Fiolinist i Kristiansand Symfoniorkester, Henriette Lindstad Børven:

– Ikke alle orkestermusikere tør å si det høyt, men jeg elsker faktisk filmmusikk!

5. april inviterer den svenske forfatteren og musikeren Orcar Säfström og Kristiansand Symfoniorkester til en aften viet til filmmusikkens verden.

– Denne musikksjangeren tilgjengeliggjør klassisk musikk for et større publikum, sier Henriette entusiastisk.

Batman og Brahms

Under konserten fremføres stykker fra både Batman, Star Wars og Indiana Jones. For orkestermusikere som vanligvis spiller Brahms, Mozart og Bach er det en annerledes dag på jobben, for den filminteresserte fiolinisten er det en drømmekveld.

– Jeg ble så glad når jeg så vi skulle spille musikken fra Avengers, introen der er helt magisk! Det er så mye bra musikk denne kvelden, men jeg gleder meg aller mest til Avengers, sier Henriette.

Symfonisk musikk og film har hatt et nært og fruktbart samspill gjennom mange år. Kun et par velplasserte strofer kan sette oss inn i en sinnsstemning og forsterke inntrykket fra skjermen. Som seg hør og bør for et fremoverlent orkester har Kristiansand Symfoniorkester (KSO) flere spennende prosjekter på merittlisten som går utenfor de tradisjonelle rammene som man vanligvis forbinder med et symfoniorkester.

-Det er vår oppgave å spille noe som gjør at folk kommer, filmmusikk er med på å vise frem orkesteret til et større publikum. Etter at Pål Svendsberget ble direktør for KSO har det blitt flere slike prosjekt og det setter både jeg og publikum stor pris på sier Henriette.

Fiolinist Henriette Lindstad Børven foran trappen i foajeen

Henriette Lindstad Børven i foajeen i Kilden. 
Foto: Mikal Vassbotn

Hør Henriettes favorittstykke her.

Ikke alle orkestermusikere tør å si det høyt, men jeg elsker faktisk filmmusikk, 

Henriette Lindstad Børven

Et levende orkester

Man kan kanskje lure på hva som lokker folk bort fra skjerm og inn i sal, for å høre musikk komponert for nettopp skjerm? Henriette har naturligvis svaret.

– Det er noe helt annet å høre et symfoniorkester live i konsertsalen. Vi er en levende organisme som puster, som lever, og som leverer musikk som skyller over deg som en stor bølge med et enormt trøkk, sier Henriette med stor innlevelse.

At det finnes mye god filmmusikk er det ingen tvil om, men det er en spesiell sjanger som får hjertet til Henriette til å banke ekstra hardt.

– Jeg er veldig svak for hvordan man bruker klassisk musikk i sci-fi filmer. Musikken får ofte god plass i handlingen og er med på å løfte inntrykket ytterligere. Datteren min er for liten til å se Star Wars, men vi hører på musikken og diskuterer hva hun tror skjer i handlingen når hun hører musikken. Er det glad musikk? Er det noen som sloss? Er vi under vann, spør Henriette retorisk.

Følger musikken

Henriette er en av 67 fast ansatte musikere i Kristiansand Symfoniorkester og har et annet forhold til musikk enn de fleste av oss, ser hun på film på en annen måte siden hun jobber med musikk nesten hver eneste dag?

– Jeg sjekker ofte ut musikken etter at jeg har sett en film jeg liker, slik var det når jeg så, og hørte, Star Wars. Når Rey kommer i bildet for første gang spilles det et fantastisk stykke som heter Rey’s Theme. Nå kan jeg sette på filmen bare for å høre stykket, sier Henriette, uten å skjule sin begeistring for filmserien.

5. april blir etter alle solemerker en fin dag på jobben for Henriette. Så da gjenstår det bare å ønske velkommen inn i konsertsalen til en kveld utenom de sjeldne, men vær rask, det er få billetter igjen.