Ungdomsopprør i unntakstilstand

Bilde av fire unge voksne i fargerike treningsklær som står rundt et kamera.

Korona har flyttet ungdomsforestillingen Culpa! bort fra gata og skolegården og over på skjerm. Culpa! i unntakstilstand roper høyt om det å være ung – i en jungel av reklamer, emojis og likes.

– Du skal vite at du aldri er bra nok for det livet du lever.

Replikken tilhører Jenny Ellegård, en av skuespillerne i Kilden Teaters ungdomsforestilling Culpa! i unntaktstilstand.

Vi følger fire unge menneskers innbitte kamp om å få frem sine helt nødvendige historier i en jungel av reklamer, emojis og likes. Historier om skjønnhetspress, klimakrise, rasisme og forbudt kjærlighet. Forestillingen handler om likegyldigheten i vår tid, og er en kritikk av forbrukerkreftene.

– Hele konsumerismen bygger på at «hvis du bare kjøper dette», «hvis du bare gjør dette» – blir du lykkelig. Følger du konsumerismens regler, må du stadig kjøpe nye ting – men blir du lykkeligere? Vår hypotese er at du heller blir tom og likegyldig, sier regissør Mine Nilay Yalcin.

Hun står bak ideen til forestillingen, som er basert på Jens Bjørneboes dikt «Mea Maxima Culpa» (Min store skyld). Manuset er skrevet av slampoeten Taro Vestøl Cooper i samarbeid med ungdom i Kristiansand.

– Temaene i forestillingen har bare blitt enda mer aktuelle i disse koronatider. Bare tenk på hva isolasjon og ensomhet gjør med kjærligheten. Og på hvor stor debatten om flyktningleiren i Moria er i disse dager, sier Mine.

 

Tiden er inne for å dundre løs.

Mine Nilay Yalcin, regissør

 

Fra gateteater til skjerm

Forestillingen har premiere 5. mai, med ungdom i Agder som publikum. Koronautbruddet umuliggjorde planen om gateteater, og skuespillerne vil dermed spille forestillingen i Kilden –  uten publikum i salen. I stedet spiller de rundt et 360 graders kamera som strømmer forestillingen til ungdommenes mange skjermer.

– Tiden er inne for å dundre løs. Skuespillerne kommer til å rope ting rett ut, ikke i fjeset på folk men i kamera, sier regissøren.

Formen til forestillingen tar utgangspunkt i sosiale medier, og publikum presenteres med en newsfeed som på Facebook. Ved å bevege på telefonen/nettbrettet kan publikum selv bestemme hva de vil se.

– Vi påvirkes hele tiden av det vi ser, enten det er skjønnhetsidealer, reklame eller penger. Det er fort å kjenne på tomhet og likegyldighet. Vi håper å igangsette noen viktige refleksjoner, sier skuespiller Kevin Mbugua.

 

Live chat med skuespillerne

Regissøren er aller mest spent på hvordan publikum vil reagere på å se forestillingen på skjerm.

– Kanskje oppleves stykket mer brutalt når en ser det alene og ikke i et fellesskap. I en vanlig teaterforestilling kan skuespillerne kommunisere direkte med publikum gjennom smil og øyekontakt. Kanskje vil denne forestillingen kreve mer av mottakeren, sier hun.

Rett etter visningen inviteres publikum derfor til å chatte med skuespillerne.

– Vi håper chatten kan være et felles rom der en kan stille spørsmål, snakke med skuespillerne og dele erfaringer. Vi gleder oss til å dele hele dette rare eksperimentet med publikum!, sier Mine.

 

FAKTA: Culpa! i unntakstilstand!

  • Ungdomsforestilling med premiere 5. mai. Spilles for ungdomsskoler i Agder og alle ungdomsklubber i Kristiansand, Grimstad og Arendal.
  • Åpne visninger: 7. mai, 6. juni og 13. juni.
  • Et av Kilden Teaters bidrag til Bjørneboejubileet i 2020.
  • Manus: Taro Vestøl Cooper
  • Idé og regi: Mine Nilay Yalcin
  • Skuespillere: Ann Ingrid Fuglestveit, Kevin Mbugua, Jenny Ellegård og Fredrik Høstaker
  • Kostymedesign: Synne Reichelt Føreland
  • Lyddesign: Simen Hefte Endresen
  • Dramaturg: Endre Sannes Hadland
  • Teaterpedagog: Christine Helland

Tekst: Ingrid Anthonsen