteknekkeren» er kanskje verdens mest populære jule-forestilling. Men hvorfor det, egentlig?

 

KSO-direktør Stefan Sköld mener hemmeligheten ligger i musikken til Tsjaikovskij. 

– Til tross for hans sørgelige liv var det nesten ingen som laget så sprudlende musikk som ham. Han hadde en eminent evne til å lage musikk som passer utmerket til tåspissballett, og stykket ble jo laget spesielt for barn, sier Sköld. «Nøtteknekkeren» ble skrevet som et bestillingsverk basert på tyske ETA Hoffmanns eventyr om «Nøtteknekkeren og Musekongen». Balletten handler om lille Clara som opplever de utroligste ting når leker, sukkertøy og nøtteknekkere våkner til live under den magiske julenatten.

Følelser og dramatikk

Men den russiske komponisten Peter, eller Pjotr, Tsjaikovskijs livshistorie er langt fra barnevennlig, og preges av sterke følelser og stor dramatikk. Han ble født i 1840, og de første årene av sitt liv bodde han i en liten gruveby ved Uralfjellene, hvor hans far var gruveingeniør. Lille Pjotrs musikalske talent ble tidlig oppdaget, og i 1848 flyttet familien til St Petersburg, hvor han fikk sin musikalske utdanning, før han ble ansatt som musikkprofessor på det nye konservatoriet i Moskva. Men han hadde en stor hemmelighet. Han var homofil, noe som på den tiden kunne straffes med tortur og dødsstraff. Frykten for å bli avslørt førte til både alkoholproblemer, nervesammenbrudd og gjentatte selvmordsforsøk. I 1893 lykkes han, 53 år gammel. Men Tsjaikovskijs musikk er høyst levende, følelsesladd og iørefallende. Blant verkene finner vi altså noen av verdens mest kjente balletter; «Svanesjøen» og «Nøtteknekkeren». 

Aldri en jul uten

I Oslo har «Nøtteknekkeren» vært satt opp hvert eneste år siden 1965, til publikums store fornøyelse. Hver jul strømmer nærmere 30.000 publikummere til Operaen for å oppleve det som for mange har blitt en juletradisjon like viktig som pepperkaker. Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, mener statusen til det populære stykket er velfortjent.

– «Nøtteknekkeren» er ren julemagi. Det er julens forventninger med selskap og gaver, det er lekene som blir levende og drømmen som blir virkelighet. Den danses i utallige versjoner verden over, hver jul. Tsjaikovskijs fantastiske musikk er alltid den samme, enten du ser «Nøtteknekkeren» i Oslo, Tokyo, Cape Town, Chicago eller Kristiansand. Likevel blir to forestillinger aldri helt like. Derfor har «Nøtteknekkeren» blitt en familieklassiker som man kan se om og om igjen, og stadig oppdage noe nytt, sier hun. Også i Bergen har «Nøtteknekkeren» vært spilt hvert år de siste 17 årene, og i mange andre europeiske byer. Nå synes Frøydis Emilie Lind, Kildens operasjef, at tiden var inne også her.

– Rundt om er det mange som ikke kan tenke seg å feire jul uten å ha sett «Nøtteknekkeren» først, men her i Kristiansand er det barneteater som har vært juletradisjonen. Men dans i alle former har blitt stadig mer populært de siste årene, så jeg tror det er et ønske fra publikum også!

Lille Clara opplever de utroligste ting når leker, sukkertøy og nøtteknekkere våkner til live under den magiske julenatten.

Direkte fra Milano – og Sharrons

Til nå har det vært lite profesjonell ballett å se i Kilden. Ettersom Kilden ikke har eget danseensemble har Lind og Sköld hentet inn et team fra selveste Balletto di Milano, med
22 dansere, koreograf og teknikere. I tillegg skal 11 barn fra Sharrons dansestudio være med og danse i barneselskapet som foregår i
1. akt. Noen gutter måtte til og med omskoleres fra street-dansere til klassisk ballett for anledningen, og har ligget i hardtrening hele høsten.

– For jentene er dette en kjempestor drøm som går i oppfyllelse, men for guttene har det vært en enorm utfordring som de har tatt med stort alvor, sier Sharron Roberts.

Ballettdebut for KSO

Men det er flere som er spente. For Kristiansand Symfoniorkester er det første gang de skal spille for ballett. Den erfarne ballettdirigenten Ingar Bergby kommer derfor for å lede musikerne gjennom Tsjaikovskijs verk. Både KSO-direktøren og operasjefen er sikre på at det vil gå strålende, og er glade for å kunne presentere dansekunst av topp kvalitet til Kildens publikum, for første gang med eget stempel.

– I Kildens historie har det faktisk aldri vært en danseforestilling hvor Kilden selv har stått som produsent. Sånn sett er ballett en ny kunstart for oss, sier Lind.

– Operahus i hele verden spiller «Nøtteknekkeren», og det er en fantastisk inngang til klassisk musikk for barn og ungdom, som plutselig oppdager at de kjenner igjen tonene, avslutter Sköld. 

Tekst: Kristin Øygarden

Foto: Carla Moro & Aurelio Dessy

[vc_masonry_media_grid style=”load-more” items_per_page=”6″ btn_title=”Se flere bilder” btn_color=”inverse” grid_id=”vc_gid:1511960963265-4a96d704-feb8-6″ include=”143365,143366,143367,143368,143386,143369,143370,143371,143372,143385,143373,143374,143375,143376,143377,143378,143379,143380,143381,143382,143384″]