Spente før urfremføringen til torsdag

Solist med obo og noter

Fem år er det gått siden idéen ble født. Torsdag 25. mai er det klart for urfremføring av Jan Erik Mikalsens Obokonsert, med orkesterets egne Marion Walker som solist og Eivind Gullberg Jensen som dirigent.

Urfremføringen foregår under konserten Norsk på Norsk, i konsertsalen på torsdag. Dagene før er viktige for hovedpersonene.

– Jeg gleder meg veldig, og er alltid spent på om orkesteret og publikum vil like verket. Det skal spilles inn for utgivelse denne uka, så det gjør det kanskje enda mer spennende, sier komponist Jan Erik Mikalsen.

Takket ja

Ensemble Ernst, som Marion Walker er en del av, urfremførte hans verk Les Poèmes i 2018, og i etterkant av det ble det klart at han skulle skrive en ny obokonsert til Walker. Kristiansand Symoniorkester (KSO) takket ja til å urfremføre verket. Og det er denne uka det skjer.

Marion Walker jobber til daglig som musiker i KSO. Som solist, ser ut naturlig nok ekstra frem til torsdagens konsert.

Det er en spesiell følelse å være solist. Man får et fokus, som når man holder tale i et selskap. Det er en viktig jobb, man formidler en viktig historie til publikum, en historie som man har jobbet med lenge på egenhånd, og nå endelig får lov å fortelle, forklarer Walker.

Helhet og detaljer

Hun forteller at de siste dagene med prøve har vært intense, og fokusert både på helhet og på detaljer.

– Vi blir kjent med verket, leter oss frem til de mest særegne stedene i det, og finpusser disse så de skal gjøre inntrykk. Det er en spennende prosess der både dirigent, komponist og solist kan ha ulike forventninger i forkant, og det er først i de siste dagene at man blir enige, både om hvordan man skal tolke de lange linjene og om alle detaljene, forklarer solisten.

Energi

Å ha kjente kolleger i ryggen, ser hun frem til.

– Å formidle dette med orkesteret bak meg, gir ekstra energi og trygghet! Jeg kan kjenne energi både fra alle i orkesteret, og fra dirigenten, og ikke minst energi fra publikum som stråler mot meg. Vi er alle er på samme lag og med på å oppleve det samme, forklarer hun.

Foruten Obokonsert (2022) av Jan Erik Mikalsen, vil publikum til torsdag få oppleve Johan Svendsens preludium til Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill Sigurd Slembe (1871), samt Svendsens Symfoni nr. 1 (1865-66). Kveldens dirigent er Eivind Gullberg Jensen.