Stig Nordhagen.

Bifrost er i norrøn mytologi broen mellom menneskenes og gudenes verden, med den ene enden forankret i Åsgård, hvor Heimdall er vokter, og den andre enden i Midgard. Gudene kunne bruke Bifrost da de skulle fra Åsgård til Midgard, men ingen mennesker kunne finne den andre enden og komme seg til Gudenes rike.

NI MØDRE

Det er ikke tilfeldig at Nordhagen har valgt akkurat dette som tema for sitt 70-minutters nyskrevne verk.

– Veldig mye i den norrøne mytologien er ofte ekstremt fargerikt og med mange fasetter. For eksempel er Heimdall, som vokter Bifrost, sønn av ni mødre, og disse er søstre og ganske ulike. Vips, så dukket det opp en mulighet til å skrive ni kortere stykker, èn for hver mor. Det hadde nok vært vanskeligere hvis temaet var en fyr i dress som ikke gjorde noe uvanlig, ler Nordhagen.

SPOR

Bifrost er det nyeste av en rekke arbeider fra orkesterets klarinettist. I 2013 komponerte han et verk for å markere Ungdomssymfonikernes 40-årsjubileum, og han har skrevet for Tine Thing Helseth, Stavanger Symfoniorkester og bidratt inn i EM i brassband i Oslo for å nevne noe. Men det er spesielt én forestilling han er ekstra stolt over å ha komponert og arrangert musikk til:

– Det å få lov til å være med å lage SPOR fire ganger har føltes veldig meningsfylt. Dette er forestillinger som betyr utrolig mye for de som er involverte og for de som ser og hører på og er noe av det viktigste et teater- og konserthus som Kilden kan gjøre.

SPOR har blitt gjennomført i Kilden teater og konserthus i 2015, 2017, 2019 og 2022, og skal bidra til å skape forståelse og inkludering mellom elever med psykiske og fysiske utviklingshemninger og deres funksjonsfriske medelever.

STIGS BESTILLINGSVERK TIL KILDEN

Foruten jobben i Kristiansand Symfoniorkester både komponerer og arrangerer Nordhagen musikk. 1. februar er dagen der hans verk Bifrost blir fremført i Kilden teater og konserthus av et ti-personers messingensemble bestående av Oslo Messingkvintett og Elvebyen Messingkvartett fra Drammen.

Verket er bestilt av ensemblene og Nordhagen har brukt «et godt år» på å komponere. Verket har urpremiere i Bragenes kirke i Drammen 28. januar og blir også fremført i Elverum kirke dagen etter før turen går til Kristiansand.

LEVENDEGJORT

Komponisten innrømmer at det blir spesielt å høre noe han har brukt så mye tid på, bli levendegjort: 

– Selvfølgelig, blir det jo det. Men på den andre side er det jo helt naturlig at jeg må slippe verket løs nå som det er ferdigskrevet. Jeg kommer til å dra for å overvære urpremieren, men jeg må si jeg gleder meg veldig til å høre det fremført i Kilden, som jo er en så stor del av mitt daglige liv.

Bifrost.
Oslo Messingkvintett.
Elvebyen Messingkvartett.