I forestillingen SPOR står rundt 100 videregående elever med og uten funksjonsnedsettelser på scenen sammen med Kristiansand Symfoniorkester. I mars 2022 settes den fjerde SPOR-forestillingen opp i Kilden. Hver gang bygges den rundt deltakernes historier, spisskompetanse og funksjonsnivå, og dermed er den alltid helt unik. Det som ikke endrer seg er sporene den setter, hos både tilskuerne og de som står på scenen.
– Nok en gang er SPOR årets viktigste kunstbegivenhet i Kilden. Ingen går uberørt ut etter å ha opplevd den. – Fædrelandsvennens anmelder etter forrige SPOR-forestilling.
Lærer av hverandre
I SPOR deltar elever fra Kristiansand katedralskole Gimle og Kvadraturen videregående skole. Ideen er å bruke kunst som verktøy for mestring, forståelse og inkludering.
– Prosjektet er en møteplass for de funksjonsfriske elevene på KKG, og elevene på hverdagslivstrening som alle har en funksjonsnedsettelse. Vi tror at når vi gjør noe sammen så lærer vi av hverandre – og det blir til noe fint. Det er det som er det unike med dette prosjektet, og også hele intensjonen, sier Mette Midling-Jenssen, spesialpedagog på KKG.
Øvingen starter som regel over ett år før forestilling. Det brukes mye tid på å bli kjent med de enkelte elevene og deres historier for å bygge forestillingen rundt disse.
Bak neste års forestilling ligger det allerede timevis med arbeid, og mye skal fremdeles skje før mars 2022. Koreografer, scenografiverksted og kostymeavdeling ved Kilden er godt i gang med å skape de ulike elementene til forestillingen, som skreddersys elevenes evner og ønsker.
– Det er veldig viktig for oss at alt skal være ordentlig og verdig, og det er gjennomgående i hele prosjektet, forklarer Midling-Jenssen.
Det var KKG som først henvendte seg til Kilden med forslaget om å skape noe sammen. Skolen var i gang med sin langvarige satsning på inkludering mellom de ulike elevgruppene, og hadde troen på at medskapende kunst kunne føre til inkludering, økt mestringsfølelse og mot. Dette utviklet seg til et viktig samarbeid.
– Kilden velger å bruke ressurser på dette fordi vi har tro på at medskapende prosjekter kan inspirere og skape vekst hos aktørene, og fordi vi ønsker å gi dem en stemme. Når vi forteller ekte historier så treffer det ofte også publikum og da blir det berørende kunst, sier Elisabeth Lindland, regi- og manusansvarlig i SPOR.
SPOR er en del av Kilden Dialog, som skaper prosjekter hvor ikke-profesjonelle er deltakere i prosess og forestilling sammen med profesjonelle. I 2018 ble Kilden Dialog etablert som nasjonalt kompetansesenter for medskapende kunst.
Hvem er vi på innsiden?
Onsdag 3. november er det duket for kostymeprøve i Kildens dansesal, og rommet omringes av prinsesser, romvesen og tryllekunstnere. Det er kostymene til avslutningsnummeret som plukkes ut, en catwalk som skal vise mangfoldet av elever – akkurat slik de ønsker å bli sett.
– På øvelsene har vi snakket mye om hvem vi er på innsiden, eller «bak maska». På catwalken får elevene frie tøyler til å ha på seg akkurat det de vil, og Kildens kostymeavdeling legger til rette for å gjøre elevenes visjon til realitet, forklarer Lindland.
Da David Føreland Velle (18) skulle velge antrekk til catwalken var det liten tvil om hva det måtte bli; pelskåpe, solbriller og pannebånd.
– Tix har Tourettes syndrom. Han heter Andreas Haukeland og på ungdomskolen ble han kalt Tix. Da ble han mobba og erta, forklarer Velle.
Selv har han diagnosen Downs syndrom, og kjenner seg igjen i Tix´ historier.
– Når det gjelder livsmestring tror vi veldig på at du må eie din egen diagnose, da får du det bedre. I dette prosjektet vet alle hva hverandre har, og vi snakker åpent om det, forklarer Midling-Jenssen.
«…. Nå koser vi oss» synger Velle og Midling-Jenssen i kor. Foruten denne er «Fallen Angel» og «Ut av mørket» favorittsangene fra Velles store idol. I SPOR skal Velle danse sammen med medeleven Eirin fra idrettslinja. Det er ikke musikk fra Tix det skal danses til denne gang, men sangen «Bara få vara meg själv» av den svenske artisten LALEH.
Jag ska bara vara mig själv
Ba, ba, bara få va mig själv
Jag ska bara vara mig själv
Ba, ba, vill bara få va mig själv
Det aller beste med SPOR er ifølge Velle å få lov til å danse og synge, selv om det også kan være litt skummelt.
– Jeg gleder meg, men det er skummelt å stå foran så mange mennesker. Jeg blir ikke flau, men jeg blir nervøs. Jeg får sommerfugler i magen.
Med kjæledyr på scenen
Mens noen velger å kle seg ut som sitt store forbilde, velger andre å entre catwalken utkledd som sin beste venn. For Celina Edvardsen (18) er dette hunden Ynwa, oppkalt etter Liverpool-sangen «You’ll Never Walk Alone».
– Hvorfor ville du kle deg ut som Ynwa?
– Fordi jeg elsker alle dyr, forklarer hun.
Edvardsen sitter i rullestol, og rundt denne skal det sys et stort skjørt med hundehode og -hale.
– Kostymet til Celina er nok det aller kuleste. Kildens verksted presenterte Celina med flere ulike skisser for det spesialdesigna kostymet, og hun fikk velge det hun likte aller best, forklarer Midling-Jenssen.
På scenen skal Edvardsen synge solo på sangen «Alt du har» av Maria Mena, oversatt av Hanne Krogh i TV2-programmet Hver gang vi møtes.
Der snublet du, og falt igjen.
Sjelen fikk noen nye skrubbsår men,
Børsta knærna, du skal se at det går bra.
TV-sendt dokumentar
I september ble en to-episoders dokumentarserie om prosjektet SPOR vist på NRK1 i beste sendetid. Dokumentaren rørte mange, og både Kilden og de medvirkende skolene har mottatt massiv respons og hyllest for prosjektet.
– Tilbakemeldingene har vært overveldende. Folk har blitt rørt, og historiene har gjort inntrykk. Jeg synes dokumentarteamet har fanget SPOR på en vakker måte, og de medvirkende har opplevd dette som veldig stort, forklarer Lindland.
De tidligere SPOR-oppsetningene har alle blitt utsolgt, og allerede nå flyr billettene til neste års forestilling.
– Det er mye trykk på billettene, og vi har tidligere fått flere henvendelser fra folk som ikke har rukket å kjøpe billett før det ble utsolgt. Neste år spiller vi i større sal enn vi har gjort tidligere, og vi spiller også flere forestillinger enn vi har gjort før slik at så mange
som mulig kan få dette med seg, sier Lindland.
Tekst: Anne Reitan
Foto: Mads Nielsen
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.