23 Amadeus-frilansere i ny konsertforestilling

Konsertplakat Mozart

Da storsatsingen Amadeus ble avlyst tidligere i september, stod mange av de involverte frilanskunstnerne i fare for å bli permittert. 14. og 15. oktober er det klart for erstatningsproduksjonen “Mozart – mens vi venter på Amadeus”.

– 18 måneder med et nærmest ikke-eksisterende arbeidsmarked har vært en stor byrde for mange kunstnere. Kulturinstitusjoner i Norge er helt avhengige av frilanskunstnere, og Kilden er helt klart en av disse. Kilden har et stort hjerte for kunstnerne, og det var derfor ekstra viktig for oss å få til dette, sier operasjef i Kilden Opera, Frøydis Lind.

Kastet seg rundt

I det øyeblikket storsatsingen Amadeus ble avlyst i september, satte Kilden teater og konserthus i gang arbeidet med å lage et erstatningsprosjekt som lot seg realisere innenfor de reduserte rammene som nå er realiteten under den pågående streiken i kultursektoren. Resultatet, som ser dagens lys 14. og 15. oktober, er en feiring av Wolfgang Amadeus Mozarts musikk, og involverer ikke mindre enn 23 av de kunstnerne som skulle stått på scenen i Amadeus. 

 – Det er ikke ofte vi har så mange dyktige kunstnere fra ulike kunstarter med i én og samme produksjon. Vi vil lage en konsertforestilling dere alle kunstartene blir representert, med Mozart og hans musikk er i fokus. Som en “bivirkning” av konserten håper vi publikum vil komme til å glede seg enda mer til Amadeus, som vi jobber med å få satt opp i 2023, sier Lind. 
 
Forestillingen Mozart – mens vi venter på Amadeus, vil by på et kort utdrag fra Amadeus, musikalske partier fra flere av hans operaer, ensemblesang, dans og lesning fra hans noe uortodokse korrespondanse med sin far.

– Føler oss verdsatt og ivaretatt

Sanger Tuva Marie Jansen Sverkeli er en av frilanserkunstnerne som fikk høsten sin snudd på hodet da Amadeus ble avlyst to dager før premiere. Hun tok permisjon fra studiene i ett år for å være med på forstillingen. Nå er hun veldig glad for å kunne fylle dagene med noe meningsfylt.   
 
– Kilden har hele tiden sagt at de ønsker å unngå permitteringer, og når vi nå får gjennomføre en alternativ konsert, gjør det at vi føler oss verdsatt og ivaretatt, sier Sverkeli, og fortsetter:  

– Det er utrolig viktig for hele ensemblet at ikke fellesskapet bare gikk opp i røyk da Amadeus ble avlyst. Vi gleder oss alle til å jobbe med Mozart-konserten, og møte publikum i oktober, sier hun.

Amadeus av Peter Shaffer skulle være høstens storsatsing i Kilden teater og konserthus, men ble avlyst som resultat av den pågående streiken i kultursektoren. Forestillingen var et samarbeid mellom Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Opera og Kilden Teater og involverte 24 musikere, 10 skuespillere, 8 dansere og 4 sangere. 23 av de involverte frilanserne deltar nå i Mozart – mens vi venter på Amadeus, som settes opp i Kilden teater og konserthus 14. og 15. oktober.