Forestillingen Romeo og Julie
av William Shakespeare
er avlyst

– Viser oss at det går an å tro på kjærligheten

Romeo og Julie er både en berømt historie, og et verdenskjent symbol på forbudt kjærlighet. Selv 400 år etter sin utgivelse er stykket fremdeles høyst aktuelt, blir fortsatt satt opp i nye versjoner og brukt som inspirasjon for ny kunst. Når Kilden Teater setter opp denne klassikeren fra Shakespeare er det med den anerkjente franske regissøren Laurent Chétouane, vårt faste ensemble, samt to nye skuespillere og én musiker. Alle har de et forhold til historien de snart skal fortelle, og for noen av dem har den hatt ekstra stor betydning for hvor de er i dag.  

(Forestillingen er avlyst)

Elias Moussaoui Anseth
Skuespiller Elias Moussaoui Anseth hadde nylig hovedrollen som Julian i Snøsøstera. I februar er han klar som en del av ensemblet i Romeo og Julie.

Klassiker med stor K

  Romeo og Julie er nok det stykket som har fulgt meg aller lengst. Det var det andre stykket jeg spilte i som barn på amatørteater. Da spilte jeg faren til Romeo, som ble spilt av min tre år eldre bror, forklarer skuespiller Elias Moussaoui Anseth. 

Han erindrer å ha sett Romeo og Julie i flere versjoner, men én av oppsetningene husker han spesielt godt.  

Jeg så den på Det Norske Teatret da jeg gikk på videregående. Opplevelsen ble ganske avgjørende i mitt liv, for det var nemlig da jeg bestemte meg for å bli skuespiller. Sånn sett betyr Romeo og Julie utrolig mye for meg, forklarer skuespilleren.  

Nå ser han frem til å dykke ned i stykket på nytt, som en del av ensemblet i Kildens oppsetning. 

— Selv om jeg vet hvordan denne historien ender, er det noe Romeo og Julie har sammen som gjør at jeg lar meg rive med emosjonelt blir påvirket av utfallet hver gang jeg leser det.

Han er nok ikke den eneste som har et nært forhold til stykket. Romeo og Julie er nemlig en av poeten William Shakespeares aller mest berømte tekster, og en evig aktuell klassiker. Den ble skrevet en gang mellom 1591 og 1595, forholdsvis tidlig i britiske William Shakespeares karriere, og ble umiddelbart en stor suksess.  

Gjør teksten levende

Til å sette opp stykket får vi igjen besøk av den anerkjente regissøren Laurent Chétouane. Kildens faste skuespiller Henrik Rafaelsen ser veldig frem til å jobbe med den franske regissøren, og mener en regissør med hans språkøre er ekstra viktig når man skal jobbe med Shakespeare.

Regissør Laurent under prøvestart på Romeo og Julie.
Franske Laurent Chétouane har studert i Paris og Frankfurt, og er i dag en anerkjent regissør og koreograf. Han gjester Kilden for andre gang, etter Kirsebærhaven i 2022. Her fra prøvestart på Romeo og Julie.

  Språket er så metta, og vakkert, og fullt av bilder – ja det er veldig rikt. Og det er noe Laurent er veldig god på, og veldig interessert i, sier skuespiller Henrik Rafaelsen.  

Henrik forklarer videre at det ikke er alle regissører som våger å sette opp Romeo og Julie, men at Laurent er kjent for sin unike evne til å gjøre tekst levende på.

  Det er mange skuespillere som ønsker å jobbe med Laurent, fordi det er litt som å komme tilbake på teaterskolen. Han får deg til å lære noe om deg selv, både som person og som skuespiller. Han har et utrolig språkøre, han snakker vel seks språk flytende, og han holder på å lære seg arabisk nå, forklarer han.  

Skuespiller Henrik under prøvestart på Romeo og Julie.
Skuespiller Henrik Rafaelsen ser stort frem til å igjen jobbe med regissør Laurent Chétouane.

— Romeo og Julie er viktig for oss mennesker

“Kjærlighet”, “umulig kjærlighet”, og “ung og naiv kjærlighet” er noen av svarene vi får når vi spør skuespillerne om hva de tenker på når vi sier Romeo og Julie. Forelskelsen mellom dem er overveldende, akutt og evig – og kan virke en smule naiv og overfladisk. Men den bærer preg av tiden den ble skrevet i, og berører følelser som mennesker gjennom alle tider har kjent til 

   Jeg tror Romeo og Julie er viktig for oss mennesker, fordi den viser oss at det går an å tro på kjærligheten. De blir veldig fort forelska, og lover hverandre alt på veldig kort tid. Og det er jo så naivt, og så ungt. Men jeg tror det er viktig å tro at kjærlighet går an. Det er jo det som er det viktigste, til syvende og sist, sier skuespiller Fredrik Høstaker.

Skuespiller Fredrik Høstaker
Skuespiller Fredrik Høstaker skal spille i Romeo og Julie. Sist så du ham kanskje som Amadeus i høstens store musikkteater.

Lever videre i uendelige tolkninger

  Mitt forhold til Romeo og Julie er sterkt preget av filmen fra 90-tallet med Claire Danes og Leonardo DiCaprio. Det er noe med måten de klarer å bruke teksten til Shakespeare så naturlig, og så ektefølt, forklarer Fredrik.  

Han er nok ikke den eneste som kjenner stykket gjennom andre tolkninger og kunstarter. Romeo og Julie har blitt arketyper for elskende på hver sin side av en konflikt. Det i seg selv har vært en uendelig inspirasjon til utallige adapsjoner.

Romeo og Julie
Romeo og Julie ble filmatisert i 1996 med Claire Danes og Leonardo DiCaprio i hovedrollene.

Det har vært nye tolkninger og varianter på teater, det har inspirert til nye musikalske uttrykk, og blitt til filmer, malerier og andre kunstarter. Det er ikke mange stykker forunt å leve videre på denne måten og stadig møte nye generasjoner verden over. Noen av våre skuespillere har også selv spilt i nye, unike tolkninger av stykket;  

  Jeg har gjort Romeo og Julie to ganger før, i to veldig forskjellige versjoner. Den første gangen var det som en klovne-forestilling, og det var fantastisk gøy, sier skuespiller Ann Ingrid Fuglestveit.

Portrettbilde av skuespiller Ann Ingrid Fuglestveit foran Kildens bølgevegg
Skuespiller Ann Ingrid Fuglestveit er kjent for en rekke Kilden-produksjoner, blant annet i rollen som Anne i dramatiseringen av Paal-Helge Haugens roman med samme navn. Nå er hun klar for Romeo og Julie.

  Og så har jeg gjort den for ikke så veldig mange år siden, da som figurteater. Da spilte jeg Julie – med dukke. Denne gangen vet vi ikke så mye, men jeg har i alle fall ikke hørt noe om at vi skal være verken figurer eller klovner. Så jeg gleder meg utrolig mye! 

Også skuespiller Ragnhild Meling Enoksen har tidligere spilt i en annerledes tolkning av stykket;  

  I andre klasse på Teaterhøgskolen satte vi opp en postapokalyptisk versjon av Romeo og Julie. Det var spennende! Det er jo syv år siden nå, så det blir interessant å se hvordan det blir å gjøre det igjen med dette ensemblet, i denne arbeidsformen – og i den verden vi lever i dag, undrer Ragnhild.  

Skuespiller Ragnhild under prøvestart på Romeo og Julie.
Skuespiller Ragnhild Meling Enoksen er nettopp ferdig som Hedvig i Snøsøstera. I februar blir hun å se i Romeo og Julie.

Vår versjon

Det er ikke lenge til premieren på Kildens oppsetning av Romeo og Julie, og frem til nå har ikke skuespillerne fått vite så mye om Laurents visjon, ikke en gang hvilken rolle de skal spille.  

   Jeg tror ikke det viktige er hvem som skal spille hva, for vi er jo alt for få skuespillere til å dekke alle rollene uansett. Så vi må nok gjøre Romeo og Julie på vår egen måte, forklarer Henrik. For ham passer det å gå inn i prosjektet uten for mye informasjon bra med det han lærte på teaterskolen;  

  Noe som vi jobbet med der, og som jeg fremdeles streber etter, er å oppleve hele stykket, uten å fokusere for mye på hvem du er og hva du skal si. Jeg tror det er ekstra viktig i dette stykket, at vi finner en kollektiv måte å dele teksten med publikum på, forklarer han.  

Ingrid Myhre Løvik og Patrick Hilmar Ingvaldsen på prøvene
Ingrid Myhre Løvik og Patrick Hilmar Ingvaldsen gjester Kilden for første gang som skuespillere i Romeo og Julie.

Romeo og Julie har premiere i Kilden 9. februar, og skal spille én måned på hovedscenen.  

Romeo og Julie-plakat, av billedkunstner Amale Larsen.