Vant prisen for beste plakatdesign i 2020

åtte plakater

Plakatsamarbeidet ble initiert av den da nytilsatte teatersjef Valborg Frøysnes, og består av åtte unike kunstverk, ett for hver av Kilden Teaters produksjoner i 2020.

Juryen mener at Kilden Teater med prosjektet «våger å bryte ut av kjente rammer», og at uttrykkene på de ulike plakatene også gir et sterkt seriepreg. Her er juryens kommentar:

– Skapte glede hos juryen

«Denne plakatserien skiller seg ut i kategorien som et inspirerende overskuddsprosjekt. Kilden Teater er en kjent institusjon på Sørlandet som med dette arbeidet våger å bryte ut av kjente rammer. De har latt seg inspirere av tidligere plakatkunst og bruker hele plakatrommet aktivt hvor tittel og illustrasjoner er vevd sammen i en harmoni som man leser som ett. Hver og en plakat oppfattes som en leken visuell oversettelse av den enkelte oppsetning, og sammen danner de et sterkt seriepreg. Arbeidet skapte glede hos juryen og vi tror at plakatene også skaper nysgjerrighet og tilfører noe nytt til publikum. Arbeidene kommer til sin rett i det fysiske rommet da de er silketrykket med spesialfarger og virkelig oppleves som uttrykksfulle og fargerike. En god løsning som svarer godt på oppdragsbeskrivelsen om å markere et tydelig skille i forhold til tidligere oppsetninger.»

Kunstnerne

Plakatene for alle Kilden Teaters produksjoner i 2020 ble laget av kunstnerne Andreas Töpfer og Jan Freuchen.

Andreas Töpfer er en prisvinnende grafisk designer som bor og arbeider i Berlin. Han arbeider for KOOKBOOKS, som han grunnla i 2003 sammen med poet og redaktør Daniela Seel. I Norge er Töpfer mest kjent for sitt arbeid for litteraturmagasinet Vagant, hvor han er visuell redaktør, designer og illustratør. Töpfer har også formgitt mange av utgivelsene til det Kristiansand-baserte kunstbokforlaget Lord Jim Publishing. Töpfers arbeider på ATELIER:MILCHHOF i Berlin og blant hans seneste utgivelse er Speculative Drawing (i samarbeid med A. Avanessian) (Sternberg Press).

Jan Freuchen er oppvokst i Kristiansand, og har utdanning fra Kunsthøgskolen i Bergen og Städelschule i Frankfurt am Main. Han arbeider med skulpturer, collager, publikasjoner og kuratoriske prosjekter. Hans offentlige utsmykkingsoppdrag finnes i Kristiansand blant annet på Rådhuskvartalet og på den nye Rutebilstasjonen i Kristiansand. Blant hans seneste prosjekter er Oslo samlede verk (sammen med Sigurd Tenningen og Jonas Høgli Major), osloBIENNALEN (2019), Skjermdump, Billedhoggerforeningen (2019) og Troløse bilder, Nasjonalgalleriet (2018). Sammen med Sigurd Tenningen står Freuchen bak utstillings- og publikasjonsserien Game of Life (2012-2020) ved Kristiansand Kunsthall. I 2006 grunnla Freuchen kunstbokforlaget Lord Jim Publishing, som han nå driver fra sitt atelier på Odderøya.

Design og illustrasjon

Grafill er en organisasjon for alle som arbeider eller utdanner seg innen design og illustrasjon. Vår viktigste oppgave er å styrke medlemmers rammebetingelser og skape arenaer for inspirasjon, engasjement og faglig fellesskap.