Inn på Kilden Teaters program for 2025

Scenekunstnere foran ei trapp i Kilden

Bildet, f.v.: Tonje Steen (Scenekunst Sør), Justine Eikås (Spektra), Theis Irgens (Spektra), Tonje Sannes (Spektra),  Jørgen Macdonald (Kilden Teater). 

Etter en åpen utlysning, er det nå klart at det lokale kunstnerkollektivet Spektra blir en del av Kilden Teaters program for 2025, med forestillingen Klagesangen. – En fantastisk mulighet, sier daglig leder Tonje Sannes.

– Vi vil med dette få muligheter vi aldri kunne fått tilgang på noen andre steder. Verkstedsfasilitetene her i Kilden, for eksempel, er noe vi tidligere bare har kunnet drømme om. Idéen til Klagesangen har eksistert en stund, men omfanget har gjort det umulig å realisere den før nå, sier Sannes.

Hun representerer en av tre hovedpersoner i det lokale kunstnerkollektivet Spektra, som ble etablert i 2020. Spektra består av scenekunstnere og visuelle kunstnere, og kollektivet mottok nylig strålende kritikker og tilbakemeldinger for stykket Helix – den hengende hagen, som ble vist i Kilden i januar.

Åpen utlysning

Kilden Teater og Scenekunst Sør gikk høsten 2023 ut med en invitasjon til lokale regissører, dramatikere, dramatikere, koreografer og andre scenekunstnere fra det frie, profesjonelle scenekunstfeltet til å melde inn idéer, scenetekster og prosjekter. Ambisjonen var å finne et prosjekt som kan munne ut i en produksjon som skal settes opp som en del av Kilden Teaters program i 2025. Nå er prosjektet bestemt.

– Vi var interessert i prosjekter på ulike stadier i utviklingsfasen, eller ferdigstilte prosjektidéer, klare for å gå rett inn i produksjon. Og vi fikk inn 24 bidrag i alle faser. Det forteller oss at det skjer mye spennende i scenekunstfeltet på Sørlandet, forteller informasjonsansvarlig Tonje Steen i Scenekunst Sør som er kompetansesenteret for Scenekunst i Agder.

Viktig for Kilden Teater

For Kilden Teater har det vært viktig å ta det lokale scenekunstmiljøet på alvor. Fungerende teatersjef Jørgen Macdonald er glad for å ha realisert et samarbeid som vil gi frukter allerede i Kilden Teaters program for 2025.

– Teatersjef Valborg Frøysnes har vært tydelig helt siden hun kom på viktigheten av å være en ressurs for scenekunstmiljøet på Sørlandet. Vi har flere ganger hatt lokale utøvere og kompanier på scenen de siste årene, men gjennom dette samarbeidet med Scenekunst Sør tar vi det hele ett hakk opp. Vi er veldig glade for å kunne gi talentfulle lokale scenekunstnere denne muligheten, sier Macdonald.

Her er det kunstneriske laget bak forestillingen Klagesangen:

Prosjektledelse: Spektra ved Theis Irgens, Justine Eikås og Tonje Sannes
Produsent: Spektra ved Theis Irgens og Tonje Sannes
Koreografer: Irene Ingebretsen og Tonje Sannes
Komponist: Sindre Sannes
Regissør: Theis Irgens
Dansere: Irene Ingebretsen, Tuva Svendsen, Tone Kittelsen, Caroline Skjørshammer og Tonje Sannes
Sangere: Guro Utne Salvesen, Ingrid Vetlesen, Audhild Wessmann og Eva Landro.
Installasjon og kostyme: Justine Eikås og Vilde Eskedal
Veileder i butoh: Tove Elena Nicolaysen