Animasjon av teaterplakaten for Heimanifrå

Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten – sideprogram

Foredrag, samtaler, musikk og dans – kom på gratis sideprogram før eller etter forestilling. 

Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten av Rune Belsvik er storslått musikkteater om Agderfolkets utvandring til Amerika på 50- og 60-tallet. Historien har satt sitt spor på hele Agder, og hatt innvirkning på hvordan vi fremdeles lever i regionen i dag.

Når vi nå setter historien opp som musikkteater på Kildens hovedscene ønsker vi samtidig å sette i gang samtalene rundt dette spesielle båndet mellom Agder og Amerika. I tillegg til å gi publikum en fantastisk forestilling ønsker vi å tilby ytterligere program i form av foredrag, samtaler og musikk. Vi håper dette kan gi dypere innsikt i denne viktige historien. Alt sideprogram er gratis og vil foregå i tidsrommet før eller etter forestilling i Kildens foajé nord. 

Sideprogram

Fredag 4. februar: Førsnakk med Rune Belsvik og Siv Ringdal 

Kl. 18.00-18.45

Teatersjef Valborg Frøysnes inviterer til førsnakk med den folkekjære forfatteren og dramatikeren Rune Belsvik og forsker på Agderutvandringen, Siv Ringdal. Belsviks manus bygger fritt på Ringdals bok og doktoravhandling På høye hæler i Amerika.  Se videointervju med Belsvik og Ringdal. 

Lørdag 5. februar: Førsnakk med Valborg Frøysnes og Harald Furre

Kl. 18.15-18.45

Administrerende direktør Harald Furre og teatersjef Valborg Frøysnes inviterer til førsnakk. Furre forteller om sitt eget forhold til Amerika. 

Tirsdag 8. februar: Førsnakk med Martin Skjekkeland

Kl. 11.15-11.45

Kildens dramaturg Endre Sannes Hadland inviterer til førsnakk med Martin Skjekkeland, professor i nordisk språkvitenskap. Skjekkeland har oversatt hele Heimanifrå-manuset til Lista-dialekt, og veiledet skuespillerne i dialekt-arbeidet. Hvordan er det for skuespillere fra blant annet Østlandet å lære seg Lista-dialekten? Hvordan arbeider Skjekkeland med skuespillerne for å forberede dem til premiere?

Onsdag 9. februar: Hans Martin Sveindal holder foredrag

Kl. 18.00-18.45

Hans Martin Sveindal er webredaktør i Dyreparken, har jobbet mange år som journalist og har utgitt flere bøker. I boken Amerikafeber har han sporet opp samtlige emigranter fra bygda Grindheim etter krigen – og forteller historien om hvordan det gikk med dem i USA – både på godt og vondt. Dette er tema for foredraget.

Lørdag 12. februar: Bjøro Håland synger og forteller

Etter forestilling. 

Country-legenden Bjøro Håland er en av dem som står på scenen og opptrer i musikkteateret Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten. Etter forestilling inviterer Bjøro publikum til å fortsette kvelden i Kildens foajé nord, hvor han vil synge egne låter og dele historier om hans egen tid som utvandrer til Amerika, bare 17 år gammel. Les mer om Bjøros tid i Amerika. 

Tirsdag 15. februar: Ettersnakk med skuespillerne

Etter forestilling.

Heimanifrå-skuespillerne Henrik Rafaelsen og Eirik Langås Jørgensen inviterer til samtale og spørsmål fra publikum etter forestilling.

Torsdag 17. februar: Jon Paschen Knudsen holder foredrag: Da Amerika reddet Agder

Kl. 18.00-18.45

Den største utvandringen fra Norden til Amerika kom fra Agder. Her varte den også lenger enn andre steder. Utvandringen reddet oss fra de verste virkningene av den store økonomiske krisen som rammet landsdelen ved inngangen til 1880-årene. Hadde vi beholdt den andelen av landets befolkning vi da hadde, ville vi ha vært nesten 150 000 flere innbyggere på Agder i dag. Utvandringen og kontakten med utlandet endret også landsdelen økonomisk og kulturelt på en måte som stadig preger oss, antakelig mer enn tilfelle er ellers i Norge.   

Jon P. Knudsen er professor i samfunnsgeografi ved UiA og tidligere politisk redaktør i Fædrelandsvennen. Han har særlig forsket på og skrevet om regionale kulturformer og endringsprosesser.  

Torsdag 24. februar: Bjøro Håland synger og forteller

Etter forestilling.

Country-legenden Bjøro Håland er en av dem som står på scenen og opptrer i musikkteateret Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten. Etter forestilling inviterer Bjøro publikum til å fortsette kvelden i Kildens foajé nord, hvor han vil synge egne låter og dele historier om hans egen tid som utvandrer til Amerika, bare 17 år gammel. Les mer om Bjøros tid i Amerika. 

Onsdag 2. mars: Ettersnakk med skuespillerne

Etter forestilling. 

Heimanifrå-skuespillerne Ulla Marie Broch og Hamza Kader inviterer til samtale og spørsmål fra publikum etter forestilling.

Torsdag 3. mars: Førsnakk med Rune Belsvik

Kl. 18.15-18.45

Velkommen til førsnakk med forfatter og dramatiker Rune Belsvik. Belsvik har siden slutten av 1970-tallet vært en betydelig stemme først og fremst innen norsk barne- og ungdomslitteratur, og mottatt mange priser for sitt arbeid. Nå er han aktuell med nyskrevet dramatikk for Kilden Teater, nemlig musikkteateret Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten. Les mer om manusarbeidet. 

Torsdag 17. mars: Førsnakk med Martin Skjekkeland

Kl. 18.15-18.45

Kildens dramaturg Endre Sannes Hadland inviterer til førsnakk med Martin Skjekkeland, professor i nordisk språkvitenskap. Skjekkeland har oversatt hele Heimanifrå-manuset til Lista-dialekt, og veiledet skuespillerne i dialekt-arbeidet. Hvordan er det for skuespillere fra blant annet Østlandet å lære seg Lista-dialekten? Hvordan arbeider Skjekkeland med skuespillerne for å forberede dem til premiere?

Lørdag 19. mars: Country-lounge

Etter forestilling. 

Velkommen til country-lounge etter forestilling! Dette er en sosial møteplass der publikum kan sette seg ned, nyte noe godt i glasset og forlenge kvelden etter forestilling med kvalitetsmusikk fra kveldens DJ Kåre Ørnevik.

Ørnevik er hele Kristiansands «vinylfar». Han har siden 1991 drevet Sørlandets Platemesse, som fremdeles lever i beste velgående og har vært en sentral del av byens musikk i en mannsalder som både utøver og arrangør. Musikalsk strekker smaken seg bredt, og i forbindelse med country-lounge 19. mars skal han spille plater fra sitt rikholdige countryarkiv.

Fredag 25. mars: Siv Ringdal holder foredrag: Emigranter på høye hæler

kl. 18.00-18.45

Kvinners utvandringshistorie har ofte havnet i skyggen av de mannlige utvandrernes erfaringer og opplevelser. I dette foredraget vil Siv Ringdal sette søkelyset på de unge kvinnene som emigrerte fra Agder til New York i årene etter andre verdenskrig. Hva var det som drev dem? Og hvordan var overgangen fra etterkrigsårenes vareknapphet og pietisme her hjemme til den moderne storbyens overflod og alternative måter å leve på?

Manuset til forestillingen Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten bygger fritt på Siv Ringdals bok På høye hæler i Amerika. Ringdal er etnolog, forsker og forfatter med en doktorgrad i kulturhistorie, og ansatt som førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Les mer om Siv Ringdal og hennes arbeid.

Onsdag 30. mars: Ettersnakk med skuespillerne

Etter forestilling.

Heimanifrå-skuespillerne Ragnhild Meling Enoksen, Isabel Toming, Ann Ingrid Fuglestveit og Marius Lien inviterer til samtale og spørsmål fra publikum etter forestilling.