Bjøro Håland

Bjøro Håland (1943) kommer fra Håland i Audnedal.

Hans scenedebut kom da han allerede var fem år gammel. Han emigrerte til USA som 17 åring. Der jobbet han som gulvlegger, stålarbeider og snekker. I Brooklyn møtte han sin kjære Liv, og de flyttet tilbake til Norge i 1966 hvor de giftet seg og fikk to barn.

Legenden Bjøro Håland er en av Norges mest folkekjære artister som særlig er kjent for sin innsats for countrysjangeren. Han har utmerket seg som vokalist, låtskriver og produsent og har hatt enorm suksess i løpet av sin lange karriere. Siden begynnelsen av 1970-tallet har Håland vært en av Norges mestselgende artister. Han har solgt over 4 millioner eksemplarer i Norge og i utlandet og har til sammen mottatt 46 sølv-, gull-, diamant- og platinaplater.

TV programmer som Allsang på Grensen, Charlie Rackstead på Byscenen, Trygdekontoret med Thomas Seltzer og i tillegg vært spesialistdommer på Stjernekamp i 2 sesonger.

I tillegg er han blitt hedret med en mengde utmerkelser og priser, både i Norge og i utlandet. Han er flere ganger blitt kåret til Skandinavias beste countryartist og har oppnådd en enorm popularitet både innenfor og utenfor landets grenser.

Bjøro Håland ble i 1997 innlemmet i Scandinavian American Hall of Fame, i Nord Dakota, hvor han mottok ”The Merit of Distinction Award for the performing Arts”. Han er også utnevnt som æresborger av byen Minot i Nord Dakota. Kulturprisen i Lindesnes og Audnedal har han også mottatt, det vil ingen ende ta.

Den gjeveste prisen ble Bjøro tildelt i 2012 av selveste Kong Harald. Da ble han utnevnt til ridder av 1. klasse i Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sitt arbeid med å fremme de mellomfolkelige forbindelser mellom Norge og USA, særlig innen musikk.

I dag møter du legenden Bjøro Håland på scenen på Kilden i oppsettet Heimanifrå, hvor han blant annet fremfører egen produsert låt, samt flere kjente slagere.