OIDIPUS/ANTIGONE

Klare for verdenshistoriens første detektivhistorie

Når Kilden Teater setter opp Sofokles klassiske mesterverk Oidipus/Antigone er det med et stort og variert skuespillerlag, og eksepsjonelle kunstnere i kulissene.

Her har vi med oss en av de mest erfarne og anerkjente kunstnerduoene i norsk teater, i tillegg til et veldig sterkt ensemble med et uvanlig stort aldersspenn; fra 25 til 91 år. Dét er det ikke ofte man ser på en scene, sier Valborg Frøysnes.

Teatersjefen gleder seg til å sette opp denne over to tusen år gamle klassikeren som har fascinert publikum like lenge.

På scenen møter du hele 11 skuespillere og én musiker fra Kristiansand Symfoniorkester. I kulissene står eksepsjonelle kunstnere som Kilden Teater lenge har gledet seg til å samarbeide med. 

— To av de viktigste greske tragediene

Regissør på dette klassiske mesterverket fra Sofokles er ingen ringere enn Eirik Stubø. Han går for å være en av de mest meritterte, anerkjente og respekterte regissørene i norsk teater, og står bak en rekke fremragende oppsetninger, også internasjonalt. Han har vært teatersjef ved Rogaland Teater, Nationaltheatret og Dramaten i Stockholm, og vunnet Heddaprisen for beste regi hele tre ganger.

Kvinne med kostyme
Eirik Stubø har regi på Oidipus/Antigone.

Nå gjester han Kilden Teater for første gang sammen med sin samarbeidspartner over flere år, scenograf og kostymedesigner Kari Gravklev, og lysdesigner Mathias Lundgren, som tidligere har gjestet Kilden med lysdesign på Fjodor Dostojevskijs Idioten.

— Oidipus og Antigone er to av de viktigste og mest kjente greske tragediene vi har, konstaterer Stubø.

I Kildens oppsetning får man oppleve begge stykkene, Oidipus før pause og Antigone etter. De er to av delene i triologien om Kong Oidipus, en urhistorie, ifølge Stubø;

— Historien om Kong Oidipus er jo en gammel myte. Den omtales i de første skriftene, allerede da som en gammel historie – så den er nok mange tusen år gammel.

Men Sofokles skriver sin Oidipus-historie om lag 450 år før Kristus. 

— Fortellingen om Kong Oidipus kalles ofte for verdenshistoriens første detektivhistorie, forklarer Stubø, og beskriver historien som gåtefull og spennende. 

— Noe av det interessante her er at de fleste av oss i publikum sitter og vet det hovedpersonen enda ikke vet. Og når han får vite sannheten, hva gjør han da? Bare dét er jo veldig spennende i seg selv. 

Det er stor diktning, og det handler om noe som angår oss alle på et veldig, veldig grunnleggende nivå.

EIRIK STUBØ

Søken etter sannhet | Oidipus

I stykkets første del følger vi Oidipus, en mann på leting etter sannheten om seg selv og et forunderlig mord. Det er skuespiller Henrik Rafaelsen som har fått oppgaven av å spille den klassiske karakteren. 

Henrik har vært fast ansatt skuespiller i Kilden siden 2020, og vært å se i de fleste av våre oppsetninger, sist som Broder Daniel i publikumsfavoritten Himmeluret. Han har også jobbet som skuespiller ved flere av de store nordiske teatrene, og vært å se i en rekke filmer og tv-serier.

Portrettbilde av skuespiller Henrik Rafaelsen.
Skuespiller Henrik Rafaelsen er klar for hovedrollen som Oidipus.

Nå er han altså klar for hovedrollen som Oidipus, og en historie som ifølge regissør Stubø tar for seg de store identitetsspørsmålene;

Selv om den kulturelle sammenhengen i Oidipus kanskje er fjern for oss, så er selve dramaet så renskåret. Hvem er jeg? Er jeg den jeg har blitt fortalt at jeg er, eller er jeg en helt annen?

Behovet for å vite hvem man er og hvor man kommer fra tror regissøren er noe mange vil kjenne seg igjen i.

Det er stor diktning, og det handler om noe som angår oss alle på et veldig, veldig grunnleggende nivå, forklarer han. 

Han mener historien om Oidipus vil engasjere mange, da etterforskning og mordmysterier er noe mange av oss kjenner godt fra bøker og tv-serier. Stubø ser også mye av den greske tragedien i dagens populærkultur. 

— Både Game of Thrones og Tolkien har tatt utrolig mye fra gresk dramatikk, konstaterer Stubø. Han mener også at det er mye likhet mellom Oidipus og hovedpersonen i Dune.

 Når Paul Atreides i Dune 2 oppdager at han er en Harkonnen, så forstår han mer om seg selv, og at det var skjebnebestemt at det skulle gå som det gikk. Eller når Luke Skywalker i Star Wars oppdager at han er den han er, ja da forstår han mer om sitt livsløp. Så skjebne er på mange måter innsikt i identitet – hvem vi er. Det er i alle fall én måte å forstå det på.  

– Skjebne er på mange måter innsikt i identitet – hvem vi er. Det er i alle fall én måte å forstå det på. 

EIRIK STUBØ

Greta Thunberg-skikkelse | Antigone

Birgitte Larsen spiller rollen Antigone, Oidipus datter. I stykkets andre del følger vi hennes kamp for rettferdighet mot en tyrannisk konge. 

Birgitte kommer fra Feda, og har siden 2004 vært ansatt ved Nationaltheatret. Hun har medvirket i en rekke forestillinger, som Julemiddag og Jordbærstedet, spilt i flere kortfilmer, og vært dramatiker, blant annet ved Dramatikkens hus. Oidipus/Antigone er hennes første rolle i Kilden.  

Antigone kan nesten beskrives som en Greta Thunberg-skikkelse – en ung kvinne som står opp mot politikerne, forklarer Stubø.

Stykket har vært mye spilt på teater, kanskje enda mer enn forløperen Oidipus. Regissøren mener dette kan skyldes at mange kan kjenne seg igjen i heltinnen Antigone. 

Historien om Antigone er like relevant i dag som for to tusen år siden. Hun er et ungt menneske som havner i konflikt med en maktfullkomlig politiker, en kvinne som står på barrikadene for det hun tror på. Det er en ganske tidløs historie. 

Portrettbilde av skuespiller Birgitte Larsen.
Birgitte Larsen spiller rollen som Antigone.

— Noe av det interessante her er at de fleste av oss i publikum sitter og vet det hovedpersonen enda ikke vet.

EIRIK STUBØ

— Ekstremt aktuelt 

Også for første gang i Kilden er skuespiller Fridtjov Såheim. Hans motivasjon til å gjøre Oidipus/Antigone er interessen for den tidløse tematikken, som er spesielt aktuell slik verden ser ut akkurat nå.

Demokratiet er jo litt skakk-kjørt om dagen, så da tenker jeg at det å spille i et stykke som på mange måter handler om demokratiets fødsel – ja, det er særs interessant, forklarer Fridtjov.

Portrettbilde av skuespiller Fridtjov Såheim
Fridtjov Såheim er klar for rollen som den tyranniske Kong Kreon.

Han har vært å se i over 100 tv-serier og filmer, og er kanskje mest kjent for rollen som Jan Johansen i Lillyhammer og Biggen i Jul i svingen

 De siste 15 årene har jeg jobbet mer innen tv og film enn teater, så jeg ser veldig frem til å jobbe fokusert med teater over en lengre periode, sier skuespilleren.

I Oidipus/Antigone skal han spille den tyranniske Kong Kreon, han som Antigone kjemper imot.

 I bunn og grunn handler stykket om hvordan makt korrumperer et menneske, og hvordan makt gjør mennesker paranoide. Det er den store overskriften, forklarer han.

På spørsmål om hvem forestillingen passer for, er talen klar;

— Dette er en spennende historie som passer for absolutt alle. Et sexy prosjekt, som jeg har skikkelig troa på at vil bli en fantastisk forestilling.

— I bunn og grunn handler stykket om hvordan makt korrumperer et menneske, og hvordan makt gjør mennesker paranoide. Det er den store overskriften.

FRIDTJOV SÅHEIM

Disse er også med | Sveip 👉

  • Portrettbilde av skuespiller Kai Remlov.

    KAI REMLOV

    Kai har hatt en lang karriere som skuespiller, og spilt over hundre roller på Nationaltheatret i Oslo, hvor han har vært ansatt siden 1973. Han har også hatt roller i film og TV, kanskje kjenner du ham som nissepappa i julekalenderen Jul på månetoppen? I tillegg er han kjent for sin stemme i radioteater og lydbøker, og ble i 2002 kåret til Årets lydbokstemme.

  • THOR EINAR HANISCH

    Thor Einar Hanisch debuterte som skuespiller i Kilden for to år siden i publikumssuksessen SMALL TALK – ring julen inn med familien Dvergsnes. Da hadde han nettopp fylt  90 år! I et intervju med Fædrelandsvennen sa han: Jeg pleier å si at man må prøve noe nytt hvert tiende år, og nå som jeg ble 90 bestemte jeg meg for å prøve dette. Nå er han blitt 92, og klar for sin neste rolle som Gjeteren i Oidipus/Antigone

  • Portrettbilde av skuespiller Ulla Marie Broch.

    ULLA MARIE BROCH

    Ulla har de siste tre årene vært å se i en rekke Kilden Teater-forestillinger, blant annet som hovedrollen Knug i En julefortelling og Rektor Kroll i Rosmersholm. Ulla har en lang merittliste fra teater, radio, tv, film og lydbøker. På tv kjenner du henne kanskje som Linn Fylke i Hotel Cæsar eller Lucy i Jul i svingen.

  • Svart-hvitt portrettbilde av musiker Henning Seldal.

    HENNING SELDAL

    KSO-musiker Henning Seldal blir også å se i Oidipus/Antigone, hvor han setter spenningen med melodisk slagverk. 

    — Det unike ved Kilden er at kunstformene, teater og symfonisk musikk, lever så tett, faktisk vegg i vegg. Dette utnytter vi ved å inkludere musiker Henning Seldal på melodisk slagverk i forestillingen, forklarer Kildens teatersjef Valborg Frøysnes. 

  • Portrettbilde av skuespiller Ann-Sofie Rase.

    Ann-Sofie Rase

    Svenske Ann-Sofie har siden 1994 vært ansatt ved Kulturhuset Stockholm Stadsteater der hun har spilt i et 50-talls produksjoner. Hun har også også medvirket i flere svenske filmer og TV-serier, blant annet BECKEn kunglig affär og Jordskott. Hun har vunnet prisen “beste kvinnelige skuespiller” flere ganger for filmen Bittersweet fra 2021.

  • Portrettbilde av skuespiller Ann Ingrid Fuglestveit.

    ANN INGRID FUGLESTVEIT

    Ann Ingrid har jobbet som skuespiller ved Agder Teater siden 2006, og er i dag fast ansatt ved Kilden Teater. De siste årene har hun vært å se i blant annet Sheherazade – og ordet som varte i 1001 natt, Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten,  Anne, Small Talk – ring julen inn med familien Dvergsnes, Amadeus og sist i Himmeluret.

  • Portrettbilde av skuespiller Ragnhild Meling Enoksen.

    RAGNHILD MELING ENOKSEN

    Etter at Ragnhild gikk ut av Teaterhøgskolen i 2017 har hun jobbet ved Det Norske Teatret i Oslo hvor hun har medvirket i flere produksjoner. Siden 2020 har hun spilt mange store roller i Kilden Teater,  blant annet som Inger i Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten, som den ikoniske Rebekka West i Ibsens Rosmersholm, og som Hedvig i Snøsøstera.

  • Portrettbilde av skuespiller Elias Moussaoui Anseth.

    ELIAS MOUSSAOUI ANSETH

    Etter endt utdanning i 2021 medvirket Elias i flere forestillinger på Teatret Vårt i Molde, blant annet Den uendelige historien og Jo mere vi er sammen. Han har vært på turné med Riksteatret, og gjort flere mindre roller for film og TV. Siden 2023 har han medvirket i flere Kilden Teater-forestillinger, blant annet som Julian i Snøsøstera og Salve Paddetjern i Himmeluret.

  • Portrettbilde av skuespiller Trini Lund

    TRINI LUND

    Trini  har siden hun gikk ut av Statens Teaterhøgskole i 1975 vært fast ansatt skuespiller på Det Norske Teatret. Der har hun medvirket i en rekke forestillinger, men også flere produksjoner for Fjernsynsteatret, film og tv. Etter 42 år avsluttet Trini karrieren sin ved Det Norske Teatret med rollen som Fru Sørby i Vildanden, samt hennes egen avslutningsforestilling. Nå er hun klar som skuespiller i Kildens Oidipus/Antigone.