Solistenes inntogsmarsj
2018–2019 blir Nathalie Stutzmanns første sesong som sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester. Hun har også invitert med seg verdenskjente solister til podiet. Her er noen av høydepunktene.
30. august må du sette av i kalenderen. Da entrer Kristiansand Symfoniorkesters nytilsatte sjefdirigent Nathalie Stutzmann podiet, og det blir en festaften med Wagner, Tsjajkovskij og Brahms på repertoaret. Henning Kraggerud, som blir Kildens nye Artist In Residence, blir blant annet solist under Tsjajkovskijs fiolinkonsert, en av verdens mest kjente. Et verk som er så vanskelig og fysisk krevende at to fiolinister måtte gi tapt i forkant av uroppførelsen i 1878. Kraggerud tar utfordringen på strak arm. Han vil gjøre fire konserter gjennom sesongen, blant annet sitt eget verk, Equinox, 4. april, som blir en reise gjennom toneartene og tidssonene.
Etterspurt
– Åpningskvelden med Nathalie Stutzmann har vi gledet oss til lenge, sier programsjef Hans Bodin. Han understreker hvilken berikelse det er for Kilden som kunsthus, for symfoniorkesteret og for landsdelen at en så ettertraktet kunstner som Stutzmann har lagt sin elsk på Kristiansand.
– Hun er en særdeles etterspurt dirigent og operasanger, verden over. Det er en stor ære og orkesterets fortjeneste at hun har valgt å overta som sjefdirigent her i Kristiansand, sier Bodin.
– At det var umiddelbar kjemi mellom henne og vårt unge orkester, er et drømmetreff. Hennes egne ord, «I love this orchestra», runger fortsatt i gangene her fra forrige besøk, understreker programsjefen.
Kristiansand Symfoniorkesters nye direktør, Geir Rebbestad, gir sitt bifall til Bodins betraktninger. I likhet med henne er jeg svært imponert over det høye nivået orkesteret holder. Vi skal jobbe videre med å finne orkesterets egen signatur i tiden som kommer. Blant annet tilbyr vi noe helt unikt gjennom Kilden Digital, et verktøy som kan bringe orkesteret ut til hele verden, sier Rebbestad.
– Som en kontrast til alt det flotte, klassiske vi har i vente, vil jeg gjerne nevne Juleevangeliet i samarbeid med Kilden Dialog, der Thom Hell og Kim Rysstad medvirker. Det kan være en glimrende inngangsbillett for alle som er litt ukjent med formatet, og inspirere til å dykke dypere inn i det symfoniske i året som kommer, tror direktøren.
«Kjemien har vært der mellom meg og orkesteret fra første øyeblikk.»
Nathalie Stutzmann, sjefdirigent Kristiansand Symfoniorkester
Bredt repertoar
– Gjennom min første sesong som sjefdirigent har jeg forsøkt å tilrettelegge for et bredt spekter av mitt favorittrepertoar, fra Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms og Strauss, via Wagner, Tsjajkovskij og Dvořák, til de franske komponistene Bizet og Ravel. For å videreutvikle kjemien jeg har med mine musikere på best mulig måte, utforsker vi ulike stilarter sammen. Dernest ønsker vi å kommunisere med vårt publikum på en åpen og mangfoldig måte, sier Nathalie Stutzmann.
– Jeg har hentet frem berømte verker som aldri er blitt fremført i Kristiansand før, og ser virkelig frem til åpningskonserten i august. For ikke å snakke om hvor spennende det blir med oppstarten av Henning Kraggeruds faste engasjement, sier hun.
Solister i verdensklasse og 1. gjestedirigent
Neste konsert det er mulig å oppleve Stutzmann blir allerede 27. september. Da åpnes det med Beethovens Pianokonsert nr. 5, og solist er ingen ringere enn sveitsiske Francesco Piemontesi, en prisvinnende solist som har opptredener med Cleveland Orchestra og London Philharmonic Orchestra på sin merittliste. Kvelden fortsetter med samtidskomponist Guillame Connessons Flammenschrift. Et verdig punktum settes med Beethovens 5. symfoni.
Stutzmann er tilbake 7. februar, og da gjester også oboist Ramon Ortega Quero Kristiansand. Ortega er fra sesongen 2018/19 solo-oboist ved Los Angeles Philharmonic Orchestra, en stilling svært få europeere noensinne har kommet i betraktning til.
– Når solister av Ortegas klasse velger å takke ja til å spille Strauss i Kristiansand, er dette et godt tegn, tror Bodin. – Hun tiltrekker seg verdensstjernene, de ønsker å spille med henne.
Uken etter, 14. februar, er det igjen duket for Stutzmann og Kraggerud, med en Valentin spesial, da er det Mozarts Fiolinkonsert nr. 5, Dvořáks Romanse og Tsjajkovskijs Romeo og Julie som pryder det romantiske programmet. Den litauiske fiolinisten Julian Rachlin gir oss Mozart fra øverste hylle 29. november. Rachlin får fra sesongen 2018/19 posisjonen som 1. gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester.
Brente sitt eget verk
Programmet er gjennom hele sesongen overdrysset med perler, og verd å nevne kan være Johan Halvorsens Fiolinkonsert 8. november. Et stykke det sies at komponisten selv brente opp, uvisst av hvilken grunn.
– Han likte det kanskje ikke selv. Hvem vet. Men sikkert er det at en kanadisk, kvinnelig solist tok det med seg hjem, og det ble gjenfunnet i hennes dødsbo. Igjen er det Kraggerud som besørger fremførelsen, og kvelden avsluttes med feiring av en 175-åring; Edvard Grieg. Og hva er da mer passende enn å bli bedre kjent med Peer Gynt, sier Bodin. I tillegg fremføres den berømte pianokonserten 15. november.
Tilfeldighetene vil det slik at det skal feires enda et 175-årsjubileum denne sesongen: En helaften med Rimskij-Korsakov (f. 1844) er satt av 28. mars.
Rachlin er tilbake for å dirigere nyttårs-konsertene, som denne sesongen i stor grad vil være inspirert av det vi kjenner fra de tv-sendte konsertene fra Wien. – Med en russisk twist, understreker Bodin. Konsertene er kalt Vienna greets Russia, og i tillegg til selvsagte Strauss, får vi godbiter fra Tsjajkovskij og virtuose stykker signert den evig romantiske Fritz Kreisler med Julian Rachlin som solist.
Jazz i konsertsalen
11. oktober bringer oss nærmere de blå tonene, med en hel kveld i jazzmusikkens tegn. Egil Kapstads Empty Street er åpningsnummeret, etterfulgt av Ravels jazzinfluerte Pianokonsert i G. Etter pausen gis vi saftige akkorder fra Gershwins Variations on I got Rhytm, og Catfish Row, suiten fra Porgy and Bess.
– Etter konserten fortsetter gildet med jazztrio i foajeen, avslører Bodin. – Ingen grunn til å gå tidlig hjem.
– Og ikke nok med det, 28. februar vil den rutinerte jazzkvartetten Come Shine krydre kvelden med jazz sammen med symfoniorkesteret, en konsert som også er på listen for de som har abonnement. Enda en god grunn til å skaffe seg konsertabonnement, med andre ord.
Våren 2019 – signert Stutzmann
Sesongens to siste festaftener signert Nathalie Stutzmann er selvsagt også verdt å merke seg allerede nå. 9. mai vil dramatiske og emosjonelle toner fra Mozarts Symfoni nr. 25 gjennomsyre luften, etterfulgt av to verker av Brahms: Tragisk Ouverture og hans genialt mangefasetterte 4. symfoni.
Til avslutningskonserten 6. juni har Nathalie valgt seg Bizet med to suiter fra L’Arlesienne, musikken som originalt ble komponert til teaterstykket Piken fra Arles fra 1872. I dette stykket treffer man slett ikke piken fra Arles på scenen, bare hennes beilere. Teaterstykket floppet, muligens av den grunn, etter bare 21 forestillinger.
– Men musikken har bestått. Vel, ikke bare bestått, men steget til en klassiker, forklarer Bodin.
Midtveis blir det et tsjekkisk innhopp med Dvořák og Slavisk dans nummer 1,2 og 8, før det igjen bærer til Frankrike, Nathalies hjemland, og en av hennes favorittkomponister, Maurice Ravel og hans Menuet Antique, en hyllest til Emmanuel Chabrier, en av Ravels fødselshjelpere tidlig i karrieren. Så får vi høre Un Barque sur l’Ocean og helt til slutt, La Valse. Med Ravels eikemørke signaturstykke ringende i ørene, vil vi nok alle gå juninatten i møte med et ønske om et snarlig gjensyn.
«Programmet er gjennom hele sesongen overdrysset med perler.»
Hans Bodin, programsjef Kristiansand Symfoniorkester
Tekst Amund Hestsveen