– Håper Sørlandet er klare for oss

Hun har spilt Trine fra komiserien Mot i Brøstet, moren til Karsten i Karsten & Petra, i Kilden ser du henne som den forknytte nonnen Mary Lazarus.

Hyggelig overraskelse

Sister Act er akkurat ferdigspilt i Oslo og nå settes kursen sørover for å bade sørlandspublikummet i lyset fra diskokulene. For Hilde Lyrån, som spiller nonnen Mary Lazarus, kom suksessen som en hyggelig overraskelse.

– At det skulle gå så bra har kommet som en overraskelse på mange av oss, en hyggelig en altså, ler Hilde. Folk i Oslo har vært helt elleville og nå gleder vi oss veldig til å endelig sette kursen mot Sørlandet.

Det er ikke bare i sal det har vært god stemning i det siste, også skuespillerne som nå skal på turné gleder seg.

– Det er svært sjeldent en så stor forestilling drar på turné. I norsk teatersammenheng er dette faktisk ganske unikt, fortsetter Hilde.

Profilbilde Hilde Lyrån

Profilbilde Hilde Lyrån, foto: John Andreasen

Ny generasjon

For Hilde handler det ikke bare om å ha det gøy på jobb, rekrutteringen er også viktig.

– Sister Act er bare feelgood fra ende til annen, akkurat det vi trenger nå mener nå jeg. Vi har sett at det er alle aldre i salen i Oslo, mange har kanskje aldri vært på teater og blir veldig positivt overrasket. Vi trenger et jevnt tilsig av ny og teaterinteressert ungdom, kanskje nettopp en gladmusikal som Sister Act kan være en døråpner, spør Hilde retorisk.

Hilde er nonnen Mary Lazarus

Multikunstner

Å være skuespiller på både scene og skjerm trives Hilde godt med, det gir variasjon i hverdagen sier hun.

– Fellesnevneren er at man spiller en rolle, men på scenen, hvert fall i en forestilling som Sister Act, så må man spille mye, veldig mye! Mens på skjerm så toner man det veldig ned, da er kamera tett på og man kan se selv små bevegelser i mimikken.

Så da er tusenkronersspørsmålet, hva liker hun best?

– Når man spiller forestilling på scenen så er det ingen kveld som er lik, og det handler mye om publikum. Publikum i salen gir energi og man får en direkte respons, umiddelbart. Vi tror vi gjør det samme som vi gjorde kvelden før, men så er det små variasjoner som gjør at hver eneste kveld er ulik den forrige.

Klosterakrobatikk

-Jeg vet aldri helt hva som møter meg. Det synes jeg er utrolig spennende, Hilde Lyrån

Positiv skuespiller, negativ karakter

Hilde spiller Mary Lazarus som er en negativ og tverr nonne som stort sett surmuler seg gjennom livet, tross det så er det likevel noen likheter skal vi tro Hilde.

– Hun er annerledes enn mye annet jeg har gjort. Som moren til f.eks Karsten i Karsten & Petra er jeg glad, positiv og utadvendt, her er jeg innesluttet, sur og tverr, det er kjempegøy!

– I utgangspunktet er jeg jo mye mer positiv og utadvendt enn Lazarus. Hun går inn i livets utfordringer med en pessimistisk holdning, men hun har også en sarkastisk humor som jeg kan kjenne meg igjen i.

At rollefiguren skiller seg fra personen som spiller har medført at kjente og kjære ikke nødvendigvis har skjønt at det er Hilde som lurer seg under nonnedrakten.

– Kroppsspåket og væremåten til Lazarus har gjort at folk som kjenner meg godt har måttet lytte godt for å finne ut av hvem jeg spiller, de lurer fælt på hvem som skjuler seg i den krokbøyde og sure nonnen med galgenhumor som lirer av seg må stikk fra scenen, men de tar meg som oftest på stemmen, sier Hilde.

Sørlandsvenn

Nå som turen sørover står for døren mimrer Hilde til tiden da barna var små

– Vi har vært mye i Kristiansand med barna, nærmere bestemt Dyreparken. Da ble det full pakke med hotell, Sabeltann første dagen og dyreparken neste dag. Ungene elsket det, og skal jeg være helt ærlig så likte jeg det veldig godt jeg også, flirer Hilde.

Hva slags fritidsaktiviteter som står på plakaten når gjengen slår midlertidig rot i en måneds tid er uvisst, men at det er god stemning i produksjonen levner det ingen tvil om.

– Det er skikkelig leirskolestemning nå, jeg håper Kristiansand er klar for oss, nonnetoget er på vei, avslutter Hilde lattermildt.

– Føler jeg frelser 1000 mennesker hver kveld

Intervju med Tom Sterri

Thomas Jørstad Pettersen til Sister Act

Grimstadværingen Thomas Jørstad Pettersen blir å se i storsatsingen Sister Act.