NYTTÅRSKONSERT MED HUMORVIRTUOS

Illustrasjonbilde Kilden nyttårskonsert fyrverkeri

Bach og Beethoven ledet Espen Beranek Holm til progrock. Nå er han klar for nyttårsfest med KSO.

Den tradisjonelle nyttårskonserten med Kristiansand Symfoniorkester ledes denne gang av konferansier Espen Beranek Holm. Den allsidige musikeren og komikeren har vært fast stemme i P2-programmet Hallo i uken, og harselerte gjennom flere sesonger med dagsaktuelle temaer i det blå partiet på NRKs Løvebakken.

Fra humorscenen til Kilden: Espen Beranek Holm skal lede årets nyttårskonsert med Kristiansand Symfoniorkester.

Med bakgrunn som rockeartist på åttitallet, med den engang så kontroversielle singelen Dra Te Hælvete, har han gradvis beveget seg over til humor- og revyscenen med stor suksess. Men fremdeles er det musikken han identifiserer seg sterkest med.

– Jeg kjenner meg nok stadig som musiker. Dessuten skal det sies at å fremføre tekst – morsom eller ikke – krever mye av det samme som kreves av en god musiker, sier Holm.

Som programleder i NRK-produksjonene Maestro og Virtuos, har han også demonstrert sine ferdigheter innenfor klassisk musikk.

– Jeg fikk høre Bach og Beethoven i nokså ung alder, og det beredte nok grunnen for mitt sterke forhold til progrock på 70-tallet. Min far (jazzmusiker Eilif Holm, red.anm.) viste meg dessuten også hvordan blant andre Grieg brukte folkemusikken slik mange jazzarrangører og musikere har gjort. Så helt grønn i det klassiske var jeg kanskje ikke før TV-eksponeringen, sier Holm.

Som programleder i underholdningsserien Maestro ble han godt kjent med hvordan et orkester jobber, og i løpet av programmene fikk åtte kjente amatører sjansen til å dirigere Kringkastingsorkestret.

– Hvis du fikk dirigere KSO under nyttårskonserten, hvilket verk ville du ønske deg?

– Jeg ville håpe at de valgte noe som orkestret kan så godt at de egentlig klarer seg fint på egenhånd.

KSOs nyttårskonsert er viet operettens største mestere: Jaques Offenbach, Franz Léhar, Emerich Kalman og Arthur Sullivan.

Gjestedirigent Henrik Schaefer er sjefdirigent for operaen i Göteborg, og har samlet fire formidable solister, blant andre tyske sopranen Marie Heeschen, som med sin flotte stemme høres i alle sjangre innen klassisk musikk.

Nyttårskonserten 08. – 11. januar 2020

  • Dirigent: Henrik Schæfer
  • Konferansier: Espen Beranek Holm
  • Solist: Marie Heeschen, sopran m.fl.

Tekst: Nina Zachariassen