SPOR til Nasjonalt minnearrangement 22. juli

Bilde fra forestillingen Spor. En ung mann i sort genser holder opp en lysende hvit kule. I bakgrunnen på scenen ser vi ungdommer som også holder hvite baller i ulike størrelser.n

17 elever, med og uten funksjonsnedsettelse, skal stå på scenen sammen med Marthe Wang og hennes band. Elevene er fra Kristiansand Katedralskole Gimle og Kvadraturen videregående skole i Kristiansand.

Og det er ikke hvem som helst som ellers skal på scenen i løpet av arrangementet. Innslaget fra SPOR skal inn like før Hans Majestet Kong Harald skal holde kveldens hovedtale. Statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er også blant talerne. Foruten SPOR, vil Highasakite, Dagny, Åge Aleksandersen og flere nasjonale størrelser bidra med innslag.

Stolt og beæret

Regissør for SPOR, Elisabeth Lindland, er forståelig nok svært stolt av å ha blitt invitert:

– Dette er en fantastisk anerkjennelse av et viktig prosjekt, og selvfølgelig er vi alle veldig stolte nå. Men aller mest gleder vi oss, sier Lindland, og fortsetter:

– Ikke minst er det en stor ære å bli invitert til en så viktig markering. Det er ti år siden hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya, og vi tror at verdiene i en forestilling som SPOR er viktigere enn noensinne å formidle, verdier som inkludering, likeverd og forståelse for menneskers ulikhet.

Viktige budskap

Regjeringen er vert for minnearrangementet. Utenriksdepartementets protokollavdeling er ansvarlig for produksjonen og har inngått et samarbeid om gjennomføringen med kunstnerisk ansvarlig Dag Tynes og Medvind Eventbyrå. NRK er ansvarlig for kameraproduksjonen og kringkastingen av arrangementet.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli og AUF har vært med på å forme arrangementets retning, også det kunstneriske. Artistene er foreslått av kunstnerisk leder fordi de har sanger og dans som kommuniserer viktige budskap rundt markeringen, som for eksempel ønsket om et raust, inkluderende og flerkulturelt samfunn, der solidaritet, samhold, engasjement og toleranse er sentrale elementer.

«Årets kulturbegivenhet»

SPOR er en del av Kilden Dialog, Kildens snart 10-årige satsing på medskapende kunst, inkludering og mangfold. Prosjektet har høstet mye anerkjennelse i ulike fagmiljøer og blant publikum, og har blitt kalt «årets viktigste kulturbegivenhet i Kristiansand».

Forestillingen bruker kunst som verktøy for mestring, forståelse og inkludering. Rundt 100 videregående elever, med og uten psykiske utviklingshemninger, står på scenen sammen med Kristiansand Symfoniorkester. Forestillingen er bygget opp rundt deltakernes historier, spisskompetanser, personlighet og funksjonsnivå. En helt ny SPOR forestilling skal settes opp i Kilden teater og konserthus i mars 2022.