Fellesskap er felles skapt
Fellesskap og samhold betyr ulike ting for ulike mennesker, men begrepene gir for de fleste positive assosiasjoner. Stykket belyser likevel hvordan fellesskap i tillegg til å skape gode følelser også kan føles klebrig, kleint eller ubehagelig.
– Det finnes så mange sider ved fellesskap, både de nødvendige fellesskapene de fleste mennesker er avhengige av, men også de kleine, uønskede og påtvungne fellesskapene. Forestillingen setter lys på ulike sider av fellesskap, og jeg tror mange vil kjenne seg igjen i mye av det som skjer på scenen i løpet av stykket, sier Frøysnes.
Nettopp identifikasjon og gjenkjennelse er viktige faktorer i skapelsen av fellesskap, i følge sosiolog og forfatter av boka Hva er fellesskap, Aksel Tjora. I forbindelse med Vorspiel Samhold Søkes som ble holdt i Kilden i 2021 som et mindre arrangement da vi ikke kunne gjennomføre forestillingen som planlagt, sendte Tjora oss en video hvor han snakker om nettopp dette.
Aksel Tjora om identifikasjon og fellesskap:
Han sier videre at man også kan oppleve identifikasjon med, eller tilhørighet til, folk man ikke nødvendigvis kommuniserer med, men som man føler seg lik. Eksempler på dette kan være klesstil, interesser eller at man oppholder seg på samme sted til samme tid. Det at vi er på samme sted samtidig kan også være en interaksjonspådriver, som Tjora kaller det. I Norge snakker vi ikke sammen like spontant som i andre deler av verden, men er vi på samme sted, for eksempel en konsert, kan dette være en pådriver til å snakke sammen.
Videre legger han vekt på viktigheten av å arbeide for fellesskapet – fellesskap er felles skapt.
– Vi må alle bruke tid om vi skal få til gode fellesskap. Du må ta deg tid til å delta, uten å nødvendigvis være i sentrum. De gode fellesskapene kan finnes over alt, men det å ha fysiske steder som er tilgjengelige gjør det mye enklere.