«Losen» – «The Pilot»: Ny musikal blir Kildens største satsing

Våren 2020 kommer nemlig den store Kilden-musikalen bygd på Henrik Ibsens historie om Terje Vigen. I to år har arbeidet pågått i kulissene og ikke minst på kammerset til komponist Rolf Løvland. Om ytterligere to år går teppet opp for Kildens storsatsing «Losen» – med engelsk tittel «The Pilot» – og musikk skrevet for et symfoniorkester.

 

Et stjernelag står bak:

Rolf Løvland har allerede kommet langt i komponeringen. To av melodiene vil allerede framføres i Kilden på KSO-konsertene torsdag 3. mai og fredag 4. mai. Løvland understreker at han har tatt på seg komponistoppdraget med stor entusiasme:

– Da Kilden spurte meg om å komponere en ny musikal var det en stor drøm som gikk i oppfyllelse. Selv om jeg visste at dette ville kreve flere år med arbeid var denne muligheten altfor bra til å takke nei til. Kilden er det perfekte sted for en nyskrevet musikal, med eget symfoniorkester, teater, opera og produksjon – et komplett produksjonstilbud. Tanken om å skrive en ny musikal har jeg båret på lenge, så da jeg ble kontaktet av Kilden var det mange brikker som falt på plass. Gjennom Secret Garden har vel min egen musikk gradvis nærmet seg et klassisk, melodisk språk som er ganske nær musikalens. Nettopp fordi dette var den direkte grunnen til at jeg ble spurt, følte jeg en trygghet i å gå inn i et så krevende og omfattende prosjekt, sier Rolf Løvland.

Rolf Løvland er dobbeltvinner i Eurovision Song Contest, dobbelt Spellemannspris-vinner, og har med sin Secret Garden solgt fem millioner plater og vunnet 113 platinatrofeer. Nå er suksess-komponisten klar for å lage musikal i sin hjemby Kristiansand.

Petter Skavlan har tidligere skrevet manus til blant annet Oscar-nominerte «Kon-Tiki» og til «Den tolvte mann». Nå har han skrevet manus til Kildens største sceniske egenproduksjon, en fri historie med utgangspunkt i Ibsens tekst.

Tidligere Kilden-direktør Bentein Baardson har regien. Stefan Sköld er tidligere direktør i KSO, og hadde ideen til musikalen, som han sammen med Baardson har arbeidet iherdig for å få på beina.

I sine seks år har Kilden Teater og Konserthus aldri laget noen større og mer omfattende sceneproduksjon. Denne musikalen er skreddersydd for Kilden som et multikunsthus.

– Vi har både teater, symfoniorkester og mye sceneteknisk kompetanse. Og ikke minst, det er fortsatt store forventinger om at vi skal gi publikum musikkteater av ypperste kvalitet. Derfor har vi startet dette prosjektet, og derfor er vi stolte over endelig å kunne lette på sløret og fortelle om det, sier Kildens direktør Hans Antonsen.

Kildens teatersjef Birgit Amalie Nilssen sier dette om historien i musikalen, som skal bygge videre på det Ibsen har fortalt:

– Vår historie tar utgangspunkt i dette usagte: Hvem var Terje Vigen, og hvem var han omgitt av? Hvem var han gift med? Hvem kjempet han mot? Hvem støttet han seg på? Hvor kom styrken hans fra? Og hva gjorde ham i stand til å tilgi den største av alle synder: Frarøvelsen av et uskyldig barn.

Torsdag 3. og fredag 4. mai presenterer Espen Grjotheim, Helene Bøksle, dirigent Anders Eljas og Kristiansand symfoniorkester smakebiter fra Kildens største satsing noen sinne.

LES MER OM KONSERTEN HER