Klar for hovedrolle i Amadeus

Sørlandsvennen Kyrre Haugen Sydness gjør i disse dager seg klar til å tre inn i Amadeus-universet som Salieri etter en hektisk måned som en kjent og kjær sjørøver.

De siste ukene har Kyrre besøkt Kilden teater og konserthus for å lese seg opp på stoffet som ble lagt bort i forbindelse med streiken som brøt ut i 2021. Nå er premieren på en av de aller største produksjonene i Kilden noensinne rett rundt hjørnet. 

Bilde av mann som smiler

Travle tider

– Det har vært en travel sensommer for meg med pendling mellom Kjuttaviga og Kilden, men jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet med Salieri igjen, sier Kyrre avslappet i en stol i Kildens foajé.

I forestillingen Amadeus er Salieri den hardtarbeidende komponisten som gjør alt det samfunnet forventer, og litt til.

– Salieri jobber beinhardt for å oppnå suksess som komponist. Han er vellykket, men har ikke det medfødte geniet Mozart har, sier Kyrre og fortsetter:  

– De fleste av oss har nok sånn sett mer til felles med Salieri enn Mozart. Salieri skjønte hvilken gave Mozart hadde fått, men han så også at han selv ikke var i stand til å skape slik musikk. Det tok ham til et mørkt mørkt sted. Det er fra dette mørket historien blir fortalt og det som gjør det så spennende, sier Kyrre.

Vellykket Salieri

Noen vil kanskje si at Salieri er preget av tungsinnet, men det er ikke Kyrre enig i.

– Salieri er ikke tungsinnet. Han er naturlig nok preget av sitt store livsprosjekt, han er en type som lever og ånder for musikken, smiler Kyrre.

Amadeus er et kjent og kjært stykke for mange. Og selv om historien er inspirert av virkelige personer og hendelser, blir det tatt noen kunstneriske valg som dreier historien bort fra fakta og heller mot fiksjon. Kyrre er opptatt av å fortelle at Salieri slettes ikke var en mislykket mann, slik man kanskje kan få inntrykk av i noen omtaler av stykket, tvert imot.

kyrre haugen Sydness som salteri i amadeus 2023
Kyrre Hauge Sydness som Salieri i Amadeus

– På 1700-tallet var Salieri ekstremt vellykket. Husk at da Mozart skriver noen av sine største og best ansette klaver- og strykerkonserter er Salieri den mest anerkjente komponisten av de to. Han hadde en stilling som keiserlig første kapellmester, det er ikke mulig å klatre høyere på karrierestigen som musiker i Wien på den tiden, sier Kyrre engasjert.

I stykket driver sjalusi og misunnelse Salieri til vanvidd, skal vi tro Kyrre er det en plaget mann vi blir kjent med i stykket.

– Salieri er begavet, har en fantastisk karriere og er på mange måter på toppen av verden, men nettopp på grunn av disse positive attributtene ser han at geniet Mozart kommer til å passere ham på et eller annet tidspunkt. Det er ikke et spørsmål om, men når, og dette plager Salieri, sier Kyrre.

Nye perspektiver

Amadeus skulle vært satt opp i 2021 men ble stoppet grunnet streik, det kan medføre noen utfordringer for skuespillere.

– Jeg hadde planer om å lese manuset ukentlig for å holde det ved like, har jeg gjort det? Ingen kommentar, flirer Kyrre, mens han sitter sommerlig kledd i Kildens foajé.

– Timingen for streiken var dårlig, vi var akkurat ferdig med nedstengninger som følge av pandemien og det var dårlige kår for alle som samlet mennesker. Når det er sagt så har karakteren fått tid til å modne seg i løpet av de siste årene. Jeg har akkurat hatt tre fine dager her i Kilden hvor jeg har gått gjennom manus med regiassistent Vibeke.

Resultatet er flere endringer som jeg tror vil gjøre stykket enda bedre, forhåpentligvis, flirer Kyrre.

Amadeus er en kanskje den aller største produksjonen som har blitt satt opp her i Kilden. For de involverte har den ufrivillige pausen gitt en mulighet til å kjenne på savnet og få nye perspektiv.

  – Selv om jeg gjerne skulle vært pausen foruten så har det gitt oss en mulighet til å reflektere over stykket og kjenne på savnet. Det ble et svært hyggelig og positivt gjensyn her i Kilden og jeg gleder meg til å se mer til mine fantastiske kolleger og det herlige symfoniorkesteret i Kilden, smiler Kyrre.

Mozart for alle

Når det blir snakk om hvem stykket er skrevet for kommer Kyrre opp med en omfattende liste.

– Alle som elsker musikk. Alle som vil se godt teater, forhåpentligvis, sier Kyrre, før han fortsetter:

– Alle som er nysgjerrige på Mozart og hans liv. Alle egentlig, er ikke det greit oppsummert, spør Kyrre retorisk.

Allsidig erfaring

Kyrre har en imponerende CV med erfaring fra både Rogaland Teater, Den Nationale Scene, Nationaltheatret og Det Norske Teatret. Han har tolket alt fra Ibsen, Shakespeare, Tsjekhov til nyere samtidsdramatikk. I tillegg har han vært skuespiller på flere store nasjonale og internasjonale TV- og filmproduksjoner.

– Jeg ønsker meg vekselbruk mellom teater, TV og film. Jeg elsker å gå inn i prosessen som man finner i forbindelse med en teaterforestilling, to måneder med uttrykk og tekst som får god tid på seg til å modnes. Uttrykket foran kamera derimot, mindre tid til forberedelse og høye krav til uttrykk og presisjon. Jeg lengter til teateret når jeg gjør film og vice versa, sier Kyrre, og fortsetter:

– Prosessen vi er i nå i Kilden er fantastisk. Spesielt når vi jobber med en så stor produksjon som Amadeus som både har sangere, musikere, dansere og skuespillere på samme scene.

Sørlandsvenn

Kyrre har flere somre bak seg i regionen og har kanskje ikke overraskende begynt å slå rot her på Sørlandet.

– Sommeren på Sørlandet har blitt en viktig del av min families liv. Vi har hytte i Lillesand og det å kunne dra ut i kajakken blant skjærene og finne et varmt svaberg i vakre omgivelser er selve manifestasjonen av sommer for min del, sier Kyrre og kaster et blikk ut av det store glassvinduet i Kilden med utsikt mot havet.

Med lang fartstid i regionen er det naturlig å spørre Kyrre om det er noen steder han må besøke når han tilbringer sommeren her på Sørlandet.

– Det er vel opplagt at jeg må en tur innom Kjuttaviga, ler Kyrre.

Kyrre Haugen Sydness på scenen i rollen som Salieri

Kyrre som Salieri