Thomas vil gi noe tilbake

Thomas Hansen er fast slagverker i KSO. Han dirigerer tre korps på fritida, ikke ulikt mange andre Kilden-musikere.

Det er ikke bare i konsertsalen på Kilden vi kan nyte godt av spisskompetansen til de 70 fast ansatte heltidsmusikerne i Kristiansand Symfoniorkester. Ute i foreninger og lag, kor og korps finner du svært mange av dem på ukekvelder og i helgene, høyt utdannede sjeler med hjerte for det som rører seg i de ulike musikkmiljøene på Agder.

– Jeg tror kanskje det har noe med dugnadsånden mange av oss er vokst opp med, sier Paukist Thomas Hansen. Går du på konsert med KSO, finner du ham bak paukene eller noen gang et annet slagverksinstrument. Når du står i bygryta på 17. mai og ser på toget, risikerer du å høre noen av korpsene han dirigerer spille fletta av John Philip Sousa.

Janitsjar og skolekorps

– Mange av oss som er profesjonelle musikere begynte i korps, slik jeg gjorde, sier den utatvendte og blide entusiasten, som dirigerer både skolekorpset og janitsjarkorpset på Torridal. I tillegg er han også dirigent for Vennesla Musikkorps, et amatørkorps for voksne.

– Jeg begynte med klarinett i skolekorpset i Sarpsborg, der jeg kommer fra, deretter ble det trommer, forteller Hansen. Han meldte overgang til voksenkorpset som trettenåring, og etter videregående på Foss bar det avgårde til Østlandets musikkonservatorium, det som i dag heter Norges Musikkhøgskole.

– Da var det slagverk for alle pengene for meg, sier han. Det var aldri noen tvil, han ville bli musiker, selv om mange mente han gikk en usikker fremtid i møte.

– Vi pleier å si at er det noe annet du kan gjøre, så gjør heller det. Hvis du ikke kjenner at du må bli musiker, da. Jeg var heldig, og fikk plass i Divisjonsmusikken i Halden i 1993, og året etter åpnet det seg ledig jobb i Divisjonsmusikken i Kristiansand. Med unntak av et halvt år i USA i 1997 ved Los Angeles Music Academy har Hansen hatt fast virke som orkestermusiker og vært delaktig i korps arbeid på Sørlandet. Han ble med inn i fusjonen av Divisjonsmusikken og Kristiansand Kammerorkester som ble til  Kristiansand Symfoniorkester i 2003.

Senker terskelen

– Det er viktig at vi som er profesjonelle musikere gir noe av oss selv til lokalmiljøet. Jeg hadde en utrolig flink lærer i Halden, og det er veldig gøy å gi noe tilbake. Jeg vil gjerne det. Dessuten tror jeg det er viktig at man blir kjent med oss i orkesteret utover det å se oss i kjole og hvitt på podiet. Det er viktig at det ikke blir for stor avstand. Leder for Torridal skolekorps, Hege Haugum, får ikke lovprist innsatsen som Thomas Hansen og de andre KSO-musikerne legger ned for amatørmusikken.

– Vi er helt avhengige av ham, og han og kollegene hans yter helt fantastisk instruksjon til ungene våre.  Det er veldig stas når de unge er på konsert i Kilden. Da peker de opp i orkesteret og utbryter: «Vi kjenner han der!» Så flokker da også de unge seg rundt Thomas, som ikke akkurat er kjent for å være en innesluttet korpsdirigent.

Sosialt samhold
– Thomas er på ungenes lag hele tida, på deres nivå. Det er nydelig å se den kjemien de har på øvelser og samlinger, og vi hadde virkelig ikke klart oss uten slike ildsjeler som ham, skryter hun.

Hansen parerer skamrosen:

– Jeg på min side føler jeg får bidratt masse, og får utrolige mye tilbake. Selv om man får betalt for å være korpsdirigent er dette en hobby. Og det er jo ikke bare øvingen, progresjonen og konsertene som er viktige for meg, men også det sosiale, turene og samholdet. Skolelevene beskriver Thomas som en vittig og flink leder, og gleder seg til øvelsene med ham. Han har lomma full av vitser og anekdoter, og av og til er det vanskelig å holde seg alvorlig i rekkene.

– Så må du få med at mange av de som går i korps, også gjør det bra på skolen. Særlig musikk og matematikk hører nok veldig sammen, sier han og blunker.

Thomas Hansen

Født: Sarpsborg
Bor: Torridal
Utdannet ved Østlandets musikkonservatorium (Norges Musikkhøgskole)
Solo Paukist i Kristiansand Symfoniorkester
Dirigerer: Torridal Skolemusikkorps, Torridal Janitsjar Og Vennesla Musikkorps
Tidvis også: Jazztrommis i ulike band