Kirsten Flagstad – en av de største

Operaens venner i Kristiansand fyller 50 år i 2024. For å markere begivenheten inviteres hele byen 13. juni til en operagalla som skal hylle den legendariske sangerinnen Kirsten Flagstad. Men hvem var egentlig berømmeligheten som bodde i Kristiansand i 24 av sine siste år?

et gammelt portrettbilde av kirsten flagstad

Kirsten Flagstad, født 12. juli 1895 i Hamar, var en av de mest innflytelsesrike operasangerne på 1900-tallet. Hun vokste opp i en musikalsk familie, studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo og startet sin utøvende karriere i Nationaltheatrets oppsetning av operaen Lavlandet av Eugen d’Albert i 1913. Hennes internasjonale gjennombrudd kom i 1935 ved Metropolitan Opera i New York, hvor hun imponerte med sin debut som Sieglinde i Richard Wagners Die Walküre.

Flagstad ble raskt kjent for sin kraftfulle stemmeprakt og tekniske briljans. Hennes tolkninger av roller i Wagner-operaer som Tristan og Isolde og Götterdämmerung ble spesielt beundret. Hennes evne til å formidle karakterenes dybde og den emosjonelle essensen i musikken gjorde henne til en av de mest ettertraktede solistene på verdensscenen.

et sorthvitt bilde av huset til kirsten flagstad på Amalienborg

Flyttet til Kristiansand

Etter giftemålet med Kristiansanderen Henry Johansen, flyttet paret til Kristiansand og bodde på Amalienborg fra 1936 til hun ble syk i 1960.

Under andre verdenskrig ble Flagstad involvert i kontroverser som etter krigen førte til anklager for samarbeid med nazistene. Hun hevdet å ha blitt tvunget til å opptre under press. Etter en periode med motgang ble ryktet hennes renvasket, og hun var tilbake på scenen fra 1947.

Av de mest hyllede

Flagstads karriere fortsatte med suksess etter krigen, og hun opptrådte på ledende operahus som Covent Garden i London og La Scala i Milano. På slutten av 1950-tallet trakk hun seg gradvis tilbake fra scenen, men var fremdeles aktiv innen musikken, gjennom undervisning og veldedige prosjekter. I 1958 ble hun sågar Norges første operasjef. Hun mottok flere priser, inkludert tittelen som kommandør av St. Olavs Orden.

Kirsten Flagstad døde 7. desember 1962, men hennes innflytelse på operaverdenen lever videre. Hun forblir en av de mest hyllede sopranene gjennom tidene, spesielt kjent for sitt bidrag til Wagner-repertoaret og som en pioner innen operakunsten.

Kirsten flagstad smiler over gjerde hjemme hos seg selv på Amalienborg