LYDHØR

Øyeblikkets magi med Eriksen og Nordbakken

Tekst & foto: Mikal Vassbotn

18. oktober er det duket for et unikt møte mellom utøvende artister i det helt nye konsertkonseptet LYDHØR, vi har tatt en prat med tilflytter, plateartist og vertskap for LYDHØR, Torun Eriksen.

Kvinne i trapp
Torun Eriksen i Kildens foajé

Konseptet ble til fordi det var noe vi savnet selv, sier Torun denne klare høstdagen i september i Kildens foajé.

Sammen med makker Hilde Nordbakken står hun bak konseptet «LYDHØR» som har premiere i Kilden 18. oktober. Selv om hun er én av to opphavskvinner til konseptet er det vanskelig å beskrive «LYDHØR» med få ord, og nettopp det er også litt av poenget skal vi tro Torun.

– Vi mener selv vi har funnet på noe lurt som ikke finnes fra før. Det er mange av oss som har lyst til å dykke dypere, ikke bare skrape overflaten. I Lydhør skal vi ta oss tid til å dykke ned, ikke haste videre, sier Torun.

I LYDHØR inviteres publikum med inn i et nytt og annerledes konsertformat der kombinasjonen konsert og samtale står i sentrum. Ideen til konseptet ble ikke klekket i en mørk jazzklubb, men oppstod i et opplyst klasserom et stykke fra Kilden teater og konserthus.

Øyeblikkets magi

Både Torun og Hilde, eller Eriksen og Nordbakken, underviser begge på UiA og det er nettopp her ideen ble til.

– Vi jobber på institutt for rytmisk musikk og får ofte oppleve kombinasjonen av konsert og refleksjon, men dette foregår i stor grad i lukkede fora. Her blir publikum gitt en unik mulighet til å bli med i en eksklusiv samtale, og konsert, mellom utøvende kunstnere, sier Torun, før hun fortsetter.

– Det er mye snakk om å la publikum ta del i det som skjer på scenen, men da ender man ofte opp med noe interaktivt, noe digitalt, kanskje en app. Men her ønsker vi å skape en sterk sammenhet i et rom som skjer i øyeblikket, ikke senere, men her og nå, det tror jeg er unikt, sier Torun.

Foto: Ketil Hardy

Sårbart

– Vi ønsker å gi et eksklusivt innblikk i prosessen rundt det å skape musikk. Det er kanskje ambisiøst, men vi har veldig lyst til å prøve og ta publikum med på reisen. Å spille er sårbart, men kanskje enda mer sårbart å snakke om prosessen og veien dit, sier Torun.

En intervjusetting er for mange utøvende musikere ikke noe nytt, men Torun er opptatt av at dette er en samtale der man møtes som kolleger på musikkens premisser.

– Jeg og min makker Hilde er ansvarlige for LYDHØR, det er vi som inviterer inn. Derfor er det viktig for oss å skape et trygt rom med klare rammer med hva vi skal, og hva vi vil med dette. Det vil minne litt om det å spille og skape sammen, vi er der for hverandre og vi har hverandres rygg.

Med flere referanser til det å være utøvende artist er det kanskje naturlig å spørre om LYDHØR er eksklusivt for artister eller folk med erfaring fra scene.

– Jeg tror det er lettere å kjenne seg igjen om man er utøvende artist, men samtidig så er det ganske universale trekk som lar seg overføre til andre bransjer hvor man eksponerer seg på et eller annet vis, og det kan jo være hva som helst, betrygger Torun.

Hilde og Torun

Flere ganger i intervjuet nevner Torun makker og samarbeidspartner Hilde. Hun er en naturlig del av samtalen, konseptet og det virker som om de to har en lang historie bak seg, men ikke som artister.

– Jeg og Hilde har ikke gjort noe musikalsk sammen før. Vi har lenge hatt lyst, men tiden var ikke moden, før nå. Vi har jobbet sammen i mange år, men da som pedagoger, ikke som utøvende musikere. Når vi gjør dette nå er det fordi vi virkelig har lyst, og fordi dette er noe vi har savnet, sier Torun.

Når Torun begynner å snakke om Hilde snakker hun fortere og gestikulerer mer, det er tydelig at det er en respekt for Hilde på både et personlig og profesjonelt plan.

– Jeg beundrer henne for de musikalske kvalitetene like mye som personligheten hennes, smiler Torun, før hun fortsetter.

– Vi fasiliterer ikke disse møtene, vi er med i øyeblikket og byr på oss selv, derfor er det viktig at vi to utfyller hverandre, samtidig som vi gir rom for en tredje person, gjesten vår.

Høsten er kulturtid

Nå har høsten for alvor kommet til Sørlandet, og med sitt sete ved vannkanten med Skagerak som en av sine nærmeste naboer er Kilden teater og konserthus vant med storm i kastene. Det er kanskje nettopp slikt vær som kan være med på å få publikum til å trekke inn i en mørk, koselig og intim sal og sette av tid til den gode samtalen.

– LYDHØR er helårsvennlig, men jeg må innrømme at det er en veldig fin årstid å introdusere konseptet på. Vi ønsker jo å lage en boble eller intimt rom, sammen med publikum, og da er det ikke så galt å gjøre det nettopp på høsten

Videre ambisjoner

LYDHØR har sine to første konserter i høst, først med Thom Hell og deretter med Frida Ånnevik som gjester. Ifølge Torun er det allerede snakk om å utvikle konseptet videre etter høstens to konserter, men hvem som kan være aktuelt for neste sesong med LYDHØR vil hun ikke ut med, enda.

Kvinne med
Foto: Ketil Hardy