Nordisk råds musikkpris 2021 til Eivør Pálsdóttir

Artist med pris i hånda

Den færøyske musikeren Eivør Pálsdóttir tildeles Nordisk råds musikkpris for 2021. 19. mars er hun klar for konsert i Kilden.

Eivør Pálsdóttir fikk overrakt prisen av dirigent og komponist Phillip Faber under den direktesendte prisutdelingen i Skuespilhuset i København tirsdag kveld. Annethvert år går musikkprisen til et verk av en nålevende komponist, og annethvert år, som i år, gis den til et ensemble eller en artist.

Juryen la ekstra vekt på hennes utrettelige arbeid som de senere årene har plassert Færøyene i rampelyset, og for at hun stadig gjør bruk av sin musikalske arv og sitt morsmål.

Eksklusiv konsert

Eivør drar i januar ut på turné i USA, før hun returnerer til Europa i mars. Konserten i Kilden er den eneste i Norge utenom en konsert på Rockefeller i Oslo. Daniel Stamnes i Kilden Kultur er storfornøyd med å kunne presentere en eksklusiv konsert for publikummet på Sørlandet:

– Dette er en av de konsertene som har blitt utsatt, men det som er fint med Eivør, er jo at ryktet hennes vokser hver eneste måned. Så vi får besøk av en enda mer kjent artist i mars enn det vi ville gjort med den originale bookingen, sier han lystig.

– Fullbåren artist

Juryen i Nordisk råds musikkpris oppsummerer karrieren til artisten som skal til Kristiansand 19. mars på følgende måte:

«Eivør har skapt seg en unik karriere helt fra hun trådte inn på musikkscenen i hjemlandet Færøyene som en nærmest fullbåren artist. Som en naturlig begavet musiker med en vakker sangstemme, imponerende ferdigheter på gitaren og et altomfattende scenenærvær har hun sjarmert musikkelskere over hele verden. Hun ga ut sitt første selvtitulerte album i 2000, en folk/jazz-preget sak, men har taklet et bredt spekter av stiler siden den gang; hun har vært innom støyrock, eksperimentell musikk, klassisk og rent popdiva-materiale.»

Foto: Magnus Fröderberg/norden.org
Tekst: Kjetil Nordhus